Test: Physiographic Divisions Of India


15 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Physiographic Divisions Of India


Description
This mock test of Test: Physiographic Divisions Of India for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Physiographic Divisions Of India (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Physiographic Divisions Of India quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Physiographic Divisions Of India exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Physiographic Divisions Of India extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements concerning the Himalayas:

1. They are old fold mountains.
2. They run from west to east direction

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 is incorrect.
  • Statement 2 is correct.

The Himalayas
The young fold mountains run from the west-east direction from Indus to the Brahmaputra along the northern boundary of India.

QUESTION: 2

From which range the Indus river originates?

Solution:

River Indus originates from the northern slopes of the Kailash range.

QUESTION: 3

Consider the following Hills:

1. Garo hills.
2. Jaintia hills.
3. Khasi hills.

Which of the given below option is correct concerning the arrangement of above hills from west to east?

Solution:

Garo Hills → Khasi Hills → Jaintia Hills
These are located along the border with Bangladesh from west to east.

QUESTION: 4

Consider the following statements:

1. Saramati is the highest peak in Naga Hills.
2. Blue mountain is the highest in the Mizo hills

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Saramati (3,826 m) in Naga Hills and Blue Mountain (2,157 m) in the Mizo Hills are the highest peaks in their respective hills.

QUESTION: 5

Regarding the Himalayas, which of the following statements are true?

1. Their width varies from 400 Km in Kashmir to 150 Km in Arunachal Pradesh.
2. They have come up during the Tertiary epoch under Alpine earth movement.
3. The altitudinal variations are greater in the eastern half than those in the western half.

Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

Statement  1 is correct
The Himalayas represent the loftiest and one of the most rugged mountain barriers of the world. They form an arc, which covers a distance of about 2,400 Km spread uninterruptedly from Jammu & Kashmir in the west to Arunachal Pradesh in the east. Their width varies from 400 Km in Kashmir to 150 Km in Arunachal Pradesh.

Statement  2 is correct 
They are one of the newest fold mountains of the world and they have come up during the Tertiary epoch under Alpine earth movement.

Statement  3 is correct
The altitudinal variations are greater in the eastern half than those in the western half, which is why high mountain peaks like Mount Everest and Kanchenjunga are present in the Eastern Himalayas.

QUESTION: 6

Consider the following pairs:

Which of the pairs given above is are correct?

Solution:

Pair 1 is correct
Shipki La and Bara Lapcha La in Himachal Pradesh.

Pair 2 is correct
Niti, Lipulekh and Thag La in Uttarakhand.

Pair 3 is incorrect
Jelep La and Nathu La in Sikkim.

QUESTION: 7

Regarding the Lesser Himalayas, which of the following statements are true?

1. These ranges are composed of metamorphic rocks.
2. Shimla, Mussoorie, Nainital, Ranikhet are the beautiful hill station in it.
3. Pir Panjal is the important range of the Lesser Himalayas.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement  1 is correct :
These ranges are composed of metamorphic rocks.

Statement  2 is correct :
It has famous and beautiful hill stations which include Shimla, Mussoorie, Nainital, Ranikhet etc.

Statement  3 is correct :
Important ranges include Pir Panjal, Dhauladhar, and Nag Tibba.

QUESTION: 8

Consider the following passage:

Characterized by high snow-covered peaks, deep valleys, interlocked spurs and High Mountain passes. Karewa soil which is famous for the saffron and other dry fruit cultivation is found here. Major Range lies in this area are Karakoram, Ladakh, Pir Panjal, Zaskar and Dhola Dhar.

Which of the following region is described in the above passage?

Solution:

Kashmir /Punjab/ Himachal Himalayas 

  • These Lie in J&K, Ladakh, Himachal Pradesh, and in some parts of Punjab. Lies between the Indus and Satluj river

  • Characterized by high snow-covered peaks, deep valleys, interlocked spurs and High Mountain passes. Karewa soil which is famous for the saffron and other dry fruit cultivation is found here.

  • Important ranges are Karakoram, Ladakh, Pir Panjal, Zanskar and Dhauladhar.

QUESTION: 9

In which of the following region the Pindari, Gangotri, and Milam glaciers are found?

