HOTS Questions & Answers (Part-2): Electoral Politics Notes | Study Social Studies (SST) Class 9 - Class 9

Class 9: HOTS Questions & Answers (Part-2): Electoral Politics Notes | Study Social Studies (SST) Class 9 - Class 9

The document HOTS Questions & Answers (Part-2): Electoral Politics Notes | Study Social Studies (SST) Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

151) Based on the figures given in the table it is clear that Blacks and Hispanics have much less representation than their population in the US Congress. Therefore, to give them proper representation, reservation should be provided to them.

Answer: Based on the figures given in the table it is clear that Blacks and Hispanics have much less representation than their population in the US Congress. Therefore, to give them proper representation, reservation should be provided to them. 

152) The following list contains the different election related activities of the electoral process, beginning with the first activity and ending with the last 
(i) Making of voters list 
(ii) Announcing of election schedule 
(iii) Filling of nomination 
(iv) Releasing election manifestos 
(v) Election campaign 
(vi) Casting of votes 
(vii) Ordering of re-poll 
(viii) Counting of votes 
(ix) Declaration of election results

Answer: The following list contains the different election related activities of the electoral process, beginning with the first activity and ending with the last
(i) Making of voters list
(ii) Announcing of election schedule
(iii) Filling of nomination
(iv) Releasing election manifestos
(v) Election campaign  
(vi) Casting of votes
(vii) Ordering of re-poll  
(viii) Counting of votes
(ix) Declaration of election results

153) The examiners in this case are the voters, who give them marks in the form of votes.

Answer: The examiners in this case are the voters, who give them marks in the form of votes. 

154)  (c) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary

Answer:(c) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary 

155)  (a) India has the largest number of voters in the world.

Answer:(a) India has the largest number of voters in the world. 

156) (a) No, this conclusion is wrong because the Election Commission is indeed powerful enough to ensure free and fair elections. The Election Commission has complete control over all the functionaries connected with the conduct of elections. It can order repoll if there is report of rigging. (b) This conclusion is right. Nowadays the people are more aware and more and more people have started to cast their vote and the voting percentage has gone up. Ruling parties often lose elections due to change in voting preference by the people. (c) This is a wrong conclusion, because the party in power often lose elections. It is always the anti-incumbency factor working against it. (d) This conclusion is right. Though the role of money and muscle power has been reduced but there is still need to control it further. Because some politicians and political parties are still able to take advantage of money power in elections. Many candidates with criminal records use muscle power to threaten and terrorise other candidates and voters which needs to be checked. 

Answer: (a) No, this conclusion is wrong because the Election Commission is indeed powerful enough to ensure free and fair elections. The Election Commission has complete control over all the functionaries connected with the conduct of elections. It can order repoll if there is report of rigging.
(b) This conclusion is right. Nowadays the people are more aware and more and more people have started to cast their vote and the voting percentage has gone up. Ruling parties often lose elections due to change in voting preference by the people.
(c) This is a wrong conclusion, because the party in power often lose elections. It is always the anti-incumbency factor working against it.
(d) This conclusion is right. Though the role of money and muscle power has been reduced but there is still need to control it further. Because some politicians and political parties are still able to take advantage of money power in elections. Many candidates with criminal records use muscle power to threaten and terrorise other candidates and voters which needs to be checked. 

157) (a) Right (b) Wrong (c) Wrong (d) Inadequate information (e) Wrong (f) Inadequate information

Answer:   (a) Right  (b) Wrong (c) Wrong (d) Inadequate information (e) Wrong (f) Inadequate information 

158) 

                Principles
Features of Election System
(i) Universal Adult Franchise
Everyone who is 18 years of age or older has a right to vote
(ii) Representation of Weaker Sections
Reservation of seats for the SCs and the STs
(iii) Open Political Competition
Anyone can form a party or contest elections
(iv) One Vote-One Value
Each constituency has roughly the same population

Answer: 

                Principles
Features of Election System
(i) Universal Adult Franchise
Everyone who is 18 years of age or older has a right to vote
(ii) Representation of Weaker Sections
Reservation of seats for the SCs and the STs
(iii) Open Political Competition
Anyone can form a party or contest elections
(iv) One Vote-One Value
Each constituency has roughly the same population

