General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering

Created by: Gate Gurus

Civil Engineering (CE) : General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

The document General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev is a part of the Civil Engineering (CE) Course Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering.
All you need of Civil Engineering (CE) at this link: Civil Engineering (CE)

Question 1: The Newspaper reports that over 500 hectares of tribal land spread across 28 tribal settlements in Mohinitampuram forest division have already been "alienated". A top forest official said, "First the tribals are duped out of their land holdings. Second, the families thus rendered landless are often forced to encroach further into the forests". On the basis of the information available in the paragraph,-------------- is/are responsible for duping the tribals.
(a) The Newspaper
(b) it cannot be inferred who
(c) forest officials
(d) landless families
   [2019 : 2 Marks, Set-ll]

Answer: (b)
Solution: 
The Newspaper is just reporting the matter, it cannot be responsible for duping the tribals.
A top forest official made statement about tribals being duped hence officials can not be responsible for duping the tribals.

Question 2:  An oil tank can be filled by pipe X in 5 hours and pipe Yin 4 hours, each pump working on its own. When the oil tank is full and the drainage hole is open, the oil is drained in 20 hours. If initially the tank was empty and someone started the two pumps together but left the drainage hole open, how many hours will it take for the tank to be filled ? (Assume that the rate of drainage is independent of the Head) 
(a) 4.00 
(b) 1.50 
(c) 2.00 
(d) 2.50 
    [2019 : 2 Marks, Set-ll]
Answer: (d)
Solution: Letinlet pipes, A= 4 hours
B = 5 hours
outlet pipe, C = 20 hours
In 1 hour (A + B + C) can fill
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
(A + B + C) together
= 5/2 = 2.5 hours

Question 3: Population of state X increased by x% and the population of state Y increased by y% from 2001 to 2011. Assume that x is greater than y. Let P be the ratio of the population of state X to state Y in a given year. The percentage increase in P from 2001 to 2011 is_______.
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
    [2019 : 2 Marks, Set-ll]
Answer: (b)
Solution: Let a, b be initial population
Given a/b = p (ratio earlier)
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
So, required % change,
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Question 4: "Popular Hindi fiction, despite - or perhaps because of - its wide reach, often does not appear in our cinema. As ideals that viewers are meant to look up to rather than identify with, Hindi film protagonists usually read books of aspirational value: textbooks, English books, or high value literature."
Which one of the following CANNOT be inferred from the paragraph above?
(a) Protagonists in Hindi movies, being ideals for viewers, read only books of aspirational value
(b) People do not look up to writers of textbooks, English books or high value literature
(c) Though popular Hindi fiction has wide reach: it often does not appear in the movies
(d) Textbooks, English books or high literature have aspirational value, but not popular Hindi Fiction  
 
    [2019 : 2 Marks, Set-II]
Answer: (b)

Question 5: Mohan, the manager, wants his four workers to work in pairs. No pair should work for more than 5 hours. Ram and John have worked together for 5 hours. Krishna and Amir have worked as a team for 2 hours. Krishna does not want to work with Ram. Whom should Mohan allot to work with John, if he wants all the workers to continue working? 
(a) Amir 
(b) Krishna 
(c) Ram 
(d) None of the three 
   [2019 : 2 Marks, Set-ll]
Answer: (b)
Solution: Ram and John = 5hours

Krishna and Amir = 2 hours
Krishna does not work with Ram.
Now pair will be 

John and Krishna
Ram and Amir
Given all the workers to continue working.
John and Krishna will be one pair.

Question 6: In a sports academy of 300 people, 105 play only cricket, 70 play only hockey, 50 play only football, 25 play both cricket and hockey, 15 play both hockey and football and 30 play both cricket and football. The rest of them play all three sports. What is the percentage of people who play at least two sports? 
(a) 25.00 
(b) 28.00
(c) 23.30 
(d) 50.00
    [2019 : 2 Marks, Set-1]
Answer: All the three sports = 300 - 295
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
= 5
No. of players playing at least 2 sports = 25 + 5 + 30 + 15 = 75
Percentage of players playing at least 2 sports
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Question 7: P, Q, R, S and T are related and belong to the same family. P is the brother of S. Q is the wife of P. R and T are the children of the siblings P and S respectively. Which one of the following statements is necessarily FALSE? 
(a) S is the sister-in-law of Q 
(b) S is the aunt of R 
(c) S is the brother of P 
(d) S is the aunt of T
    [2019 : 2 Marks, Set-I]
Answer: (d)
Solution: P is brother of S
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
P is male,
S is male or Female
S is sister-in-law of Q may be possible
S is brother of P may be possible
S is aunt of R may be possible
S is the aunt of T is impossible in this case because given T is child of S.

