Table of contents |
|
Word and Structure Knowledge |
|
Reading |
|
Spoken and Written Expression |
|
Achievers Section |
|
Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation.
Choose the Correct Option to Fill in the Blank. (Question 1 to 18)
Q1: Rajshree is feeling anxious ___________ being well prepared for the final exam.
(a) although
(b) yet
(c) since
(d) despite
Ans: (d)
Q2: Mother gave me ___________ used tissue by mistake.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) no article
Ans: (a)
Q3: My mother often states, “The room will not clean by ___________
(a) myself
(b) itself
(c) herself
(d) themselves
Ans: (b)
Q4: Ramesh’s daughter immediately ran into his arms and __________ into tears.
(a) burst
(b) bursts
(c) bursted
(d) bursting
Ans: (a)
Q5: My project is finished, I can __________ relax now.
(a) often
(b) finally
(c) random
(d) ever
Ans: (b)
Q6: The playwright _________ the script last night.
(a) has completed
(b) was completed
(c) completed
(d) completes
Ans: (c)
Q7: Please maintain silence backstage__________ the speech is going on.
(a) although
(b) yet
(c) while
(d) but
Ans: (c)
Q8: You don’t agree with us, ____________ you?
(a) don’t
(b) have
(c) do
(d) did
Ans: (c)
Q9: Shut the window. The breeze is causing the candle flame to _________.
(a) waver
(b) shiver
(c) tremble
(d) flicker
Ans: (d)
Q10: I just saw ________ biggest mouse in the garden.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) no article
Ans: (c)
Q11: I will back you in ___________ you choose to do.
(a) that
(b) whatever
(c) which
(d) whenever
Ans: (b)
Q12: The coach __________ out at me in anger.
(a) punched
(b) hurl
(c) lashed
(d) launched
Ans: (c)
Q13: This is an early impossible task, __________ Shashi wants to give it a try.
(a) yet
(b) also
(c) with
(d) because
Ans: (a)
Q14: Tears started to roll ________ Maira’s cheeks as she hurt her foot badly.
(a) up
(b) below
(c) beyond
(d) down
Ans: (d)
Q15: Mother told me, "Don't bring your bag." Mother asked me ____________.
(a) that not bring your bag
(b) not to bring my bag
(c) don’t bring my bag
(d) to not to bring her bag
Ans: (b)
Q16: We _____________ stick together in difficult times.
(a) need
(b) may
(c) ought
(d) should
Ans: (d)
Q17: The milk ______________ turned bad from being left out for so long.
(a) has
(b) have
(c) is
(d) having
Ans: (a)
Q18: Jenna’s alarm clock rang _____________ in the morning.
(a) clear
(b) shrilly
(c) soft
(d) blankly
Ans: (b)
Replace the underlined words with correct pronoun. (Question 19 to 21)
Q19: I met Mary, Lily, and Paula at the party.
(a) their
(b) them
(c) her
(d) hers
Ans: (c)
(as ours shows possession.)
Q20: Mom bought Jack and I a new DVD Player.
(a) our
(b) us
(c) mine
(d) we
Ans: (b)
(as we, us, it represent people or things.)
Q21: She forgot to invite Salma to the function.
(a) her
(b) she
(c) it
(d) he
Ans: (c)
(as theirs shows possession.)
Choose the Part of the Sentence That Has an Error. (Question 22 to 24)
Q22. My grandmother told us stories of its childhood.
(a) My grandmother
(b) told us stories
(c) of its childhood.
(d) No error
Ans: (c)
Q23. Jatin was accusing of theft by his neighbour.
(a) Jatin was
(b) accusing of
(c) theft by
(d) his neighbour.
Ans: (b)
Q24. Sheena was exhaustive and went to bed immediately.
(a) Sheena was
(b) exhaustive and
(c) went to
(d) bed immediately.
Ans: (b)
Q25: What is the correct spelling of the term that signifies 'sophisticated'?
(a) Arban
(b) Urban
(c) Urbane
(d) Urrbune
Ans: (c)
Q26: What is the correct spelling of the term that signifies 'wealth'?
(a) Afluence
(b) Alffuence
(c) Afluance
(d) Affluence
Ans: (d)
Choose the Correct Synonym of the Given Word. (Question 27 to 28)
Q27: What is the meaning of the word "dearth"?
(a) Luxury
(b) Lack
(c) Excess
(d) Advantage
Ans: (b)
Q28: What is the meaning of the word "corpulent"?
(a) Slender
(b) Slight
(c) Hefty
(d) Lean
Ans: (c)
Choose the Correct Antonym of the Given Word. (Question 29 to 30)
Q29: What does the term "terse" mean?
(a) Short
(b) Verbose
(c) Curt
(d) Concise
Ans: (d)
Q30: What is the meaning of the word "Dauntless"?
