The document Banker's Discount - Examples (with Solutions) LR Notes | EduRev is a part of the CAT Course Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI).

All you need of CAT at this link: CAT

**Question 1: The banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs.270.The banker's discount is:**

(1) 920

(2) 480

(3) 1020

(4) 640**Option 3Explanation:**

T.D.= = Rs.750

∴ B.D.= Rs.(750+270) = Rs.1020

(1) 2 months

(2) 4 months

(3) 6 months

(4) 1 months

S.I. on Rs.1600=T.D.on Rs.1680.

∴ Rs.1600 is the P.W of Rs 1680,i.e Rs 80 is S.I. on Rs 1600 at 15%

∴ Time = (100×80/1600×15) year = 1/3 year = 4 months.

(1) 10%

(2) 14%

(3) 12%

(4) 18%

B.D. for 3/2 years.= Rs.558 B.D for 2 years = Rs.(558×2/3×2) = Rs.774

T.D. for 2 years =Rs.600.

∴ sum = (B.D.×T.D/B.D.−T.D) = Rs (744×600/144) = Rs.3100

Thus,Rs 744 is S.I on Rs 3100 for 2 years.

∴ Rate = (100×744/3100×2) % = 12%

(1) Rs. 360

(2) Rs. 342

(3) Rs. 558

(4) RS.1056

Sum = B.D×T.D/B.D.−T.D. = (72×60/72−60) = (72×60/12) = Rs 360.

(1) 50

(2) 108

(3) 120

(4) 142

P.W = Rs.(540-90) = Rs.450.

∴ S.I on Rs 450 = Rs 90

S.I on Rs 540 = Rs (90/450×540)= Rs 108.

∴ B.D = Rs 108.

(1) 27

(2) 37.62

(3) 24.63

(4) 25

B.G = T.D

∴ B.D = (T.D + B.G)= Rs (36 + 1.62) = Rs 37.62

(1) 5(1/5)

(2) 9(1/11)

(3) 4(2/5)

(4) 3(1/5)

Let, B.D = Rs 1

Then B.G = Rs 3/25

∴ T.D = (B.D - B.G) = Rs(1−3/25)=Rs 22/25

(1) 10%

(2) 12%

(3) 5%

(4) 2.5%

Let T.D. be Rs.1 .Then,B.D.=Rs.11/10= Rs.1.10

(1) 62

(2) 47

(3) 24

(4) 50

T.D.=B.G.×100/R×T = Rs(6×100/12×1) = Rs.50

(1) 400

(2) 385

(3) 580

(4) 220

= Rs. 400

(1) 26

(2) 62

(3) 28

(4) 96

T.D.=

(1) 10

(2) 26

(3) 16

(4) 21

B.G. = T.D.2/P.W. = Rs.(160×160/1600) = Rs.16

(1) Rs.350

(2) Rs.420

(3) Rs. 600

(4) 863

Offer running on EduRev: __Apply code STAYHOME200__ to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

52 videos|56 docs|115 tests