12. Time and Work, Quantitative Aptitude, Civil Service Examination,RPSC UPSC Notes | EduRev

RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests

Created by: Notes Wala

UPSC : 12. Time and Work, Quantitative Aptitude, Civil Service Examination,RPSC UPSC Notes | EduRev

The document 12. Time and Work, Quantitative Aptitude, Civil Service Examination,RPSC UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests.
All you need of UPSC at this link: UPSC

In these problems the number of persons, quantity of work done and time taken are important factors. Also time taken by a person depends on the efficiency of that person which comes into picture when different people do the work such as women, children do the work alongside the men. The problems related to time and work can be solved by two major approaches – ratio & proportions and unitary method. Let us proceed to find some formulae related to these questions.

Important Formulas - Time and Work

  • If A can do a piece of work in n days, work done by A in 1 day = 1/n
  • If A does 1/n work in a day, A can finish the work in n days
  • If M1 men can do W1 work in D1 days working H1 hours per day and M2 men can do W2 work in D2 days working H2 hours per day (where all men work at the same rate), then M1 D1 H1 / W1 = M2 D2 H2 / W2
  • If A can do a piece of work in p days and B can do the same in q days, A and B together can finish it in pq / (p+q) days
  • If A is thrice as good as B in work, then
  • Ratio of work done by A and B = 3 : 1
  • Ratio of time taken to finish a work by A and B = 1 : 3

SOLVED EXAMPLES
 

1. P is able to do a piece of work in 15 days and Q can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?

A. 8/15

B. 7/15

C. 11/15

D. 2/11


Answer : Option A

Explanation :

Amount of work P can do in 1 day = 1/15

Amount of work Q can do in 1 day = 1/20

Amount of work P and Q can do in 1 day = 1/15 + 1/20 = 7/60

Amount of work P and Q can together do in 4 days = 4 × (7/60) = 7/15

Fraction of work left = 1 – 7/15= 8/15
 

2. A can do a piece of work in 4 hours . A and C together can do it in just 2 hours, while B and C together need 3 hours to finish the same work. B alone can complete the work in --- hours.

A. 12 hours

B. 6 hours

C. 8 hours

D. 10 hours

 

Answer : Option A

Explanation :

Work done by A in 1 hour = 1/4

Work done by B and C in 1 hour = 1/3

Work done by A and C in 1 hour = 1/2

Work done by A,B and C in 1 hour = 1/4+1/3 = 7/12

Work done by B in 1 hour = 7/12 – 1/2 = 1/12

=> B alone can complete the work in 12 hours
 

3. A completes 80% of a work in 20 days. Then B also joins and A and B together finish the remaining work in 3 days. How long does it need for B if he alone completes the work?

A. 37 ½ days

B. 22 days

C. 31 days

D. 22 days

 

Answer : Option A

Explanation :

Work done by A in 20 days = 80/100 = 8/10 = 4/5

Work done by A in 1 day = (4/5) / 20 = 4/100 = 1/25 --- (1)

Work done by A and B in 3 days = 20/100 = 1/5 (Because remaining 20% is done in 3 days by A and B)

Work done by A and B in 1 day = 1/15 ---(2)

Work done by B in 1 day = 1/15 – 1/25 = 2/75

=> B can complete the work in 75/2 days = 37 ½ days
 

4. P can finish a work in 18 days. Q can finish the same work in 15 days. Q worked for 10 days and left the job. How many days does P alone need to finish the remaining work?

A. 8

B. 5

C. 4

D. 6

 

Answer : Option D

Explanation :

Work done by P in 1 day = 1/18

Work done by Q in 1 day = 1/15

Work done by Q in 10 days = 10/15 = 2/3

Remaining work = 1 – 2/3 = 1/3

Number of days in which P can finish the remaining work = (1/3) / (1/18) = 6
 

5. Anil and Suresh are working on a special assignment. Anil needs 6 hours to type 32 pages on a computer and Suresh needs 5 hours to type 40 pages. If both of them work together on two different computers, how much time is needed to type an assignment of 110 pages?

