Class 8 Exam  >  Class 8 Notes  >  Social Studies (SST) Class 8  >  Very Short Question Answer: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources

Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development

Q1: What method of soil conservation is used in coastal and dry regions?
Ans:
Shelter belts are used to protect the soil in coastal and dry regions.

Q2: What are the major threats to soil as a resource?
Ans:
Soil erosion and depletion are the major threats to soil as a resource.

Q3: Why is ocean water not fit for human consumption?
Ans:
The ocean water is saline. Hence it is not fit for human consumption.

Q4: Which country has the highest percentage of land under forest?
Ans:
Japan

Q5: What percent of fresh water is fit for human use?
Ans:
Only 1 per cent of freshwater is available and fit for human use.

Q6: Which country has the highest percentage of land under cropland?
Ans:
India

Q7: What makes the soil fertile?
Ans:
The right mix of minerals and organic matter make the soil fertile.

Q8: What is soil?
Ans:
The thin layer of grainy substance covering the surface of the earth is called soil.

Q9: Which country has the highest percentage of land under pasture?
Ans:
Australia

Q10: What affects the rate of humus formation?
Ans:
Flora, fauna, and micro-organisms affect the rate of humus formation.

The document Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development is a part of the Class 8 Course Social Studies (SST) Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8
72 videos|473 docs|59 tests

Up next

72 videos|473 docs|59 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 8 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

Free

,

Exam

,

Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development

,

past year papers

,

MCQs

,

Extra Questions

,

study material

,

Semester Notes

,

Important questions

,

ppt

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development

,

Objective type Questions

,

Summary

,

Sample Paper

;