159)   Party agents are present in the polling booth to ensure that the voting takes place in a fair way and the rival candidates are not able to adopt any unfair practices. They are also present in the counting centres to ensure that the counting is done properly without any unfair me

Answer:  Party agents are present in the polling booth to ensure that the voting takes place in a fair way and the rival candidates are not able to adopt any unfair practices. They are also present in the counting centres to ensure that the counting is done properly without any unfair me 

160)   (a) (i) She should ensure that every political party and candidate gets free and fair chance. (ii) No one uses government resources for election campaign (iii) None of the candidates spends more money that specified. 
(b) (i) Identification of voters is properly checked. (ii) Candidate or party does not force any voter. (iii) Mark is applied on each voters' finger. (iv) EVMs are sealed properly 
(c) (i) All EVMs are opened and votes are counted. (ii) Counting is done properly.

Answer:   (a) (i) She should ensure that every political party and candidate gets free and fair chance.
(ii) No one uses government resources for election campaign
(iii) None of the candidates spends more money that specified.
(b) (i) Identification of voters is properly checked.
(ii) Candidate or party does not force any voter.
(iii) Mark is applied on each voters' finger. (iv) EVMs are sealed properly
(c) (i) All EVMs are opened and votes are counted.
(ii) Counting is done properly. 

161) Yes, booth capturing often takes place in this visible form. Booths are captured by the political parties before the voters reach there. There are less visible ways of booth capturing also. Sometimes, booths are captured by political parties with the help of election officials to cast bogus votes.

Answer:  Yes, booth capturing often takes place in this visible form. Booths are captured by the political parties before the voters reach there. There are less visible ways of booth capturing also. Sometimes, booths are captured by political parties with the help of election officials to cast bogus votes. 

162)  (a) Unfair electoral practice (b) Fair electoral practice (c) Unfair electoral practice (d) Unfair electoral practice

Answer: (a) Unfair electoral practice (b) Fair electoral practice (c) Unfair electoral practice (d) Unfair electoral practice 

163) The Election Commission in India is very powerful so that it is able to perform its functions efficiently in a proper manner. This is good for democracy. Because only a powerful and independent Election Commission can ensure free and fair elections by preventing malpractice and unfair means in the elections.

Answer:   The Election Commission in India is very powerful so that it is able to perform its functions efficiently in a proper manner. This is good for democracy. Because only a powerful and independent Election Commission can ensure free and fair elections by preventing malpractice and unfair means in the elections.

164) Family politics or Dynastic politics is not a new phenomenon in Indian politics, but it has become an increasingly wide reaching one in recent times. It is more or less found in each and every state and party in India. Almost every political party in India has leaders whose sons and daughters have entered politics, most of them without much political experience.

Answer:Family politics or Dynastic politics is not a new phenomenon in Indian politics, but it has become an increasingly wide reaching one in recent times. It is more or less found in each and every state and party in India. Almost every political party in India has leaders whose sons and daughters have entered politics, most of them without much political experience. 

165) This decision of the court preventing Chinappa and Satbir from contesting elections does not go against the principles of democratic elections because both have been found guilty of breaking the law, by the court. Criminals should not be allowed to hold position of power because they are not good citizens and could harm interests of the people.

Answer: This decision of the court preventing Chinappa and Satbir from contesting elections does not go against the principles of democratic elections because both have been found guilty of breaking the law, by the court. Criminals should not be allowed to hold position of power because they are not good citizens and could harm interests of the people. 

166) During elections most of the leaders make many big promises to the people (voters) to win their support and vote. However, after the elections, the political leaders forget their promises and most of them do not fulfil their election promises.

Answer:During elections most of the leaders make many big promises to the people (voters) to win their support and vote. However, after the elections, the political leaders forget their promises and most of them do not fulfil their election promises. 

