Alphanumeric Series, Introduction and Examples (with Solutions), Reasoning (Part - 2) LR Notes | EduRev

General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL

Created by: Bank Exams India

LR : Alphanumeric Series, Introduction and Examples (with Solutions), Reasoning (Part - 2) LR Notes | EduRev

The document Alphanumeric Series, Introduction and Examples (with Solutions), Reasoning (Part - 2) LR Notes | EduRev is a part of the LR Course General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL.
All you need of LR at this link: LR

Directions (21-25): In each question below is given a group of digits followed by four combinations of digits/symbols given in (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits based on the rules and mark the answer accordingly. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark (E) as your answer.

(i) If the first digit is odd and last is even, then interchange the codes for both digits
(ii) If there is a digit which is getting repeated in the given number, then code that digit as the code of 5
(iii) If the third digit is followed by an even number and is preceded by an odd number, then skip its code.
(iv) If the middle digit is odd then interchange the codes of middle digit and last number.
(v) 0 is neither odd nor even

Alphanumeric Series, Introduction and Examples (with Solutions), Reasoning (Part - 2) LR Notes | EduRev Alphanumeric Series, Introduction and Examples (with Solutions), Reasoning (Part - 2) LR Notes | EduRev

21. 53678
A) #©DH!
B) ©!DH#
C) !©DH#
D) !©HD#
E) None of these

Option C
Solution: 
The given number satisfies rule (i)

22. 12375
A) @L©H#
B) @L#H©
C) @H#L©
D) @L!H©
E) None of these

Option B
Solution: 
The given number satisfies rule (iv)

23. 36014
A) ©DE@O
B) OED@©
C) ODE%©
D) ODE@©
E) None of these

Option D
Solution: 
The given number satisfies rule (i)

24. 81624
A) !@LDO
B) !@DLO
C) !@LO
D) !@OL
E) None of these

Option C
Solution: 
The given number satisfies rule (iii)

25. 60456
A) *O#H#
B) #EO##
C) *©#H#
D) OB©# #
E) None of these

Option B
Solution: 
The given number satisfies rule (ii)

Directions (26-30): Study the following arrangement and answer questions given:

H N 4 & T E 3 ( @ 5 R 1 * J S 2 % 9 M 6 A L O # V U 7 !

26. Which of the following is the 6th letter to the right of the 20th letter from the right end?
A) J
B) S
C) 2
D) %
E) @

Option B 
Solution: 
Right to right = 20-6 = 14th from right

27. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

Option C
Solution: 

5, and 9

28. Complete the series: T&3 (35 R5* J*2 ?
A) %26
B) %29
C) %SM
D) %2M
E) None of these

Option D

29. How many such consonants are there each of which is immediately preceded by a number?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

Option C
Solution: 

R and M

30. Four of the five are alike in a certain way based on arrangement, which does not belong to the group?
A) 4T&
B) 51R
C) *SJ
D) 29M
E) OV#

Option D

Directions (31-35): Study the following arrangement and answer questions given:

2 0 4 5 3 6 8 4 2 5 1 7 4 8 5 6 9 3 2 0 4 7 4 5 8 9 2 5 7 3 1 7 4 2 9 0

31. Which of the following is the 9th letter to the left of the 21st letter from the right end?
A) 4
B) 8 
C) 6
D) 2
E) 5

Option B
Solution: 
Left from Right = 21+9 = 30th from right

32. How many such 4’s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by an odd digit and immediately followed by an even digit? (0 is neither odd nor even)
A) Four
B) Three
C) Two
D) One
E) Five

Option C
Solution:

7 4 8, 7 4 2

33. How many such 7’s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a perfect square?
A) Four
B) Three
C) Two
D) One
E) Five

Option B
Solution: 

1 7, 4 7, 1 7

34. How many such 5’s are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a digit which has a numerical value greater than 6?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

Option C
Solution: 

5 8, 5 7

35. If all the odd numbers are deleted from the above arrangement, then which of the following will be 9th from the right end?
A) 2
B) 6
C) 4
D) 0
E) 8

Option A

Directions (36-40): Study the following arrangement and answer questions given:

R % # D E W 3 @ 0 M ! L 6 * A G U 8 ^ V & S 7 O H 1 2 $ B I )

36. Which of the following is the 5th letter to the right of the 16th letter from the right end?
A) S
B) ^
C) V
D) &
E) *

Option D
Solution: 
Right to right = 16-5 = 11th from right

37. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?
A) Four
B) Three
C) None
D) One
E) Five

Option C

38. Which of the following is the 9th letter to the left of the 18th letter from the left end?
A) @
B) 0
C) M
D) 8
E) &

Option B
Solution: 

Left to left = 18-9 = 9th from left

39. How many such numbers are there each of which is immediately preceded by a consonant?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

Option E
Solution: 

3, 6, 7, 1

40. Four of the five are alike in a certain way based on arrangement, which does not belong to the group?
A) @3!
B) GA^
C) OS2
D) D#3
E) 8U&

Option C

Directions (41-45): Study the following arrangement and answer questions given:

J % K 7 D E $ 4 9 H I 3 ( @ A M 8 ^ F Q O U + & B P W ! 2

41. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol?
A) Four
B) Three
C) Two
D) Five
E) None

Option C
Explanation:
E, U

42. If all the symbols are dropped from the above arrangement, how many such numbers will be there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a consonant?
A) Four
B) Three
C) Two
D) Five
E) None

Option B
Explanation:
7, 9, 8

43. What will come in place of questions mark (?) based on the above arrangement?
DK$ E74 $D9 4EH ?

A) 94H
B) Other than those given in options
C) H4I
D) H43
E) 9$I

Option E

44. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) K%$
B) H$(
C) U^+
D) O^+
E) P+!

Option E 
Explanation:
All options carry a letter followed by 2 symbols. Observe that the first symbol is the symbol which is before the letter and second symbol after letter as:
K 7 D E $
$ 4 9 H I 3 (
^ F Q O U +
^ F Q O U +
& B P W ! 2
So with P should be P&!

45. Which of the following is the 6th to the left of the 17th from the left end of the above arrangement?
A) 3
B) (
C) H
D) I
E) 9

Option D
Explanation:
Left of left – 17-6 = 11th from left = I

Directions (46-50): Study the following arrangement and answer questions given:

R 4 % D ) A 5 T I 3 # 1 W E 2 @ * 9 ^ B H O 5 ! Y

46. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?
A) Four
B) Three
C) Two
D) Five
E) None

Option E

47. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
A) Four
B) Three
C) Two
D) Five
E) None

Option C
Explanation:
T, W

48. Which of the following is the 5th to the right of the 19th from the right end of the above arrangement?
A) 3
B) #
C) W
D) 1
E) None of these

Option D
Explanation:
Right to right = 19-5=14th from right = 1

49. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) D)4
B) 5T)
C) 1W3
D) @*2
E) HO^

Option D

50. Which of the following is the 8th to the left of the 9th from the right end of the above arrangement?
A) 3
B) T
C) I
D) )
E) A

Option C
Explanation:
Left of right = 9+8=17th from right

Directions (Q. 51-55): Answer these questions referring to the symbol – letter – number sequence given below:

H ⍺ K 7 D ¢ M L 3 ● G 7 β Z 6 * δ θ 1 F B @ 9 S γ 2 $ P 4 A ∆ 5

51).How many letters in the sequence either immediately precede a number or immediately follow a symbol?

  1. a)Eight
  2. b)Four
  3. c)Five
  4. d)Six
  5. e)None of these

52).What is the total number of ‘the letters immediately preceded by a number belonging to the second half of the sequence’ and ‘the symbol immediately preceded by a letter belonging to the second half of the English alphabet’ in the above sequence?

  1. a)Three
  2. b)Four
  3. c)Five
  4. d)Six
  5. e)None of these

53).If the second half of the series is written in the reverse order which of the following will be twelfth element to the right of ninth element from your left?

  1. a)4
  2. b)$
  3. c)P
  4. d)A
  5. e)None of these

54).Which of the following will be the seventh element to the left of 19thelement from your left in the above series?