(a) Heroic
(b) Courageous
(c) Resolute
(d) Scared
Ans: (d)
Read the Passage and Answer the Questions That Follow. (Question 31 to 35)
My father and paternal uncle were living together in our village when I was in elementary school. There were few children in our family. Since it was a small village, there was no entertainment for us other than playing some in door games. No television or video games were available at that time. The only entertainment for us was to go to a movie occasionally.
Unfortunately, there was no theatre in our village. We had to go to a neighbouring village, which was three kilometres away from our village. Going to a movie for us was not as easy as everybody thinks. After much persuasion, our parents used to give their consent so reluctantly, as they knew that it would involve a marathon effort by them. So even after agreeing to take us to the movie, they always would look for some flimsy grounds to cancel the programme by showing our minor injuries, which happened while we played, or the possibility of rain on that particular day. Since there was no bus facility available to the neighbouring village, they had to depend on a roofed bullock cart (in Tamil, it is called ‘Koondu Vandi’), which was the cheapest mode of transport available at that time.
They had to prepare the bullock cart well in advance to keep it ready for the journey. They also had to make the bullocks fit n and m ake them w ear iron shoes. They had to prepare the driver who drives the bullock cart to be available on that day. Many times, our journey was called off because the driver failed to turn up on that auspicious day. Once, we had to return half the way because the bullocks refused to go further. So many times, our entertainment trip happened to be an unpleasant one. But it never deterred our enthusiasm; we always used to persuade our parents whenever we came to know that there was a good movie screened in the neighbouring village.
After a few years, a touring talkie was opened in our own village. We thought that it would put an end to all our ordeals and anxiety and also give great relief to our parents.
Of course, our parents got relief, as they were no longer required to arrange a marathon journey for us. But our joy of enjoying a movie was short-lived. We realized that watching a movie in a touring talkie is really a Herculean task. Once we went for a movie but returned without seeing the movie as the theatre owner informed us that since they did not get enough crowd, they could not run the show. Once we returned, we were disappointed, as the reels containing the box, which was to come from the neighbouring town, did not reach us. Once we went for a movie for the noon show at 2 p.m. but returned at 2 a.m. as they took a lot of time pasting the reels, which used to cut off every ten minutes. Once we had enjoyed only half the movie, heavy rain interrupted and the whole place became a pool.
Now I am amazed to see the developments that have happened there. Almost every house has telephone and TV sets with cable connections. They are enjoying the movies in the comfort of their drawing room. Even they demand the movies of their choice. Most of the houses have computers with Internet connections. Hollywood movies are available on CD. What a change! Earlier, we were running for entertainment. Now entertainment knocks on the doors of our homes.
Q31: Choose an appropriate title for the provided passage.
(a) Challenges in the Entertainment Sector
(b) For Entertainment’s Sake- My Childhood Stories
(c) Childhood Struggles with Films
(d) The Dangers of Growing Up in a Underdeveloped Society
Ans: (b)
Q32: What does the term ‘Herculean task’ refer to?
(a) A historical event
(b) An easy work
(c) A hard or difficult work
(d) A renowned work
Ans: (c)
Q33: Why was it difficult for the parents to allow their children to attend the movies?
(a) Because they would be going alone.
(b) Because they would require money for the tickets.
(c) Because they had to prepare the bullock cart a day before.
(d) Because they don’t want their children to watch any movie.
Ans: (c)
Q34: Select the statement that is false based on the provided passage.
(a) There was no theater in the neighboring village.
(b) Many times, the entertainment trip turned out to be a disappointing experience.
(c) Viewing a film in a traveling cinema was quite a challenging endeavor.
(d) Our only form of entertainment was to occasionally go to see a movie.
Ans: (a)
Q35: The nearest neighbouring village was______ km away from the narrator’s village.
(a) two
(b) three
(c) four
(d) one
Ans: (b)
Read the Passage and Answer the Questions That Follow. (Question 36 to 40)
Do you remember that famous story about a girl who throws starfish back into the sea one at a time along the shoreline? When the girl was told by an onlooker that what she was doing wouldn’t matter much, she replied, “It matters to that one,” and threw another starfish back into the sea.
Well, I have a sand dollar story to share. The other day we happened upon a little island while boating, and we couldn’t believe how many live sand dollars were in the water and on the sand, green, fuzzy, and thriving. They weren’t white and dry like you’d, buy them in a store. My kids were really interested in them, and so were we adults, actually. Other kids were getting them out of the water and hauling them home, showing them off to us, and even offering them to us. My family enjoyed holding them and looking at them, but then we’d each throw the sand dollars back into the water to let them keep on living and we left with only memories as souvenirs.
I wasn’t always like this. In fact, when I was a teen, my folks took me to the Bahamas, and we had some natives dive down and get us a couple of starfish that we brought back as souvenirs. Back then, it seemed like the most normal thing to want to do. I still remember the shock on my kids’ faces when they first heard about my youthful vacation and the starfish experience, though. They invariably asked why would I do that because it didn’t kill the starfish? That made me feel bad.