A. 7 hour 15 minutes

B. 7 hour 30 minutes

C. 8 hour 15 minutes

D. 8 hour 30 minutes

 

Answer : Option C

Explanation :

Pages typed by Anil in 1 hour = 32/6 = 16/3

Pages typed by Suresh in 1 hour = 40/5 = 8

Pages typed by Anil and Suresh in 1 hour = 16/3 + 8 = 40/3

Time taken to type 110 pages when Anil and Suresh work together = 110 × 3 /40 = 33/4

= 8 ¼ hours = 8 hour 15 minutes
 

6. P works twice as fast as Q. If Q alone can complete a work in 12 days, P and Q can finish the work in --- days

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

 

Answer : Option D

Explanation :

Work done by Q in 1 day = 1/12

Work done by P in 1 day = 2 × (1/12) = 1/6

Work done by P and Q in 1 day = 1/12 + 1/6 = ¼

=> P and Q can finish the work in 4 days
 

7. A work can be finished in 16 days by twenty women. The same work can be finished in fifteen days by sixteen men. The ratio between the capacity of a man and a woman is

A. 1:3

B. 4:3

C. 2:3

D. 2:1

 

Answer : Option B

Explanation :

Work done by 20 women in 1 day = 1/16

Work done by 1 woman in 1 day = 1/(16×20)

Work done by 16 men in 1 day = 1/15

Work done by 1 man in 1 day = 1/(15×16)
 

8. P,Q and R together earn Rs.1620 in 9 days. P and R can earn Rs.600 in 5 days. Q and R in 7 days can earn Rs.910. How much amount does R can earn per day?

A. Rs.40

B. Rs.70

C. Rs.90

D. Rs.100

 

Answer : Option B

Explanation :

Amount Earned by P,Q and R in 1 day = 1620/9 = 180 ---(1)

Amount Earned by P and R in 1 day = 600/5 = 120 ---(2)

Amount Earned by Q and R in 1 day = 910/7 = 130 ---(3)

(2)+(3)-(1) => Amount Earned by P , Q and 2R in 1 day

- Amount Earned by P,Q and R in 1 day = 120+130-180 = 70

=>Amount Earned by R in 1 day = 70
Ratio of the capacity of a man and woman =1/(15×16) : 1/(16×20) = 1/15 : 1/20

= 1/3 :1/4 = 4:3
 

9. P, Q and R can do a work in 20, 30 and 60 days respectively. How many days does it need to complete the work if P does the work and he is assisted by Q and R on every third day?

A. 10 days

B. 14 days

C. 15 days

D. 9 days

 

Answer : Option C

Explanation :

Amount of work P can do in 1 day = 1/20

Amount of work Q can do in 1 day = 1/30

Amount of work R can do in 1 day = 1/60

P is working alone and every third day Q and R is helping him

Work completed in every three days = 2 × (1/20) + (1/20 + 1/30 + 1/60) = 1/5

So work completed in 15 days = 5 × 1/5 = 1

Ie, the work will be done in 15 days
 

10. A is thrice as good as B in work. A is able to finish a job in 60 days less than B. They can finish the work in - days if they work together.

A. 18 days

B. 22 ½ days

C. 24 days

D. 26 days

 

Answer : Option B

Explanation :

If A completes a work in 1 day, B completes the same work in 3 days

Hence, if the difference is 2 days, B can complete the work in 3 days

=> if the difference is 60 days, B can complete the work in 90 days

=> Amount of work B can do in 1 day= 1/90

Amount of work A can do in 1 day = 3 × (1/90) = 1/30

Amount of work A and B can together do in 1 day = 1/90 + 1/30 = 4/90 = 2/45

=> A and B together can do the work in 45/2 days = 22 ½ days

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

12. Time and Work

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

12. Time and Work

,

Quantitative Aptitude

,

MCQs

,

study material

,

Quantitative Aptitude

,

Sample Paper

,

ppt

,

RPSC UPSC Notes | EduRev

,

pdf

,

Free

,

Important questions

,

Exam

,

RPSC UPSC Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Civil Service Examination

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

RPSC UPSC Notes | EduRev

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

Civil Service Examination

,

12. Time and Work

,

Civil Service Examination

,

Quantitative Aptitude

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Extra Questions

;