10. Simple Interest, Quantitative Aptitude, Civil Service Examination,RPSC UPSC Notes | EduRev

RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests

Created by: Notes Wala

UPSC : 10. Simple Interest, Quantitative Aptitude, Civil Service Examination,RPSC UPSC Notes | EduRev

The document 10. Simple Interest, Quantitative Aptitude, Civil Service Examination,RPSC UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Introduction

Money is not free and it costs to borrow the money. Normally, the borrower has to pay an extra amount in addition to the amount he had borrowed. i.e, to repay the loan, the borrower has to pay the sum borrowed and the interest.

Lender and Borrower

The person giving the money is called the lender and the person taking the money is the borrower.

Principal (sum)

Principal (or the sum) is the money borrowed or lent out for a certain period. It is denoted by P.

Interest

Interest is the extra money paid by the borrower to the owner (lender) as a form of compensation for the use of the money borrowed.

Simple Interest (SI)

If the interest on a sum borrowed for certain period is calculated uniformly, it is called simple interest(SI).

Amount (A)

The total of the sum borrowed and the interest is called the amount and is denoted by A

  • The statement "rate of interest 10% per annum" means that the interest for one year on a sum of Rs.100 is Rs.10. If not stated explicitly, rate of interest is assumed to be for one year.
     
  • Let Principal = P, Rate = R% per annum and Time = T years. Then Simple Interest, SI = PRT/100
     
  • From the above formula , we can derive the followings

    P=100×SI/RT

    R=100×SI/PT

    T=100×SI/PR

Some Formulae

  1. If a sum of money becomes n times in T years at simple interest, then the rate of interest per annum can be given be R = 100(n−1)/T %
  2. The annual instalment which will discharge a debt of D due in T years at R% simple interest per annum =100D/ (100T+RT(T-1)/2)
  3. If an amount P1 is lent out at simple interest of R1% per annum and another amount P2 at simple interest rate of R2% per annum, then the rate of interest for the whole sum can be given by 
    R=(P1R1+P2R2)/ (P1+P2)
  4. If a certain sum of money is lent out in n parts in such a manner that equal sum of money is obtained at simple interest on each part where interest rates are R1, R2, ... , Rn respectively and time periods are T1, T2, ... , Tn respectively, then the ratio in which the sum will be divided in n parts can be given by (1/R1T1):(1/R2T2):⋯(1/RnTn)
  5. If a certain sum of money P lent out for a certain time T amounts to P1 at R1% per annum and to P2at R2% per annum, then P = (P2R1−P1R2)/ (R1−R2) and T = (P1−P2) ×100 years / (P2R1−P1R2)


SOLVED EXAMPLES
 

1. Arun took a loan of Rs. 1400 with simple interest for as many years as the rate of interest. If he paid Rs.686 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

               A. 8%

B. 6%

               C. 4%

D. 7%

 

Ans. Let rate = R% 

Then, Time, T = R years

P = Rs.1400

SI = Rs.686

SI= PRT/100 ⇒ 686 = 1400 × R × R/100 ⇒ 686=14 R x R ⇒ 49=R x R ⇒ R=7

i.e.,Rate of Interest was 7%. (D)
 

2. How much time will it take for an amount of Rs. 900 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

               A. 2 years

B. 3 years

               C. 1 year

D. 4 years

 

Ans. P = Rs.900

SI = Rs.81

T = ?

R = 4.5%

T= 100×SI/PR = 100×81/(900×4.5) = 2 years (A)
 

3. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is :

              A. Rs. 700

B. Rs. 690

              C. Rs. 650

D. Rs. 698


Ans. Simple Interest (SI) for 1 year = 854-815 = 39

Simple Interest (SI) for 3 years = 39 × 3 = 117

Principal = 815 - 117 = Rs.698 (D)
 

4. A sum fetched a total simple interest of Rs. 929.20 at the rate of 8 p.a. in 5 years. What is the sum?

              A. Rs. 2323

B. Rs. 1223

              C. Rs. 2563

D. Rs. 2353

 

Ans. SI = Rs.929.20

P = ?

T = 5 years

R = 8%

P = 100×SI/RT=100×929.20/(8×5) = Rs.2323 (A)
 

5. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 5 years and that for 15 years?

