Test: Population - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Population - 2


Description
This mock test of Test: Population - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Population - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Population - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Population - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Population - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

Codes:

Solution:

QUESTION: 2

Match the following

Codes:

Solution:

  • Reang or Riang are one of the 21 scheduled tribes of the Indian state of Tripura. The correct nomenclature for this ethnic group is actually Bru although the name reang was accidentally incorporated by the Indian government during a census count.

  • The Dimasa people are a group of people inhabiting Assam states in North eastern India. Dimasa mythology says that they are the children of Bangla Raja (Earthquake God) and the great divine bird Arikhidima.

  • The Konyak are a Naga people, and are recognised among other Naga by their tattoos, which they have all over their face and hands; facial tattoos were earned for taking an enemy’s head. They are called the land of Angh’s. They have the largest population among the Nagas.

  • The Mishmi or Deng people of Tibet and Arunachal Pradesh are an ethnic group comprising mainly three tribes: Idu Mishmi; Digaro tribe, and Miju Mishmi.

QUESTION: 3

Match the following

Codes:

Solution:

1. The Apatani - are a tribal group of people living in the Ziro valley in the Lower Subansiri district of Arunachal Pradesh.

2. Bhutia people live particularly in Sikkim.

3. Gond people are a Dravidian people of central India spread over the states of Madhya Pradesh, eastern Maharashtra (Vidarbha), Chhattisgarh, Uttar Pradesh,

Telangana and Western Odisha.

4. The Meetei people are an ethnic group of Kangleipak (Manipur).

QUESTION: 4

The term ‘demographic gap’ signifies the difference

Solution: Demographic gap is the difference between birth rate and death rate that develops when a country undergoes demographic transition.

QUESTION: 5

On which one among the following islands, does the Negrito tribe called ‘the Onge’ live?

Solution: The Onges, a negrito tribe, inhabit the Little Andaman Island in Andaman District. The Onges are pure hunter- gatherers. They are not aware of agriculture

QUESTION: 6

Which of the following are true of matrilineal societies?

1. Newly married couple stays with the woman’s parents.

2. As per the rules of inheritance, the property passes from mother to daughter.

3. Women play a dominant role in the family.

4. Examples of matrilineal societies are those of the Khasi and Jaintia tribes of Meghalaya.

Select the correct answer using the codes given below

Solution: Matrilineal descent is a kinship system where a descent group traces its ancestral lineage via the maternal (uterine) side of the group. The property passes from mother to daughter. Women are dominant in the family. The examples of matrilineal societies are the Khasi and Jaintia tribes of Meghalaya.

QUESTION: 7

‘Population dividend’ refers to

Solution: Population dividend or Demographic dividend refers to a period - usually 20 to 30 years - when fertility rates fall due to significant reductions in child and infant mortality rates. It occurs when the proportion of working people in the total population is high because this indicates that more people have the potential to be productive and contribute to growth of the economy.

QUESTION: 8

As per the provisional figures of 2011 Census of India, which one of the following States has the highest child sex ratio?

Solution: Chhattisgarh with sex ratio of 960 and Haryana with 834 are high are lowest among these four states.

QUESTION: 9

Which one of the following states of India has the highest urban density?

Solution: Tamil nadu with 48.45% of urban population leads the country w.r.t urban population density.

QUESTION: 10

Among the following Union Territories the female literacy is highest according to Census 2011.

Solution: Lakshadweep is the U.T. with the highest female literacy rate (88.25%).

QUESTION: 11

As Per Census 2011, the Total Fertility Rate (TFR) of India is —

Solution: Total fertility rate is the number of children who would be born per woman (or per 1000 women) if she/they were to pass through the childbearing years. TFR of India is 2.4.

QUESTION: 12

The percentage of the population in the age group 20 years and above out of the total population of India as per 2011 Census is—

Solution: 59.29% percentage of the population in the age group 20 years and above out of the total population of India as per 2011 census.

QUESTION: 13

Which of the following tribes of Uttarakhand is mainly involved in the sheep rearing?

Solution: Bhotia tribe of uttarakhand is mainly involved in the sheep rearing.

QUESTION: 14

The rapid growth phase of Indian population was lying between which of the following time periods?

Solution: The Rapid growth phase of Indian population was from 1951–1981.

QUESTION: 15

Which one of the following terms denotes the net population increase of towns and cities?

Solution: Urban growth denotes the net population increase of towns and cities.

QUESTION: 16

According to the Census 2011, the Indian State which had the best Sex (male-female) ratio of 1,084 females for 1000 males is—

Solution: According to the census 2011, Kerala had the best sex ratio of 1084 females for 1000 males.

QUESTION: 17

A social institution called Dhumkuria belongs to which tribe?

Solution: A social institution called ‘Dhumkuria’ belongs to the Oraon tribe. It is an Adivasi Group inhabiting various states across central and eastern India.

QUESTION: 18

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—

Codes:

Solution:

QUESTION: 19

A gradual change in the manner of population growth occurring over a long period of time is known as—

Solution: Demographic transition is a gradual change in the manner of population growth occurring over a long period of time.

QUESTION: 20

Which among the following was used as the motto for Census of India 2011?

Solution: Census 2011 was the 15th Census of India since 1872. The motto of census 2011 was ‘Our census, our future’.

Related tests