Turns out they had a very good point. I’ve learned from life, from my kids; I don’t know from where else exactly, but now I feel the same way as the kids do. I wonder why I wanted to do that. Oh well, the past is done. But now, we can save the sand dollars (and the starfish) one at a time, at least.
I guess the other day, we all just wanted to save this little bit of marine life. We cared about the little guys in nature. I thought, now what would happen if all the people who came here took the sand dollars out to keep as souvenirs? Then we wouldn’t have had the special magic we found for a little while together on that little strip of sand and sea. And my teenager wouldn’t have said, “That was cool; let’s go back there. I liked all the sand dollars that live there.” This is straight from the mouth of a known computer enthusiast who spends as much time as possible accompanied by his computer!
With each passing year, I can better see the importance of protecting and trying to save the environment and wildlife. Have I been better educated? Am I just more mature? Maybe. But I think it’s more because I can see the picture better through the eyes of my children, who seem to see the world with a special focus and help me to see some facets that I might otherwise miss.
So, let’s not give up caring for the environment just because we think we can’t save it all or make a big enough impact. If we each do our small part, then we’ll be able to help keep nature’s magic around for ourselves and for our future generations to learn from and enjoy. We’ll play a supporting role in the drama of our living environment when we choose to receive and give the gifts of a sand dollar.
Q36: What is the opposite of the term ‘thriving’?
(a) Developing
(b) Surviving
(c) Decreasing
(d) Flourishing
Ans: (c)
Q37: Given are two statements. Read them and choose the correct option.
Statement I: The speaker now believes in letting the sea creatures live.
Statement II: The children questioned their mother why she would take the starfish as souvenirs.
(a) Statement I and Statement II are wrong.
(b) Statement I is the direct result of Statement II.
(c) Statement I is right but Statement II is not.
(d) Statement II is the direct result of Statement I.
Ans: (b)
Q38: Live sand dollars are ___________ while dead ones are _____________ .
(a) green and fuzzy
(b) soft and fluffy
(c) dark and soft
(d) white and hard
Ans: (a)
Q39: “Back then it seemed like the most normal thing to want to do.” What was the speaker talking about?
(a) Taking starfish as souvenirs while on a holiday trip
(b) Diving into the sea to observe starfish
(c) Collecting seashells as a hobby
(d) Going on a vacation to collect souvenirs
Ans: (a)
Q40: Who did the speaker acknowledge for altering her perspective on starfish/sand dollars and the concept of preserving them as a keepsake?
(a) Her education
(b) Her age
(c) Her children
(d) The community
Ans: (c)
Choose the Correct Option to Complete the Conversation. (Question 41 to 45)
Q41: Mohan: I think Josh can be the captain. What do you think? Rati: Your guess is _________ mine.
(a) be better than
(b) as good as
(c) the best than
(d) as good like
Ans: (b)
Q42: Mother: Why are you avoiding the discussion? Reena: Mom, we'll cross that ________ when we come to it.
(a) puddle
(b) ocean
(c) bridge
(d) paths
Ans: (c)
Q43: Rahul: I’ll attempt to arrive on time, but please do not worry ________ I am slightly delayed.
(a) while
(b) as long as
(c) during
(d) in case
Ans: (d)
Q44: Teacher: ______ the dot on the Arctic Ocean.
(a) Keep
(b) Land
(c) Put
(d) Show
Ans: (c)
Q45: Rashi: A royal ________ passed through our area. Sumit: Oh, I missed to witness it.
(a) gang
(b) marching
(c) empire
(d) cavalcade
Ans: (d)
Choose the Correct Option to Fill in the Blank. (Question 46 to 47)
Q46: It is such a notorious route. I think we are
(a) being followed
(b) followed
(c) following
(d) be following
Ans: (a)
Q47: Christie collapsed________on the floor, surrounded by the toys.
(a) silently
(b) raggedly
(c) slowly
(d) clumsily
Ans: (d)
Q48: Choose the Correct Synonym of the Given Word.
Spurious
(a) Phony
(b) Valid
(c) Accurate
(d) Credible
Ans: (a)
Q49: Choose the Correct Antonym of the Given Word.
Meticulous
(a) Strict
(b) Picky
(c) Perfectionist
(d) Messy
Ans: (d)
Q50: Choose the Correct Option to Complete the Conversation.
Rati: Sheena’s parents _________ in her _________ love for reading.
(a) installed, the
(b) instilled, a
(c) inspired, no article
(d) incorporated, a
Ans: (b)
22 videos|35 docs|27 tests
|
1. What is the English Olympiad and who can participate? | ![]() |
2. How can I prepare for the English Olympiad for Class 5? | ![]() |
3. What types of questions are included in the English Olympiad for Class 5? | ![]() |
4. Are there any resources or books recommended for English Olympiad preparation? | ![]() |
5. What are the benefits of participating in the English Olympiad? | ![]() |