Test: Indian Drainage System


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Indian Drainage System


Description
This mock test of Test: Indian Drainage System for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian Drainage System (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Drainage System quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian Drainage System exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Drainage System extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following rivers flows through a ‘rift’ valley?

Solution: Narmada River flows through a rift valley.

QUESTION: 2

Which of the following is/are West flowing river(s) of India?

1. Mahanadi

2. Krishna

3. Narmada

4. Kavery

Select the correct answer using the codes given below

Solution:
  • The Narmada is one of the most famous Rivers of India. It creates the conventional border between South India and North India.

  • The river runs to the west for a span of 1,312 km (815.2 miles) before flowing through the Gulf of Khambhat (Cambay) into the Arabian Sea, at a distance of 18.6 miles or 30 km west of the Bharuch city in Gujarat.

  • Also known as Rewa. River in Central India. Similar to the Mahi River and the Tapti River, the Narmada River is a river flowing from east to west.

QUESTION: 3

Which of the following best explain why the lower course of a river is sometimes choked with sediments?

1. The valley of a river is widest in its lower course.

2. The velocity of a river in its lower course is low.

3. The delta sometimes develops in a river’s lower course.

4. Much of the river water is drawn for irrigation in the lower course.

Select the correct answer using the codes given below

Solution: The river is choked because the valley of a river is widest in its lower course and the velocity of a river in its lower course is low.

QUESTION: 4

Which of the following rivers flows from south to north?

Solution:
  • The Son originates near Amarkantak in Madhya Pradesh, just east of the headwater of the Narmada River, and flows north-northwest through Madhya Pradesh state before turning sharply eastward where it encounters the southwest-northeast- running Kaimur Range.

  • The Son river at 784 kilometres (487 mi) long, is one of the largest rivers of India. Its chief tributaries are the Rihand and the North Koel.

QUESTION: 5

Which one of the following rivers in India has been declared as the National River?

Solution:
  • The Ganges is a trans-boundary river of India and Bangladesh. The 2,525 km (1,569 mi) river rises in the western Himalayas in the Indian state of Uttarakhand and flows south and east through the Gangetic Plain of North India into Bangladesh, where it empties into the Bay of Bengal. It is the third-largest river in the World by discharge.

QUESTION: 6

Which of the following rivers is not the tributary of Yamuna?

The Kali Gandaki or Gandaki River is one of the major rivers of Nepal and a left-bank tributary of the Ganges in India. It is also called Krishna Gandaki in Nepal.

Solution:
QUESTION: 7

Which one of the following rivers of India does not make a delta?

Solution:

The Narmada, also called the Rewa, is a river in central India and the fifth-longest river in the Indian subcontinent. It is the third-longest river that flows entirely within India, after the Godavari and the Krishna.

 

 

QUESTION: 8

An important river of the Indian desert is?

Solution: The Luni is a river of western Rajasthan state, India. It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer and ends in the marshy lands of Rann of Kutch in Gujarat, after travelling a distance of 495 km.

QUESTION: 9

Which river is not in existence at present?

Solution:
  • Saraswati River refers to a river that was a distributary of the Bhagirathi and is now no more there but was active till around the 16th century AD.

  • The course and condition of the Saraswati have played an important role in the development and decline of river port towns in Bengal. Initially, the major port town was Tamralipta, after its decline Saptagram rose and declined, and finally, Kolkata came up.

QUESTION: 10

Which of the major rivers of India does not form a delta?

Solution:

Conditions for delta formation by a river:

  • The river must have a gentle gradient in its lower course

  • The river must carry a large amount of sediments along with it

  • The coastal plains or area where the mouth of river lies should be wide

Though Narmada originates far from the Western Ghats and empties into the Arabian Sea, the river flows through a rift valley at a steep gradient which increases its speed. Also, the western coastal plains are less wider than that required for delta formation by Narmada.

QUESTION: 11

Ganga is a result of the confluence of rivers –––

Solution: Bhagirathi and Alaknanda rivers meet at DevPrayag and downstream flow as the Ganges.

QUESTION: 12

Match List-I with List-II and select the correct answer using the

codes given below:

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

Solution:
  • The Manas River is a major tributary of the Brahmaputra River flowing through Assam. It is named after “Goddess Manasa”, the serpent God in Hindu mythology.

