Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Commerce: Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

The document Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce is a part of the Commerce Course DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Page No 9.62:
Ques 12: Record the following transactions in the Journal of Shyam Sunder & Sons:
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - CommerceBooks of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - CommerceANSWER: 
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Page No 9.63:
Ques 13: Journalise the following transactions:Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
ANSWER: 

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Ques 14(a): Following balances appeared in the books of Radhika Traders as on 1st April, 2017:− Assets: Cash ₹ 8,000; Cash at Bank ₹ 7,000; Stock ₹ 30,000; Debtors : ₹ 36,000 (Mohan ₹ 10,000; Sohan ₹ 12,000; Dinesh ₹ 14,000); Furniture X ₹ 5,000; Building Y₹ 25,000. Liabilities: Creditors−  ₹ 5,000;  ₹ 6,000.  
In April, 2017, the following transaction took place:

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - CommerceBooks of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
Pass Journal entries for the above transactions.
ANSWER: 
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Page No 9.64:
Ques 14(b): Following was the position of Harish & Co. as on 1st April, 2017 :−
Cash in Hand ₹ 10,000; Cash at Bank ₹ 16,800; Furniture ₹ 8,000; Stock ₹ 50,000; Debtors− Ram ₹ 8,000; Shyam ₹ 12,000; Creditors− Anil ₹ 4,000; Sunil ₹ 5,000.
Following transactions took place during April, 2017 :−

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
ANSWER:
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Page No 9.65:
Ques 15: Pass Journal Entries for the following transactions:−
1. Provide depreciation on Furniture ₹ 500 and on Machinery ₹ 2,000.
2. Received cash ₹ 1,000 for bad-debts written off last year.
3. Ajay Singh was declared bankrupt. He owed ₹ 2,500 to us. Nothing could be recovered from his estate.
4. ₹ 20,000 for wages and ₹ 4,000 for salaries are outstanding.
5. Purchased furniture for ₹ 6,000 for the proprietor and paid the amount by cheque.
6. Provide 9% interest on capital amounting to ₹ 2,00,000.
7. Charge interest on drawings ₹ 1,000.

ANSWER:
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce


Ques 16: Pass journal entries for the following:
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
ANSWER: 
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Ques 17: Enter the following transactions in the Journal of Arun Govil & Co.:
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
ANSWER:
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Page No 9.66:
Ques 18: Journalise the following transactions of Raj Kumar Traders, timber merchants:-
1. Purchased timber from Kuldeep Kumar, for cash ₹ 2,000 and credit ₹ 10,000.
2. Paid to Kuldeep Kumar in full settlement of his account ₹ 9,950.
3. Paid rent in advance ₹ 10,000.
4. Purchased machinery for ₹ 1,00,000 by cheque and carriage ₹ 2,000 and installation charges ₹ 1,000 paid in Cash.
5. Purchased goods for ₹ 50,000 from Govind and sold it to Manohar for ₹ 65,000.

ANSWER: 
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Ques 19: Pass Journal entries for the following transactions:−
1. Purchased Machinery for ₹ 20,000 and paid ₹ 200 for its carriage.
2. Received a cheque for ₹ 4,850 from X in full settlement of his account of ₹ 5,000. Cheque was immediately deposited into bank.
3. Received by cheque a first and final payment of 60 paise in a ₹ from Y who owed us ₹ 10,000.
4. Sold goods to Z for ₹ 10,000 at a trade discount of 20%. Next day a cheque was received from him after deducting 5% cash discount. Cheque was immediately deposited into Bank.
5. Goods costing ₹ 20,000 sold to Manoj at a profit of 20% on cost less 10% trade discount.

ANSWER: 

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
Working Notes: Calculation of amount of goods sold to Manoj

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Ques 20: Journalise the following transactions:−
1. Goods for ₹ 50,000 were destroyed by fire.
2. Goods worth₹ 18,000 were distributed as free samples and ₹ 20,000 were given away as charity in cash.
3. Goods worth ₹ 25,000 and cash ₹ 40,000 were taken away by the proprietor for his personal use.
4. Goods worth ₹ 20,000 and cash ₹ 5,000 were given away as charity.
5. Cash ₹ 1,00,000 were stolen from the Iron Safe of the trader.

ANSWER: 
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Page No 9.67:
Ques 20: 
Journalise the following transactions:−
(i) Sold goods to Brijesh of the list price of ₹ 10,000 at trade discount of 5%. Received full payment in cash.
(ii) Goods given away as charity ₹ 1,000.
(iii) Charge interest on capital of ₹ 5,00,000 @ 7% p.a.
(iv) Outstanding wages ₹ 3,000.
(v) ₹ 5,000 due from Sunny are now bad debts.
(vi) ₹ 50,000 cash sales (of goods costing ₹ 40,000).

ANSWER:
Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Ques 22: 
Prepare journal from the transactions given below:−
(a) Proprietor withdrew for private use ₹ 10,000 from bank.
(b) Goods costing ₹ 50,000 were burnt by fire.
(c) Purchased machinery for cash ₹ 1,50,000 and paid ₹ 2,000 on its installation.
(d) Charge 5% depreciation on building costing ₹ 2,00,000 and 8% depreciation on furniture costing ₹ 5,000.
(e) Prepaid salary ₹ 2,000.
(f) Kapil who owed us ₹ 20,000 becomes insolvent and nothing is received from his estate.

ANSWER: 

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

The document Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce is a part of the Commerce Course DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Related Searches

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Summary

,

Extra Questions

,

study material

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

,

Free

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Exam

,

Books of Original Entry- Journal (Part - 2) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

pdf

,

past year papers

;