Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy

Commerce : Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

The document Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev is a part of the Commerce Course DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Page No 9.67:
Ques 23: Journalise the following transactions in the Journal of Navin Gupta & Sons.:-
1. Out of Insurance premium paid this year, ₹ 15,000 is related to next year.
2. Credit purchases from Ram & Co. for ₹ 50,000. Cash discount will be received at 5% on payment of bill within 10 days.
3. Cash paid to Ram & Co. and discount availed of.
4. Paid Income Tax ₹ 20,000 by cheque.
5. Goods costing ₹ 2,00,000 sold for cash at a profit of 10%.
6. Purchased iron safe for ₹ 2,00,000 filing cabinet for ₹ 50,000 and Computer for ₹ 1,00,000.

Ans: 
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Ques 24: Journalise the following transactions in the books of Kanishk Traders:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Ans: 
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev 

Ques 25: Journalise the following:−

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRevAns: 

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 9.68:
Ques 26: Journalise the following:
1. Purchased goods for ₹ 25,000 for Cash and paid ₹ 200 for carriage on these goods.
2. Purchased goods for ₹ 40,000 on Credit from Sudhir and paid ₹ 500 for carriage on these goods.
3. Purchased machinery for ₹ 20,000 and spent ₹ 500 on its carriage and ₹ 300 on its installation.
4. Purchased goods from Anil for ₹ 15,000.
5. Sold 
1/3rd of the above goods at a profit of 20% on cost.
6. Goods costing ₹ 12,000 sold to Mr.X , issued invoice at 25% above cost less 10% trade discount.
7. Provide 20% depreciation on furniture costing ₹ 10,000. 8. Gave as charity − Cash ₹ 500 and Goods ₹ 2,000.

Ans: 

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Ques 27: Journalise the following:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Ans:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 9.69:

Ques 28: Journalise the following transactions:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Ans: 

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev


Ques 29: Give the journal entries corresponding to the narration given below:-

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Ans:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev


Page No 9.70:

Ques 30: Rectify the following entries assuming that the narration in each case is correct:

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Ans: 

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

* Payment of brokerage will be included in cost of the building as it is incurred at time of purchase of building.
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 9.71:
Ques 31: Journalise the following transactions:
(a) Goods destroyed by Fire for ₹ 5,000.
(b) Paid by cheque ₹ 25,000 as wages on installation of a Machinery.
(c) Issued a cheque in favour of M/s Parmatma Saran & Sons on account of purchase of goods ₹ 75,000.
(d) Goods sold costing ₹ 60,000 to M/s Kalu Sons at an invoice price 10% above cost less 5% Trade discount.

Ans:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev


Ques 32: Journalise the following trasactions:−
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Ans:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 9.72:
Ques 33: Journalise the following transactions :
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Ans:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Ques 34: Journalise the following transactions:
1. Purchased a Motor Car for ₹ 3,00,000 and paid ₹ 25,000 for its repair and renewal. Entire payment is made by cheque.
2. Received Rent ₹ 5,000.
3. Goods worth ₹ 20,000 were distributed as free samples.
4. Charge depreciation on Motor Car ₹ 32,500.
5. Rent due to Landlord ₹ 10,000 and Salary due to Clerks ₹ 80,000.
6. Charge interest on Capital ₹ 20,000.
7. ₹ 5,000 due from Sanjay Gupta are bad-debts.
8. Goods worth ₹ 50,000 were destroyed by fire.
9. Cash ₹ 5,000 and goods worth ₹ 20,000 were stolen by an employee.

Ans: 
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Ques 35: Journalise the following transactions:
(i) Bought goods from Arun for ₹ 2,00,000 at a trade discount of 15% and cash discount of 2%. Paid 80% amount immediately.
(ii) Purchased foods for ₹ 20,000 from  and supplied it to  for ₹ 26,000.
(iii) Cash withdrawn from bank ₹ 5,000 for personal use and ₹ 25,000 for office use.
(iv) Goods destroyed by fire : Cost Price ₹ 40,000.
(v) Provide 20% depreciation on machinery costing ₹ 50,000.
(vi) Out of insurance paid this year, ₹ 3,000 is related to next year.
(vii) Allow ₹ 5,000 as interest on capital and charge ₹ 1,000 as interest on drawings.
(viii) Sohan who owed us ₹ 25,000 was declared insolvent and a cheque of 40 paise in a ₹ is received from him in full settlement.
(ix) Paid Income Tax ₹ 10,000 by cheque.
(x) Salary paid ₹ 80,000 and Salary Outstanding ₹ 20,000.

Ans:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 9.73:
Question 36:
Journalise the following in the books of Som Nath & Sons:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
ANSWER:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 9.73:
Question 37:
Journalise the following transactions :
(a) Goods worth ₹ 2,000 destroyed by fire.
(b) Received ₹ 5,000 from Suresh which were written off as bad debts.
(c) Sold goods to Mohan of the list price of ₹ 5,000 subject to 10% trade discount and 5% cash discount. Mohan availed cash discount.
(d) Received ₹ 9,900 from Hari in full settlement of his account ₹ 10,000.

ANSWER:
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Exam

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

pdf

,

past year papers

,

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Books of Original Entry- Journal (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

study material

,

Summary

,

Free

,

ppt

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Viva Questions

;