  •  

    The Manas River is a trans-boundary river in the Himalayan foothills between southern Bhutan and India.

 

 

 

 

 

QUESTION: 13

Which one among the following is the correct sequence of the rivers from north to south?

Solution:
QUESTION: 14

Match List-I with List-II and select the correct answer from the

codes given below:

Solution:
QUESTION: 15

The reservoir GB Pant Sagar is located on which river?

Solution: Govind Ballabh Pant Sagar is on the Rihand River

QUESTION: 16

Which one of the following rivers flows into the Arabian Sea?

Solution: Narmada flows into the Gulf of Khambhat (Arabian Sea).

QUESTION: 17

Deltas are common in India for the East-flowing river systems, whereas they are nearly absent on the West coast because West-flowing rivers

Solution:
  • Most of the Western flowing rivers travel lesser distance away to Western coast through hard rocks and over a higher gradient, they couldn’t collect large amounts of Slit and flow with very high speed compared to East flowing rivers.

  • Eastern rivers flow through broken hills and mountain ranges. So, they widened and flowed with lesser velocity before entering the sea. So, they deposit sediments and silt before entering into the sea and can form a Delta.

QUESTION: 18

Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source?

Solution: Son, Mahanadi and Narmada rivers originate from Amarkantak region.

QUESTION: 19

Arrange the following tributaries of river Indus from North to South :

1. Chenab

2. Jhelum

3. Ravi

4. Sutlej

Select the correct answer using the code given below :

Solution:
QUESTION: 20

Which one of the following pairs of a river and its tributary is not correctly matched?

Solution: Amaravati River is the longest tributary of the Kaveri river.

QUESTION: 21

The Amarkantak Hills is the source of which of the following rivers?

1. Narmada

2. Mahanadi

3. Tapti

4. Son

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • River Narmada emerges from Amarkantak Hill of Maikal Range. The mighty Narmada river as well the Son, the Mahanadi, and Arnadoh which is a major tributary of the Godavari all arise in the Amarkantak plateau.

  • Son river is the largest of southern tributaries of Ganga that originates near Amarkantak in Madhya Pradesh near the source of Narmada River.

QUESTION: 22

Which of the following rivers has the largest catchment area?

Solution: The river Godavari arises from the Nasik district of Maharashtra. It has a length of 1465 km and after it, Krishna, Mahanadi, Narmada and Kaveri are the largest rivers of peninsular India.

QUESTION: 23

Which one of the following waterfalls in India has the most height?

Solution:

The Kunchikal falls is the highest waterfalls in India and also the second highest in Asia. The height of the waterfall is 1,493 ft is located near Agumbe in Shimoga district of Karnataka.

QUESTION: 24

Which of these west-flowing rivers flow between two mountain ranges?

Solution: It is one of only three major rivers in peninsular India that run from east to west (longest west flowing river), along with the Tapti River and the Mahi River. It is one of the rivers in India that flows in a rift valley, flowing west between the Satpura and Vindhya ranges.

QUESTION: 25

Gandak river is associated with one of the following river systems—

Solution: The Gandak River, river in central Nepal and northern India is a left-bank tributary of the Ganges in India.

QUESTION: 26

Which one of the following is not a tributary of river Alaknanda?

Solution: Bhilangana is not a tributary of Alaknanda. Bhilangana River is a Himalayan river in Uttarakhand, India which is a major tributary of the Bhagirathi River.

QUESTION: 27

Which of the following pairs of waterfalls — the river is not properly matched?

Solution: The Lodh Falls is a waterfall in a mid forest in Latehar district. It is located on the Burha river.

QUESTION: 28

Rajarappa is situated on the confluence of which rivers?

Solution: Rajrappa is a waterfall and a pilgrimage Centre in Ramgarh, Jharkhand. It is situated on the confluence of Damodar – Behera rivers.
QUESTION: 29

Consider the following tributaries of river Brahmaputra :

1. Lohit

2. Tista

3. Subansiri

4. Sankosh

Arrange the above rivers from west to east:

Solution:

Tista, Sankosh, Subansiri and Lohit are the tributaries of river Brahmaputra

QUESTION: 30

Which one of the following does not belong to Himalayan rivers?

Solution:

Indus, Ganga, Brahmaputra, Satluj, Alaknanda, Gandak, Kosi etc are Himalayan rivers

Similar Content

Related tests