Table of contents |
|
Word and Structure Knowledge |
|
Reading |
|
Spoken and Written Expression |
|
Achievers Section |
|
Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation.
Choose the Correct Option to Fill in the Blank. (Question 1 to 18)
Q1: My mother cannot tolerate ____________ unhygienic practices.
(a) on
(b) for
(c) by
(d) with
Ans: (b)
Q2: At the conclusion of the week, we can host a party.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) no article
Ans: (c)
Q3: Rachit’s only fault is ____________ ignorance.
(a) their
(b) its
(c) his
(d) them
Ans: (c)
Q4: Both wolf and fox ____________ to the dog family.
(a) belongs
(b) belong
(c) belonging
(d) belonged
Ans: (b)
Q5: You should ____________ work hard to get better marks.
(a) aimlessly
(b) randomly
(c) seriously
(d) harshly
Ans: (c)
Q6: They didn’t ____________ back to me after my interview.
(a) get
(b) got
(c) gotten
(d) gets
Ans: (a)
Q7: Not many people know this, ____________ I am scared of insects.
(a) nor
(b) but
(c) until
(d) since
Ans: (b)
Q8: You heard the knocking too, ____________ you?
(a) don’t
(b) won’t
(c) were
(d) didn’t
Ans: (d)
Q9: I am proud of you; your results have ____________ our expectations.
(a) surrendered
(b) surpassed
(c) surcharged
(d) survived
Ans: (b)
Q10: __________ new movie theatre was packed with people.
(a) A
(b) An
(c) The
(d) No article
Ans: (c)
Q11: __________ pathetic idea was this?
(a) Who
(b) Whom
(c) Whose
(d) Which
Ans: (c)
Q12: The giant wheel ride was a/an ____________ experience for me.
(a) cancelling
(b) exhilarating
(c) delay
(d) appealed
Ans: (b)
Q13: There is no connecting road between Raipur __________ Haripur.
(a) so
(b) and
(c) yet
(d) until
Ans: (b)
Q14: I need a bowl __________ hot soup to soothe my itching throat.
(a) on
(b) in
(c) by
(d) of
Ans: (d)
Q15: My teacher states, “I am very skilled at painting.” My teacher __________.
(a) said that she were very good at painting
(b) says that she is very good at painting
(c) says that she was very good at painting
(d) says that you are very good at painting
Ans: (b)
Q16: This argument __________ have been avoided completely.
(a) dare
(b) need
(c) had
(d) could
Ans: (d)
Q17: There __________ no one left in the stadium.
(a) were
(b) are
(c) is
(d) have
Ans: (c)
Q18: My mother went __________ to meet the principal.
(a) directly
(b) directed
(c) direction
(d) directing
Ans: (a)
Choose the Correct Option for the Underlined Word. (Question 19 to 21)
Q19. This is the toy that my uncle gifted me.
(a) Noun
(b) Pronoun
(c) Adjective
(d) Conjunction
Ans: (b)
The underlined word "this" is a pronoun (specifically a demonstrative pronoun). It refers to a specific object (the toy) that is close by in the context of the sentence.
Q20. It was a compulsory event.
(a) Noun
(b) Adverb
(c) Adjective
(d) Preposition
Ans: (c)
The underlined word "compulsory" is an adjective (specifically a qualitative adjective) that means "mandatory." It is used to describe the noun "event" in the sentence.
21. There was a lion outside the cottage.
(a) Noun
(b) Adverb
(c) Preposition
(d) Conjunction
Ans: (c)
The underlined word "outside" functions as a preposition. It indicates the location of the subject ("lion") in relation to the cottage in the sentence.
Choose the Part of the Sentence That Has an Error. (Question 22 to 24)
22. Do not touch nothing in the science laboratory.
(a) Do not
(b) touch nothing
(c) in the
(d) science laboratory.
Ans: (b)
23. I will deposit the cheque on the bank tomorrow.
(a) I will
(b) deposit the
(c) cheque on the
(d) bank tomorrow.
Ans: (c)
24. The passer-bys helped the old man who had met with an accident.
(a) The passer-bys
(b) helped the old
(c) man who had met
(d) with an accident.
Ans: (a)
Q25: What is the correct spelling of the term that signifies ‘sharpness’?
(a) Acumane
(b) Acumen
(c) Accuman
(d) Acumene
Ans: (b)
Q26: What is the correct spelling of the term that signifies 'overweight or plump'?
(a) Corpulent
(b) Corepulent
(c) Corepulant
(d) Corpuelent
Ans: (a)
Choose the Correct Synonym of the Given Word. (Question 27 to 28)
Q27: What does the term "Callous" mean?
(a) Insensitive
(b) Tender
(c) Mindful
(d) Responsive
Ans: (a)
Q28: What is the opposite of "conspicuous"?
