Test: World Agriculture - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: World Agriculture - 2


Description
This mock test of Test: World Agriculture - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: World Agriculture - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: World Agriculture - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: World Agriculture - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: World Agriculture - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following countries has the largest arable land?

Solution: Among the following India has the largest arable land. The United States in the world has the largest arable land followed by India.

QUESTION: 2

Plantation agriculture is practiced mainly in the

Solution: Plantation agriculture is an export oriented specialised farming method. Where emphasis is given to raise a single crop-specially meant for export to the overseas countries. It is practical mainly in tropical regions.

QUESTION: 3

Which region is called the bread basket of the world?

Solution:
  • Temperate grassland is called the ‘bread basket’ of the world. The roots of perennial grasses usually penetrate far into the soil, and grassland soil tends to be deep and fertile.

  • In North America, the prairies were once inhabited by huge herds of bison and pronghorns, which were hunted by wolves, bears, and other predators. These herds are almost gone now, and most of the prairies have been converted into the richest agricultural region on earth.

QUESTION: 4

Which one of the following is not a type of shifting cultivation?

Solution: Shifting cultivation is an agricultural system in which plots of land are cultivated temporarily, then abandoned and allowed to revert to their natural vegetation while the cultivator moves to another plot.

QUESTION: 5

World’s largest producer of sugarcane

Solution: Brazil is the largest producer of sugarcane in the world followed by India and China. It accounts for 25% of the world’s sugarcane production.

QUESTION: 6

Name the country with the largest cattle population.

Solution: India has the largest cattle inventory in the world.

QUESTION: 7

Which factor influences the plant growth most profoundly?

Solution: Temperature influences the plant growth most profoundly. Temperature effects on plant growth and development is dependent upon plant species. The most obvious are the effects of heat on photosynthesis.

QUESTION: 8

From which plant part is camphor (a distillate) obtained?

Solution: From the stem (baru) of a plant camphor is obtained

QUESTION: 9

Which country is the largest producer of raw jute?

Solution: Currently the largest producer of raw Jute in the world is India.

QUESTION: 10

The natural rubber is obtained from the

Solution: A properly managed tree responds to wounding by producing more latex for several years. Natural rubber is obtained from the latex of rubber trees.

QUESTION: 11

The part of Equatorial region which has well-developed rubber plantations is

Solution:

Malaysia is the leading producer of natural rubber in the world. About 46% of the total world’s rubber is produced in Malaysia. The rubber plantation was started in Malaysia in 1877. Rubber can grow anywhere in Malaysia, because of the suitability of climate and soil; but most of the rubber estates are concentrated in the western coastal plains of Malaysia. The plantation in the coastal zone gets the advantage of the nearest port for its export. Yet very low areas are avoided in order not to suffer from stagnation of water. The greatest production is in its Jahore State of Southern Malaysia. Here, rubber cultivation occupies about 4-2 million acres or about 65% of the total cultivated area in the country.

QUESTION: 12

Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below;

Codes:

Solution: Shifting cultivation practices in Amazon Basin.Nomadic herding practices in Mongolia. Livestock ranching belongs to Australia. Fishing and hunting belongs to the Tundra region.

QUESTION: 13

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

Solution: Largest producer of wheat in the world is China. Largest producer of milk in the world is India. Largest producer of sugarcane in the world is Brazil. Largest producer of maize in the world is the U.S.A.

QUESTION: 14

Arrange the following countries in the descending order of their wheat production and select the correct answer from the codes given below:

1. China

2. India

3. Russia

4. U.S.A.

Codes:

Solution: Countries in the descending order of their wheat production

are: China, India, U.S.A. and Russia.

QUESTION: 15

Match column I with column II and select the correct answer using the code given below the columns:

Codes:

Solution: Ladang is a form of shifting cultivation found in Malaysia, Milpa is associated with Mexico, Roca is associated with Brazil while Jhumming is associated with North East India.

QUESTION: 16

Which of the following is/are the chief characteristics of commercial grain farming of the middle latitude grasslands?

1. The size of farms are generally large.

2. Cultivation is highly mechanized.

3. It is a type of extensive farming.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Midlatitude grassland farming has very large farms, are mechanised and fall in the category of extensive cultivation. Grasslands are found all across the globe.

QUESTION: 17

Consider the following areas:

1. Central Africa

2. Borneo and Papua New Guinea

3. Amazon Basin

In which of the above areas is the primitive agriculture, such as shifting cultivation or bush-following type of cultivation, found?

Solution: In all the above three options primitive agriculture such as shifting cultivation or bush fallow type of cultivation is found.

QUESTION: 18

Which one of the following matches in case of shifting cultivation is not correct?

Solution: Shifting Cultivation is known as Ladang in Indonesia, Caingin in Philippines, Milpa in central America & Mexico, Ray in Vietnam, Taungya In Myanmar, Tamrai in Thailand, Chena in Sri Lanka, Conuco in Venezuela, Roca in Brazil, Masole in central Africa nations

QUESTION: 19

Which among the following monoculture crops provide(s) immediate cash to the farmers?

1. Tea in Assam

2. Rubber in Africa

3. Sugarcane in Malaysia

4. Coffee in Brazil

Solution: A cash crop is an agricultural crop which is grown for sale to return a profit. It is typically purchased by parties separate from a farm.

QUESTION: 20

India’s rank in rice production in the world is—

Solution: India is the second largest rice-producing country in the world.

Related tests