  1. a)Z
  2. b)β
  3. c)G
  4. d)7
  5. e)None of these

55).Four of the following five are alike in a certain way and hence from a group. Which one does not belong to the group?

  1. a)H ¢ 7
  2. b)k ● 6
  3. c)D β 1
  4. d)M * 9
  5. e)L @ 4

Directions (Q. 56 -60) Answer these questions referring to the symbol – letter – number sequence given below.

% £ 8 σ K β Z M S < 2 @ 7 E ⍺ * Σ P 6 1 D $ L 5 # 1 4

56).What is the total number of ‘the symbols immediately preceded by a number’ and ‘the numbers immediately preceded by a letter’ in the above sequence?

  1. a)Six
  2. b)Seven
  3. c)Five
  4. d)Four
  5. e)None of these

57).‘* Σ’ is related to ‘P⍺’ in the same way as ‘$#’ is related to

  1. a)I Σ
  2. b)L5
  3. c)ID
  4. d)5L
  5. e)None of these

58).Four of the five are similar in respect of their positions in the above sequence and hence from a group. Which one does not belong to the group?

  1. a)Z σ M
  2. b)@ S 7
  3. c)Σ ⍺ P
  4. d)I Σ D
  5. e)# S I

59).If letters at even places in the English alphabet are arranged in alphabetical order among themselves from left and numbers are arranged in descending order from left then in the rearranged series how many elements will be there between 6 and Z?

  1. a)9
  2. b)8
  3. c)10
  4. d)7
  5. e)None of these

60).What will come in place of the question mark (?) in the following character series?

8 β S, Z< 7, 2 E Σ, ?

  1. a)D54
  2. b)⍺PD
  3. c)ΣIL
  4. d)6#$
  5. e)None of these

Answers & Explanation:

51).H ⍺ k 7 D ¢ M L 3 ● G 7 β Z 6 * δ θ 1 F B @ 9 S γ 2 $ P 4 A ∆ 5 (seven letters)

Answer: c)

52).H ⍺ k 7 D ¢ M L 3 ● G 7 β Z 6 * δ θ 1 F B @ 9 S γ 2 $ 4 A ∆ 5 (Five)

Answer: c)

53).H ⍺ K 7 D ¢ M L 3 ● G 7 β Z 6 * δ θ 1 F B @ 9 S γ 2 $ P 4 A ∆ 5

Answer: c)

54).(19 – 7 =) 12th element from the left.

Answer: d)

55).The group consist of 1st letter, 2nd symbol, third number: 2nd letter, 3rd symbol, 4thnumber; 3rdletter, 4th symbol, 5th number and so on. Hence it will be L δ 2.

Answer: e)

56).% £ 8 σ K β Z M S < 2 @ 7 E ⍺ * Σ P 6 1 D $ L 5 # 1 4

Answer: a)

57).The second character after the first symbol and the second character before the second symbol have been taken to form the second group.

Answer: d)

58).The rest have: The second character in each group is third character to the left of first character of that group as given in the sequence. The third character in each group is immediately right of the first character of that group as given in the sequence.

Answer: c)

59).Now the series becomes:

% £ 8 σ K (11) β D (4) M (13) S (19)< 7 @ 6 E (5) ⍺ * Σ L (12) 5 4 P (16) $ Z (26) 2 # I (9) 11.

The no. in the bracket after each letter shows its position in English alphabet. Only even-placed letters are rearranged.

Answer: a)

60).There is a gap of two characters between both pairs of characters in each group. And the next group starts with the 4th character to the right of the first character of the previous group.

Answer: a)

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Free

,

Alphanumeric Series

,

pdf

,

Sample Paper

,

Alphanumeric Series

,

past year papers

,

Introduction and Examples (with Solutions)

,

Summary

,

Introduction and Examples (with Solutions)

,

mock tests for examination

,

Reasoning (Part - 2) LR Notes | EduRev

,

Reasoning (Part - 2) LR Notes | EduRev

,

Exam

,

Reasoning (Part - 2) LR Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Alphanumeric Series

,

Introduction and Examples (with Solutions)

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

Important questions

,

study material

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

video lectures

;