(a) Vague
(b) Secret
(c) Obscure
(d) Evident
Ans: (d)
Choose the Correct Antonym of the Given Word. (Question 29 to 30)
Q29: What is a synonym for Prosaic?
(a) Banal
(b) Hackneyed
(c) Exhilarating
(d) Routine
Ans: (c)
Q30: What is the opposite of erratic?
(a) Steadfast
(b) Volatile
(c) Bizarre
(d) Dreary
Ans: (a)
Read the Passage and Answer the Questions That Follow. (Question 31 to 35)
One of the most exciting tourist destinations in the world is India . Situated in the perfect climatic zone, the country offers such diversity that no other country in the world can offer. The country has three major geographical features that make it an ideal country for habitation and travel. The great Himalayas of the north protect the country from the chilling winds of China. They also offer spectacular scenic places and one of the most challenging adventures in the outback. The great plains of the central mainland are fed by some of the world’s most prominent rivers . The Ganges runs across the country, providing food to almost the whole country as well as offering a challenge to the rafters for water excitement. Then there is the Deccan plateau in the south and the Indian Ocean. They complete the topographic landscape of India .
Historically, India is perhaps the richest country in the world. It was home to the oldest civilization of the world - t h e In d u s Valley. The civilization dates back to almost 3000 BC. India has given birth to two of the world ’s biggest religions . Every now and then, scientists and anthropologists discover new evidence that fortifies India’s claim of being the most culturally advanced country in ancient times.
The Taj Mahal is the embodiment of love built by the great Mughal ruler Shahjahan for his departed wife, Mumtaz Mahal.
It has found its place among the seven wonders of the modern world. India has many historical monuments aptly designated as world heritage sites. The country has a diverse culture, as it is evident by the fact that the monuments of Hindus and Muslims are in equal numbers.
The political scene of the country is controlled by the capital city of the country Delhi. It has been a historic city, home to the Red Fort,
which is the embodiment of the Mughal rule in India. Delhi is also famous for its bazaars and monuments. It is a must-visit for tourists, as the embassies and high commissions are situated here. Today, Delhi is the hub of urbanization. From the multinationals to the domestic giants of the world, all have their headquarters in Delhi. It is also highly urbanized and it houses many universities for higher education. The city is well connected to the whole country through rail and air, and domestic transportation is also very smooth as there is a well-laid network of metro trains.
If Delhi is the political capital, then Bombay can easily be termed the business capital of the country. The city is a mixture of various religions and nationalities. The life of Bombay, now called Mumbai, is very fast, and the schedules are always full. It has the most prized possession of the country, Bollywood (the Indian film industry). It also has Wall Street’s Indian counterpart, the Dalai Street. It is a witness to the country’s economic ups and downs.
India is definitely a place worth visiting, and the best time to come to India is from September to April when the country is n booming with all kinds of activities and festivities. The colours of the country are surely going to take you over.
Q31: Which civilization originated in India?
(a) The Hindu civilization
(b) The Mughal civilization
(c) The Muslim civilization
(d) The Indus Valley civilization
Ans: (d)
Q32: Choose the appropriate antonym for the term 'fortify'.
(a) Secure
(b) Entrench
(c) Support
(d) Dissuade
Ans: (d)
Q33: Identify the statements that are incorrect based on the passage.
1. India was the birthplace of the world's oldest civilization.
2. The ideal time to visit India is between January and April.
3. Bollywood refers to the Indian Film Industry located in Mumbai/Bombay.
4. Delhi serves as the business capital of the nation.
5. The political landscape of the country is dominated by Delhi, its capital.
(a) 1, 2, and 4 only
(b) 2 and 5 only
(c) 2 and 4 only
(d) 3, 4, and 5 only
Ans: (c)
Q34: ________ embodies the Mughal rule in India.
(a) Taj Mahal
(b) Delhi
(c) Mumbai
(d) Red Fort
Ans: (d)
Q35: The ____________ and the ____________ complete the topographic landscape of India.
(a) Deccan Plateau, Sri Lanka
(b) Deccan Plateau, Indian Ocean
(c) Indian Ocean, Arabian Sea
(d) Sri Lanka, Arabian Sea
Ans: (b)
Read the Passage and Answer the Questions That Follow. (Question 36 to 40)
If life is a journey, then, in India at least, it chugs along on two parallel steel lines- the railways. No reference here to the local trains of Mumbai, India’s commercial capital, where citizens spend a substantial portion of their waking hours commuting increasing distances within ever-expanding city limits.
This one is grand-a vast rail network criss-crossing the length and breadth of the country, spanning over plains and rivers, through forests and deserts, reaching out to the obscurest of villages and connecting them to the rest of this immense, wonderful conglomeration of people, towns, animals, history, and culture that is India.
