GMAT  >  Data Comparison Solved Examples

# Data Comparison Solved Examples Notes | Study Integrated Reasoning for GMAT - GMAT

## Document Description: Data Comparison Solved Examples for GMAT 2022 is part of Integrated Reasoning for GMAT preparation. The notes and questions for Data Comparison Solved Examples have been prepared according to the GMAT exam syllabus. Information about Data Comparison Solved Examples covers topics like and Data Comparison Solved Examples Example, for GMAT 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Data Comparison Solved Examples.

Introduction of Data Comparison Solved Examples in English is available as part of our Integrated Reasoning for GMAT for GMAT & Data Comparison Solved Examples in Hindi for Integrated Reasoning for GMAT course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for GMAT Exam by signing up for free. GMAT: Data Comparison Solved Examples Notes | Study Integrated Reasoning for GMAT - GMAT
 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

DIRECTIONS for questions 1 to 9: In each of these questions, two quantities are mentioned, at column A and at column B.

To mark the answers to the questions, use the following instructions.

A: If the quantity in column A is greater.

B: If the quantity in column B is greater.

C: If the two quantities are equal.

D: If the relationship cannot be determined.

Example 1:

 Column A Column B The circumference of a circle with radius 2 The sum of the circumferences of two circles, each with radius 1

Ans: C

Sol: Circumference of circle = 2 × 3.14 × r.
So, for r = 2, C = 2 × 3.14 × 2 = (4 × 3.14).

For, r = 1, C = 2 × 3.14 × 1.
For two circles of this type, C = (2 × 3.14 + 2 × 3.14) ⇒; 4 × 3.14.

We got the same result from both the columns.

Hence, the answer is (C)

Example 2:

 Column A Column B 2y 100

Ans: A

Sol: y = sum of first ten positive integers = (10 × 11) ÷ 2 = 55
A = 2 × 55 = 110.
B = 100
A is greater than B. So, the answer is option (A).

Example 3:

 Column A Column B The number of ways in which 6 can be expressed as a product of two different single digit positive integers The number of ways in which 12 can be expressed as a product of two different single digit positive integers

Ans: C
Sol:

Column A : 6 can be expressed as 6 × 1 and 2 × 3. (2 ways)
Column B : 12 can be expressed as 12 × 1, 6 × 2 and 3 × 4 (3 ways). Out of these, 12 × 1 contains a two-digit number. As that is not to be considered, the valid number of ways reduces to 2. Thus, in both the cases, the valid number of cases is 2. Hence, the answer is option (C).

Exmaple 4:

 Column A Column B The maximum number of small doughnuts that can be made with 3 packages of mix The maximum number of large doughnuts that can be made with 4 packages of mix

Ans: A

Sol: Small doughnuts: 1 pack makes 12, 3 packs makes 12 x 3 = 36;

Large doughnuts: 1 pack makes 8, 4 packs makes 4 x 8 = 32. So, the answer is (A).

Example 5: A = {1, 2, 3} B = {4, 5, 6, 7}

 Column A Column B The total number of ordered pairs (a, b) that can be formed where a is from set A and b is from set B The total number of ordered pairs (a, b) that can be formed where a is from set A∪B and b from set A

Ans: B

Sol: n(A ) = 3, n( B) = 4, n(A∪B ) = 7;
Ordered pair from set A to set B is = 3 x 4 = 12,
Number of ordered pairs from set A ∪B to set A is = 7 x 3 = 21. So, the answer is (B)

Example 6: Three times the sum of x and y is 18

 Column A Column B Twice the sum of x and y 12

Ans: C

Sol: 3 (x + y) = 18.  (x + y) = 6.

2 (x + y) = 12. So, the answer is (C).

Example 7: a + b = 0

 Column A Column B a.a.a b.b.b

Ans: D
Sol: a + b = 0; a = - b.
For b = 2, a = -2,
a3 = -8, b3= 8

But for b = -2, a = 2,
a3= 8, b3= -8.
So, the answer is (D).

Example 8:  The total cost of 1 apple and 1 orange is Rs. 1.70

 Column A Column B The cost of one apple The cost of one orange

Ans :D

Sol:  Let the cost of 1 apple = Rs. x, cost of 1 orange = Rs. y

Then, x + y = Rs. 1.70 but various combinations of x and y are possible. So, the answer is (D)

Example 9: When Rina was 10 years old, the price of a certain item was Rs. 100.

 Column A Column B The price of the same item when Rina will be 12 years old Rs. 100

Ans: D
Sol: No relation between age of Rina and price of the item is mentioned. So, the answer is (D).

The document Data Comparison Solved Examples Notes | Study Integrated Reasoning for GMAT - GMAT is a part of the GMAT Course Integrated Reasoning for GMAT.
All you need of GMAT at this link: GMAT

## Integrated Reasoning for GMAT

19 videos|28 docs|24 tests
 Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

## Integrated Reasoning for GMAT

19 videos|28 docs|24 tests

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

;