Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy

Created by: Nipun Tuteja

Commerce : Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

The document Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev is a part of the Commerce Course TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Page No 7.63:
Question 35:
Rita and Sobha are partners in a firm, Fancy Garments Exports, sharing profits and losses equally. On 1st April, 2019, the Balance Sheet of the firm was:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

The firm was dissolved on the date given above. The following transactions took place:
(a) Rita took 25% of the Stock at a discount of 20% in settlement of her loan.
(b) Book Debts realised ₹ 54,000; balance of the Stock was sold at a profit of 30% on cost.
(c) Sundry Creditors were paid out at a discount of 10%. Bills Payable were paid in full .
(d) Plant and Machinery realised ₹ 75,000. Land and Building ₹ 1,20,000.
(e) Rita took the goodwill of the firm at a value of ₹ 30,000.
(f) An unrecorded asset of ₹ 6,900 was handed over to an unrecorded liability of ₹ 6,000 in full settlement.
(g) Realisation expenses were ₹ 5,250.
Show Realisation Account, Partners' Capital Accounts and Bank Account in the books of the firm.
ANSWER:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Working Notes:

WN1: Value of Stock Taken Over by Rita
[Since stock is taken over at a discount of 20%]
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
WN2: Value of Stock Sold
Book Value of Balance of Stock Sold=Value of Stock − Stock Taken over by Rita
Book Value of Balance of Stock Sold=₹(75,000 − 18,750)= ₹56,250
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 7.63:
Question 36:
Following is the Balance Sheet of Arvind and Balbir as at 31st March, 2019:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

 The firm was dissolved on the above date under the following arrangement:
(a) Arvind promised to pay off Mrs. Arvind's Loan and took Stock at ₹ 6,000.
(b) Balbir took half the Investments @ 10% discount.
(c) Book Debts realised ₹ 28,500.
(d) Trade Creditors and Bills Payable were due on average basis of one month after 31st March, but were paid immediately on 31st March @ 2% discount per annum.
(e) Plant realised ₹ 37,500; Building ₹ 60,000; Goodwill ₹ 9,000 and remaining Investments ₹ 6,750.
(f) An old typewriter, written off completely from the firm's books, now estimated to realise ₹ 450. It was taken by Balbir at this estimated price.
(g) Realisation expenses were ₹ 1,500.
Show Realisation Account, Capital Accounts of Partners and Bank Account.
ANSWER:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev


Page No 7.64:
Question 37:
Anju, Manju and Sanju were partners in a firm sharing profits in the ratio of 2 : 2 : 1. On 31st March, 2019, their Balance Sheet was:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

On this date, the firm was dissolved. Anju was appointed to realise the assets. Anju was to receive 5% commission on the sale of assets (except cash) and was to bear all expenses of realisation.
Anju realised the assets as follows: Debtors ₹ 60,000; Stock ₹ 35,500; Investments ₹ 16,000; Plant 90% of the book value. Expenses of Realisation amounted to ₹ 7,500. Commission received in advance was returned to customers after deducting ₹ 3,000.
Firm had to pay ₹ 8,500 for Outstanding Salary, not provided for earlier, Compensation paid to employees amounted to ₹ 17,000. This liability was not provided for in the above Balance Sheet. ₹ 20,000 had to be paid for Employees' Provident Fund.
Prepare Realisation Account, Capital Accounts of Partners and Cash Account.
ANSWER:

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 7.64:
Question 38:
A, B and C were in partnership sharing profits in the ratio of 7 : 2 : 1 and the Balance Sheet of the firm as at 31st March, 2019 was:

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

It was agreed to dissolve the partnership as on 31st March, 2019 and the terms of dissolution were−
(a) A to take over the Building at an agreed amount of ₹ 31,500.
(b) B, who was to carry on the business, to take over the Goodwill, Stock and Debtors at book value, the Patents at ₹ 30,000 and Plant at ₹ 5,000. He was also to pay the Creditors.
(c) C to take over shares in X Ltd. at ₹ 15 each.
(d) The shares in Y Ltd. to be divided in the profit-sharing ratio.
Show Ledger Accounts recording the dissolution in the books of the firm.
ANSWER:

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Working Notes:
Distribution of Shares in Y Ltd.
Distribution of shares in Y Ltd. among the partners
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 7.65:
Question 39:
Srijan, Raman and Manan were partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 2 : 2 : 1. On 31st, March, 2017 their Balance Sheet was as follows:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

On the above date they decided to dissolve the firm.
(a) Srijan was appointed to realise the assets and discharge the liabilities. Srijan was to receive 5% commission on sale of assets (except cash) and was to bear all expenses of realisation.
(b)
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

(c) Investments were realised at 95% of the book value.
(d) The firm had to pay ₹ 7,500 for an outstanding repair bill not provided for earlier.
(e) A contingent liabillity in respect of bills receivable, discounted with the bank had also materialised and had to be discharged for ₹ 15,000.
(f) Expenses of realisation amounting to ₹ 3,000 were paid by Srijan.
Prepare Realisation Account, Partners' Capital Accounts and Bank Account.
ANSWER:

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev


Question 40:
A, B and C were partners sharing profits in the ratio of 2 : 2 : 1. They decided to dissolve their firm on 31st March, 2019 when the Balance Sheet was:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Following transactions took place:
(a) A took over Stock at ₹ 36,000. He also took over his wife's loan.
(b) B took over half of Debtors at ₹ 28,000.
(c) C took over Investments at ₹ 54,000 and half of Creditors at their book value.
(d) Remaining Debtors realised 60% of their book value. Furniture sold for ₹ 30,000; Machinery ₹ 82,000 and Land ₹ 1,20,000.
(e) An unrecorded asset was sold for ₹ 22,000.
(f) Realisation expenses amounted to ₹ 4,000.
Prepare necessary Ledger Accounts to close the books of the firm.
ANSWER:

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 7.66:
Question 41:
Krishna and Arjun are partners in a firm. They share profits in the ratio of 4 : 1. They decide to dissolve the firm on 31st March, 2019 at which date their Balance Sheet stood as:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

The realisation shows the following results:
(a) Goodwill was sold for ₹ 1,000.
(b) Debtors were realised at book value less 10%.
(c) Trademarks realised ₹ 800.
(d) Machinery and Stock-in-Trade were taken by Krishna for ₹ 14,400 and ₹ 3,600 respectively.
(e) An unrecorded asset estimated at ₹ 500 was sold for ₹ 200.
(f) Creditors for goods were settled at a discount of ₹ 80. The expenses on realisation were ₹ 800.
Prepare Realisation Account, Partners' Capital Accounts and Bank Account.
ANSWER:

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Question 42:
There are two partners X and Y in a firm and their capitals are ₹ 50,000 and ₹ 40,000. The creditors are ₹ 30,000. The assets of the firm realise ₹ 1,00,000. How much will X and Y receive?
ANSWER:

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Question 43:
A, B and C were partners sharing profits in the ratio of 5 : 3 : 2. On 31st March, 2019, A's Capital and B's Capital were ₹ 30,000 and ₹ 20,000 respectively but C owed ₹ 5,000 to the firm. The liabilities were ₹ 20,000. The assets of the firm realised ₹ 50,000. 
Prepare Realisation Account, Partner's Capital Accounts and Bank Account.
ANSWER:
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
WN 2
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Question 54:

X, Y and Z entered into partnership on 1st April, 2016. They contributed capital ₹ 40,000, ₹ 30,000 and ₹ 20,000 respectively and agreed to share profits in the ratio of 3 : 2 : 1. Interest on capital was to be allowed @ 15% p.a. and interest on drawings was to be charged at an average rate of 5%. During the two years ended 31st March, 2018, the firm made profit of ₹ 21,600 and ₹ 25,140 respectively before allowing or charging interest on capital and drawings. The drawings of each partner were ₹ 6,000 per year.
On 31st March, 2018, the partners decided to dissolve the partnership due to difference of opinion. On that date, the creditors amounted to ₹ 20,000. The assets, other than cash ₹ 2,000, realised ₹ 1,21,000. Expenses of dissolution amounted to ₹ 760.
Draw up necessary Ledger Accounts to close the books of the firm.
ANSWER:

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Complete Syllabus of Commerce

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Summary

,

ppt

,

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Free

,

study material

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Dissolution of a Partnership Firm ( Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

past year papers

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

pdf

;