While air travel saves your time and driving by road lends flexibility to your schedule, there is really no better way to know India than by train. The general compartment, especially, is a startling community of the multi-caste, multi-lingual eclecticism of the country that immediately disarms you with its robust, back-thumping welcome. There are no formalities here, as you are expected to roll up your sleeves and join in the abundant overflow of food, drink, and conversation. Personal details are unabashedly pried into, common ground or acquaintances traced over a maze of memory, addresses exchanged, and promises made to visit.
A long Indian railway journey is an unparalleled display of the lay of the land. As the train traverses across different states, it unfolds a fascinating tapestry of gradually changing landscapes, people, houses, shops, and signboards. From my favourite perch, the window seat, I have never failed to harvest intimate glimpses into rural life: a peasant tending his field or enjoying a meal under a shady tree; a young cowherd driving a boisterous herd to pasture; women transporting water over a parched terrain; a herd of deer peeping nervously through dappled afternoon shadows.
And then there are the numerous wayside stations, bustling centers of busy activity. Often no more than small shacks, these centers of village activity can be refreshingly beautiful, shaded by trees and with small, well-tended gardens around them. But even more poignant are the isolated rail cabins or outposts that occur, seemingly in the midst of wind-swept desolation, as a lone railway official holds out a green flag to give each train an all-clear sign as it hurtles by.
It’s then that it strikes you how this gigantic organization, the Indian Railways, the world’s biggest public sector employer, is so critically dependent for its smooth everyday functioning on all the various little cogs that keep its wheels turning, right down to the guy who covers an allocated distance on foot daily, manually checking the screws in the fish plates to see that everything is right.
Q36: Choose the statement that is not accurate according to the passage.
(a) Train travel allows a passenger to have a scenic travel experience along the route.
(b) The Indian Railways plays a major role in the transport system of the whole nation.
(c) The passage discusses in detail the local trains of Mumbai city.
(d) Travelling by train provides the best way of knowing more about the land of India.
Ans: (c)
Q37: What was the speaker alluding to in the phrase “where citizens spend a significant amount of their waking time”?
(a) Bed
(b) Buses
(c) Local trains
(d) Cars
Ans: (c)
Q38: What is the role of the solitary railway worker in remote cabins or outposts?
(a) Guards the railway tracks from being stolen
(b) Ensures that the railway tracks are smooth and operational
(c) Waits for any unauthorized passenger getting off the train
(d) Waves a green flag to signal the train to proceed
Ans: (d)
Q39: The Indian Railways is critically dependent on the ____________ for its smooth everyday functioning.
(a) passengers
(b) workers
(c) drivers
(d) villagers
Ans: (b)
Q40: Which of the following terms refers to a ‘collection’?
(a) Startle
(b) Obscurest
(c) Conglomeration
(d) Navigate
Ans: (c)
Choose the Correct Option to Complete the Conversation. (Question 41 to 45)
Q41: Priya: Can you open the bottle for me? Raj: Sure, it is not ________ science.
(a) mission
(b) engineering
(c) rocket
(d) aviation
Ans: (c)
Q42: Mahi: This project looks like a never-ending task. Greta: ________ and start over.
(a) Hold up there
(b) Hang in there
(c) Push on here
(d) Dab it off
Ans: (b)
Q43: Kusha: Dolly ________ the problem in no time.
(a) sort up
(b) sorting to
(c) sorted out
(d) sorts on
Ans: (c)
Q44: Leader: Why is the strike not over yet?
Member: Our demand for a ________ payout was refused.
(a) fuller
(b) bigger
(c) biggest
(d) smallest
Ans: (b)
Q45: Sumita: Hardly ________ left the station when the metro arrived.
(a) he had
(b) did he
(c) he
(d) had he
Ans: (d)
Choose the Correct Option to Fill in the Blank. (Question 46 to 47)
Q46: Sarita ____________ Rohan the wrong way. Now he is infuriated.
(a) itched
(b) bruised
(c) rubbed
(d) scratched
Ans: (c)
Q47: The band was giving their final performance when we ________ the auditorium.
(a) were to enter
(b) have entered
(c) had been entering
(d) entered
Ans: (d)
Q48: Choose the Correct Synonym of the Given Word.
Apposite
(a) Inapt
(b) Tasteless
(c) Relevant
(d) Discrepant
Ans: (c)
Q49: Choose the Correct Antonym of the Given Word.
Inveterate
(a) Chronic
(b) Fixed
(c) Established
(d) Transitory
Ans: (d)
Q50: Choose the Correct Option to Complete the Conversation.
Shweta: Don’t assign this task to Richa, she is a one-trick ________.
(a) monkey
(b) donkey
(c) pony
(d) cat
Ans: (c)
22 videos|35 docs|27 tests
|
1. What is the format of the English Olympiad exam for Class 5? | ![]() |
2. How can I prepare effectively for the English Olympiad? | ![]() |
3. What topics are covered under 'Word and Structure Knowledge' in the exam? | ![]() |
4. How important is reading comprehension for the English Olympiad? | ![]() |
5. Are there any specific resources recommended for English Olympiad preparation? | ![]() |