               A. 3 : 2

B. 1 : 3

               C. 2 : 3

D. 3 : 1

 

Solution 1

Let Principal = P 

Rate of Interest = R%

Required Ratio = (PR×5/100)/ (PR×15/100) = 1:3 (B)


Solution 2

Simple Interest = PRT100

Here Principal(P) and Rate of Interest (R) are constants

Hence, Simple Interest ∝ T

Required Ratio = Simple Interest for 5 years Simple Interest for 15 years=T1T2=515=13=1:3 (B)
 

6. A sum of money amounts to Rs.9800 after 5 years and Rs.12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is

              A. 15%

B. 12%

              C. 8%

D. 5%


Ans. Simple Interest for 3 years = (Rs.12005 - Rs.9800) = Rs.2205

Simple Interest for 5 years = 22053×5=Rs.3675 

Principal (P) = (Rs.9800 - Rs.3675) = Rs.6125

R = 100×SI/PT=100×3675/(6125×5) =12% (B)
 

7. A lent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is:

             A. 5%

B. 10%

             C. 7%

D. 8%

 

Ans. Let the rate of interest per annum be R%

Simple Interest for Rs. 5000 for 2 years at rate R% per annum +Simple Interest for Rs. 3000 for 4 years at rate R% per annum = Rs.2200

⇒5000×R×2/100+3000×R×4/100=2200

⇒100R + 120R=2200⇒220R=2200⇒R=10

i.e, Rate = 10%. (B)
 

8. In how many years, Rs. 150 will produce the same interest at 6% as Rs. 800 produce in 2 years at 4½% ?

              A. 4 years

B. 6 years

              C. 8 years

D. 9 years

 

Ans. Let Simple Interest for Rs.150 at 6% for n years = Simple Interest for Rs.800 at 4½ % for 2 years

150×6×n/100 = 800×4.5×2/100

150×6×n = 800×4.5×2

n = 8 years (C)
 

9. Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

               A. Rs. 6400

B. Rs. 7200

               C. Rs. 6500

D. Rs. 7500

 

Ans. Let the investment in scheme A be Rs.x 

and the investment in scheme B be Rs. (13900 - x) 

We know that SI = PRT/100

Simple Interest for Rs.x in 2 years at 14% p.a. = x×14×2100=28x100Simple Interest for Rs.(13900 - x) in 2 years at 11% p.a. = (13900−x)×11×2/100 =22(13900−x)/100

Total interest =Rs.3508

Thus, 28x/100+22(13900−x)/100 = 3508

28x+305800−22x=350800

6x = 45000

x=45000/6=7500

Investment in scheme B = 13900 - 7500 = Rs.6400 (A)
 

10. A certain sum in invested for T years. It amounts to Rs. 400 at 10% per annum. But when invested at 4% per annum, it amounts to Rs. 200. Find the time (T).

               A. 45 years

B. 60 years

               C. 40 years

D. 50 Years

 

Solution 1

Let the principal = Rs.x 

and time = y years

Principal,x amounts to Rs.400 at 10% per annum in y years

Simple Interest = (400-x)

Simple Interest = PRT/100

⇒ (400−x) = x×10×y/100

⇒ (400−x) = xy/10--- (equation 1)

Principal,x amounts to Rs.200 at 4% per annum in y years

Simple Interest = (200-x)

Simple Interest = PRT/100

⇒ (200−x) = x×4×y/100

⇒ (200−x) = xy/25--- (equation 2)

(equation 1)/(equation2)

⇒ (400−x) / (200−x) = (xy/10)/(xy/25)

⇒ (400−x)/ (200−x) =25/10

⇒ (400−x)/ (200−x) =52

⇒ 800−2x = 1000−5x

⇒200=3x

⇒x =200/3 Substituting this value of x in Equation 1, we get,

(400−200/3) = (200y/3)/10

⇒ (400−200/3) = 20y/3

⇒ 1200−200=20y

⇒1000=20y

y=1000/20=50 years (D)

Solution 2

If a certain sum of money P lent out for a certain time T amounts to P1 at R1% per annum and to P2 at R2% per annum, then

P = (P2R1−P1R2)/ (R1−R2)

T = (P1−P2)x 100 years/(P2R1−P1R2)

R1 = 10%, R2 = 4%

P1 = 400, P2 = 200

T = (P1−P2)x 100 / (P2R1−P1R2) = (400−200)x 100 / (200×10−400×4)

=200 x 100/ (2000−1600) =200 ×100/400 = 12×100=50 years (D)

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

10. Simple Interest

,

Extra Questions

,

Quantitative Aptitude

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Free

,

10. Simple Interest

,

RPSC UPSC Notes | EduRev

,

past year papers

,

video lectures

,

Semester Notes

,

RPSC UPSC Notes | EduRev

,

Quantitative Aptitude

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Civil Service Examination

,

MCQs

,

practice quizzes

,

pdf

,

Exam

,

Summary

,

RPSC UPSC Notes | EduRev

,

Civil Service Examination

,

10. Simple Interest

,

study material

,

Civil Service Examination

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

Quantitative Aptitude

,

Viva Questions

,

ppt

;