Solution:

The Kumaun Himalayas

  • These lie between the Satluj and Kali river

  • It is drained by the Indus and the Ganga river systems. It is distinguished by the ‘DUN’ formations like the Chandigarh-Kalka dun and Dehradun. They are inhabited by the Bhutias who migrate to the ‘Bugyals’ which are the summer grasslands. The ‘valley of flowers’ is located here.

  • Important Glaciers are Pindari, Gangotri, and Milam.

QUESTION: 10

In which of the following region the Mt. Everest, Kanchenjunga, Makalu, Dhaulagiri, mountains are found?

Solution:

Central/ Nepal Himalayas/Darjeeling and Sikkim Himalayas 

  • These Lie in Nepal also stretches from the Kali River to the Kosi river (Nepal Himalayas) and between Kosi river to Teesta river (Darjeeling and Sikkim Himalayas).

  • These are known for their fast-flowing rivers like ‘TEESTA’ and their Tea plantations due to good rainfall all year and mild winters. They are also known for ‘DUAR’ formations. 

  • Important peaks are Mt. Everest, Kanchenjunga, Makalu, Dhaulagiri, Annapurna, Manaslu, and Gosainath.

QUESTION: 11

Which of the following is often called as “river of ice?

Solution:

The term “glacier” comes from the French word glace (glah-SAY), which means ice. Glaciers are often called “rivers of ice.

QUESTION: 12

Consider the following pairs:

Which of the pairs given above is are incorrect?    

Solution:

Statement  1 is correct:
Important Glaciers of Himalayas Karakoram Range: Siachen, Fedchenko (It is the longest glacier in the world outside of the polar regions), Hispar, Biafo and Baltoro.

Statement  2 is incorrect:
Pir Panjal Range: Sonapani, Bara Shighi, Rakhiot and Gangri.

Statement  3 is incorrect
Kumaon-Garhwal Range: Kafni Glacier, Kalabaland Glacier, Kedar Bamak Glacier, Meola Glacier, Namik Glacier, Panchchuli Glacier, Pindari Glacier, Ralam Glacier, Satopanth Glacier and Chorabari Glacier.

QUESTION: 13

Consider the following statements:

1. Western Himalayas extend till west of River Kali whereas Eastern Himalayas extend from Kali to Brahmaputra river.
2. Western Himalayas have less biodiversity in comparison to the eastern Himalayas.
3. Altitude is higher in Western Himalayas than the Eastern Himalayas.

Which of the above statements is/are correct concerning the comparison of Western Himalayas to Eastern Himalayas?

Solution:

All statements are correct

Comparison between Western Himalayas and Eastern Himalayas :

  • Extension: Western Himalayas extend till west of River Kali whereas Eastern Himalayas extend from Kali to Brahmaputra river.

  • Height: Western Himalayas rise in parts whereas Eastern Himalayas rises abruptly from the plains.

  • Vegetation: Western Himalayas are Coniferous forests and alpine vegetations.

  • Biodiversity: Western Himalayas have less biodiversity in comparison to the eastern Himalayas.

  • Precipitation: Western Himalayas receive from the northwest monsoon in the winters; Eastern Himalayas receive south-eastern monsoon in the summers.

  • Snowline: Lower in Eastern Himalayas; Higher in Western Himalayas.

  • Altitude: It is higher in Western Himalayas than the Eastern Himalayas.

QUESTION: 14

Consider the following statements

1. Southern Slopes receive more precipitation as compared to Northern Slopes.
2. Southern Slopes are covered with thick vegetation whereas Northern Slopes are generally barren.

Which of the above statements is/are correct concerning the comparison of Northern slopes to Southern slopes of  Himalayas?

Solution:

Comparison between Northern and Southern slopes of Himalayas

  • Precipitation: Southern Slopes receive more as compared to Northern Slopes as it lies in the rain shadow region.

  • Vegetation: Southern Slopes are covered with thick vegetation whereas Northern Slopes are generally barren. The volume of precipitation decreases from the south towards the north

  • Snowline: Due to a longer period of sunshine, less snow accumulates on the southern slopes than on the northern slopes.

QUESTION: 15

Which of the following pass connects Mumbai to Nasik?

Solution:

The Thal Ghat also called as Thul Ghat or Kasara Ghat connects Mumbai to Nashik. It is one of the four major routes, rail and road routes, leading into Mumbai.

Related tests