Question 8: The new cotton technology, Bollgard-ll, with herbicide tolerant traits has developed into a thriving business in India. However, the commercial use of this technology is not legal in India. Notwithstanding that, reports indicate that the herbicide tolerant Bt cotton had been purchased by farmers at an average of Rs 200 more than the control price of ordinary cotton, and planted in 15% of the cotton growing area in the 2017 Kharif season.
Which one of the following statements can be inferred from the given passage? 
(a) Farmers want to access the new technology for experimental purposes. 
(b) Farmers want to access the new technology if India benefits from it. 
(c) Farmers want to access the new technology even if it is not legal. 
(d) Farmers want to access the new technology by paying high price.
   [2019 : 2 Marks, Set-I]
Answer: (c)
Solution: Farmers want to access the new technology even if it is not legal.
The argument emphasizes on the widespread use of the new cotton technology despite it being illegal. Detail about price is just an additional detail.

Question 9: “The increasing interest in tribal characters might be a mere coincidence, but the timing is of interest. None of this, though, is to say that the tribal hero has arrived in Hindi cinema, or that the new crop of characters represents the acceptance of the tribal character in the industry. The films and characters are too few to be described as a pattern.” 
What does the word 'arrived' mean in the paragraph above? 
(a) came to a conclusion 
(b) reached a terminus 
(c) went to a place 
(d) attained a status
    [2019 : 2 Marks, Set-I]
Answer: (d)
Solution: The paragraph deals with the increasing interest in tribal characters and further goes on to describe that tribal characters haven’t attained any special status. There have been very few stories woven around these characters.

Question 10: A square has sides 5 cm smaller than the sides of a second square. The area of the larger square is four times the area of the smaller square. The side of the larger square is_______ cm. 
(a) 15.10 
(b) 8.50 
(c) 18.50 
(d) 10.00
    [2019 : 2 Marks, Set-I]
Answer: (d)
Solution: Let side of larger square = x
Side of smaller square = (x - 5)
Area of larger square = x2
Area of smaller square - (x - 5)2 
Given, Area of larger square
= 4 times of area of smaller square
x2 = 4(x - 5)2 
∴ x - 10
Side of larger square = 10 cm

Question 11: The growth rate of ABC Motors in 2017 was the same_________XYZ Motors in 2016. 
(a) as that off 
(b) as those of 
(c) as off 
(d) as that of
     [2019 : 1 Mark, Set-ll]
Answer: (d)
Solution: 
The growth of ABC motors was same in 2017 as that of XYZ motors in 2016.
Subject of the sentence is The growth of ABC 'mofors'. It is to be compared with the growth of X Y Z motors hence use of ‘that of’ is appropriate.

Question 12: Hima Das was_____only Indian athlete to win______ gold for India. 
(a) the, a 
(b) an, a 
(c) an, the 
(d) the, many
    [2019 : 1 Mark, Set-ll]
Answer: (a)
Solution: Hima Das was the only Indian athlete to win a gold for India.

Question 13: A retaining wall with measurements 30 m x 12 m x 6 m was constructed with bricks of dimensions 8 cm x 6 cm x 6 cm If 60% of the wall consists of bricks, the number of bricks used for the construction is_______ lakhs. 
(a) 30 
(b) 40 
(c) 75 
(d) 45
    [2019 : 1 Mark, Set-ll]
Answer: (d)
Solution: No. of bricks = x
General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Question 14: Daytime temperatures in Delhi can_____ 40°C. 
(a) get 
(b) peak 
(c) reach 
(d) stand
     [2019 : 1 Mark, Set-ll]
Answer: (c)
Solution: Daytime temperatures in Delhi can reach 40°.

Question 15: Suresh wanted to lay a new carpet in his new mansion with an area of 70 x 55 sq. mts. However an area of 550 sq. mts. had to be left out for flower pots. If the cost of carpet is Rs. 50 per sq. mts., how much money (in Rs.) will be spent by Suresh for the carpet now? 
(a) Rs. 1,65, 000 
(b) Rs. 2,75, 000 
(c) Rs. 1,92, 500 
(d) Rs. 1,27,500
     [2019 : 1 Mark, Set-ll]
Answer: (a)
Solution: Cost of carpet = [70 x 55 - 550] x 50 = Rs. 1,65,000

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

,

video lectures

,

MCQs

,

Summary

,

ppt

,

Important questions

,

General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

,

Free

,

Viva Questions

,

pdf

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

General Aptitude (Part - 1) Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

Exam

;