167) 

(A)
It is necessary to keep the voters list up to date because
(IV)
Some people may have moved from the area where they voted last
(B)
Some constituencies are reserved for SCs and STs so that
(i)
There is fair representation of all section of our society
(C)
Everyone has one and only one vote so that
(ii)
Everyone has equal opportunity to elect their representatives
(D)
Party in power is not allowed to use government vehicles because
(iii)
All candidates have a fair chance of competing in elections

Answer: 

(A)
It is necessary to keep the voters list up to date because
(IV)
Some people may have moved from the area where they voted last
(B)
Some constituencies are reserved for SCs and STs so that
(i)
There is fair representation of all section of our society
(C)
Everyone has one and only one vote so that
(ii)
Everyone has equal opportunity to elect their representatives
(D)
Party in power is not allowed to use government vehicles because
(iii)
All candidates have a fair chance of competing in elections

 

168) Based on the figures given in the table it is clear that Blacks and Hispanics have much less representation than their population in the US Congress. Therefore, to give them proper representation, reservation should be provided to them.

Answer: Based on the figures given in the table it is clear that Blacks and Hispanics have much less representation than their population in the US Congress. Therefore, to give them proper representation, reservation should be provided to them. 

169)  The following list contains the different election related activities of the electoral process, beginning with the first activity and ending with the last 
(i) Making of voters list 
(ii) Announcing of election schedule 
(iii) Filling of nomination 
(iv) Releasing election manifestos 
(v) Election campaign 
(vi) Casting of votes 
(vii) Ordering of re-poll 
(viii) Counting of votes 
(ix) Declaration of election results

Answer: The following list contains the different election related activities of the electoral process, beginning with the first activity and ending with the last
(i) Making of voters list  
(ii) Announcing of election schedule        
(iii) Filling of nomination
(iv) Releasing election manifestos  
(v) Election campaign                      
(vi) Casting of votes
(vii) Ordering of re-poll          
(viii) Counting of votes                      
(ix) Declaration of election results  

170)  The examiners in this case are the voters, who give them marks in the form of votes.

Answer: The examiners in this case are the voters, who give them marks in the form of votes. 

171) (c) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary

Answer: (c) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary 

172) (a) India has the largest number of voters in the world.

Answer:(a) India has the largest number of voters in the world. 

173) (a) No, this conclusion is wrong because the Election Commission is indeed powerful enough to ensure free and fair elections. The Election Commission has complete control over all the functionaries connected with the conduct of elections. It can order repoll if there is report of rigging. (b) This conclusion is right. Nowadays the people are more aware and more and more people have started to cast their vote and the voting percentage has gone up. Ruling parties often lose elections due to change in voting preference by the people. (c) This is a wrong conclusion, because the party in power often lose elections. It is always the anti-incumbency factor working against it. (d) This conclusion is right. Though the role of money and muscle power has been reduced but there is still need to control it further. Because some politicians and political parties are still able to take advantage of money power in elections. Many candidates with criminal records use muscle power to threaten and terrorise other candidates and voters which needs to be checked. 

Answer:  (a) No, this conclusion is wrong because the Election Commission is indeed powerful enough to ensure free and fair elections. The Election Commission has complete control over all the functionaries connected with the conduct of elections. It can order repoll if there is report of rigging.
(b) This conclusion is right. Nowadays the people are more aware and more and more people have started to cast their vote and the voting percentage has gone up. Ruling parties often lose elections due to change in voting preference by the people.
(c) This is a wrong conclusion, because the party in power often lose elections. It is always the anti-incumbency factor working against it.
(d) This conclusion is right. Though the role of money and muscle power has been reduced but there is still need to control it further. Because some politicians and political parties are still able to take advantage of money power in elections. Many candidates with criminal records use muscle power to threaten and terrorise other candidates and voters which needs to be checked.

The document HOTS Questions & Answers (Part-2): Electoral Politics Notes | Study Social Studies (SST) Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
73 videos|328 docs|116 tests

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Free

,

Exam

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Important questions

,

HOTS Questions & Answers (Part-2): Electoral Politics Notes | Study Social Studies (SST) Class 9 - Class 9

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

HOTS Questions & Answers (Part-2): Electoral Politics Notes | Study Social Studies (SST) Class 9 - Class 9

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

HOTS Questions & Answers (Part-2): Electoral Politics Notes | Study Social Studies (SST) Class 9 - Class 9

,

MCQs

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

study material

,

ppt

;