The document Interest (Simple and Compound) Questions with Answers Quant Notes | EduRev is a part of the Quant Course Quantitative Aptitude for GMAT.

All you need of Quant at this link: Quant

**Question 1 » ****A father left a will of Rs.35 lakhs between his two daughters aged 8.5 and 16 such that they may get equal amounts when each of them reach the age of 21 years. The original amount of Rs.35 lakhs has been instructed to be invested at 10% p.a. simple interest. How much did the elder daughter get at the time of the will?**

(1) Rs. 17.5 lakhs

(2) Rs. 21 lakhs

(3) Rs. 15 lakhs

(4) Rs. 20 lakhs**Option 2Explation: **Let Rs.x be the amount that the elder daughter got at the time of the will. Therefore, the younger daughter got (3,500,000 - x).

The elder daughter’s money earns interest for (21 - 16) = 5 years @ 10% p.a simple interest

The younger daughter’s money earns interest for (21 - 8.5) = 12.5 years @ 10% p.a simple interest.

As the sum of money that each of the daughters get when they are 21 is the same,

=> x = 2,100,000 = 21 lakhs.**Question 2 » What will Rs.1500 amount to in three years if it is invested in 20% p.a. compound interest, interest being compounded annually?**

(1) 2400

(2) 2592

(3) 2678

(4) 2540**Option 2Explation: **The usual way to find the compound interest is given by the formula A = .

In this formula, A is the amount at the end of the period of investment

P is the principal that is invested

r is the rate of interest in % p.a

And n is the number of years for which the principal has been invested.

In this case, it would turn out to be A =

So great. How do you find the value of the above term? It is time consuming.

Let us look at another alternative.

What happens in compound interest?

Interest is paid on interest.

In the first year, interest is paid only on the principal. That is very similar to simple interest.

However, from the second year onwards things change. In the second year, you pay

interest on the principal and also interest on interest.

Therefore, the Amount at the end of 2nd year in compound interest can be computed as follows

1 * Principal + 2* Simple interest on principal + 1 * interest on interest.

Similarly, if you were to find the Amount at the end of 3 years in compound interest use the following method

1*Principal + 3 * Simple interest on principal + 3 * interest on interest + 1 * interest on interest on interest

Let us see how it works in our example.

The principal is Rs.1500. The rate of interest is 20%. Therefore, the simple interest on principal is 20% of 1500 = Rs.300

The interest on interest = 20% interest on the interest of Rs.300 = 20% of Rs.300 = Rs.60.

Interest on interest on interest = 20% of Rs.60 = Rs.12.

Now add all these

Amount at the end of 3 years = 1*Principal + 3 * Simple interest on principal + 3 * interest

on interest + 1 * interest on interest on interest

= 1500 + 3*300 + 3*60 + 1*12 = 1500 +900 + 1800 +12 = 2592.

You will get the same answer if you had used the formula. However, the calculation in this case was far easier than using the formula.

Try out the same method for four and five years and remember the 1-2-1, 1-3-3-1, 1-4-6-4-1

etc method which you can use comfortably in the exam.**Question 3 » If a sum of money grows to 144/121 times when invested for two years in a scheme where interest is compounded annually, how long will the same sum of money take to treble if invested at the same rate of interest in a scheme where interest is computed using simple interest method?**

(1) 9 years

(2) 22 years

(3) 18 year

(4) 33 years**Option 2****Explation: **The sum of money grows to times in 2 years.

If P is the principal invested, then it has grown to P in two years when invested in compound interest.

In compound interest, if a sum is invested for two years, the amount is found using the following formula

= 144/121 P in this case.

=> =>

If r = 100/11 % then in simple interest the time it will take for a sum of money to treble is found out as follows:

Let P be the principal invested. Therefore, if the principal trebles = 3P, the remaining 2P has come on account of simple interest.

Simple Interest = Pnr/100 , where P is the simple interest, r is the rate of interest and ‘n’ is the number of years the principal was invested.

Therefore, 2P = => 2 = n/11 or n = 22 years.**Question 4 » The population of a town was 3600 three years back. It is 4800 right now. What will be the population three years down the line, if the rate of growth of population has been constant over the years and has been compounding annually?**

(1) 6000

(2) 6400

(3) 7200

(4) 9600**Option 2****Explation: **The population grew from 3600 to 4800 in 3 years. That is a growth of 1200 on 3600 during three year span.

Therefore, the rate of growth for three years has been 1200/3600 = 1/3

The rate of growth during the next three years will also be the same.

Therefore, the population will grow from 4800 by 4800*1/3 = 1600

Hence, the population three years from now will be 4800 + 1600 = 6400.**Question 5 » A man invests Rs.5000 for 3 years at 5% p.a. compound interest reckoned yearly. Income tax at the rate of 20% on the interest earned is deducted at the end of each year. Find the amount at the end of the third year.**

(1) 5624.32

(2) 5630.50

(3) 5788.125

(4) 5627.20**Option 1****Explation: **5% is the rate of interest. 20% of the interest amount is paid as tax. That is 80% of the interest amount stays back. Therefore, if we compute the rate of interest as 80% of 5% = 4% p.a., we will get the same value.

The interest accrued for 3 years in compound interest = 3*simple interest on principal + 3*interest on simple interest + 1*interest on interest on interest. = 3*(200) + 3*(8) + 1*0.32 = 600 + 24 + 0.32 = 624.32

The amount at the end of 3 years = 5000 + 624.32 = 5624.32**Question 6 » The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 12% p.a. for two years is Rs.90. What will be the value of the amount at the end of 3 years?**

(1) 9000

(2) 6250

(3) 8530.80

(4) 8780.80**Option 4****Explation: **The difference in the simple interest and compound interest for two years is on account of the interest paid on the first year's interest, when interest is reckoned using compound interest, interest being compounded annually.

Hence 12% of simple interest = 90 => simple interest = 90/0.12 =750.

As the simple interest for a year = 750 @ 12% p.a., the principal = 750/0.12 = Rs.6250.

If the principal is 6250, then the amount outstanding at the end of 3 years = 6250 + 3(simple interest on 6250) + 3 (interest on simple interest) + 1 (interest on interest on

interest) = 6250 + 3(750) + 3(90) + 1(10.80) = 8780.80.**Question 7 » A stairway 10ft high is such that each step accounts for half a foot upward and one-foot forward. What distance will an ant travel if it starts from ground level to reach the top of the stairway?**

(1) Rs.40,000

(2) Rs.10,000

(3) Rs.12,000

(4) Rs.20,000**Option 2****Explation:**

The best way to solve this problem is by using the concept in Mixtures and Alligation.

Vijay earned a total income of Rs.7000 for his investment of 50,000.

Therefore, his average rate of return = 7000/50000 * 100

By rule of alligation, if the value of one of the products is 10 (cheaper) and the other is 15 (dearer) and if the two are mixed such that the average value of the mixture is 14 (mean price), then the two products have been mixed in the following ratio.

The ratio of**Cheaper product : Dearer product **

(Dearer product price - mean price) : (Mean price - cheaper product price)

In our example, the cheaper product is the investment at 10%, the dearer product is the

investment at 15% and the mean price is the average return of 14%.

Therefore, the amount invested @10% interest = 1/5 * 50,000 = 10,000.**Question 8 » A sum of money invested for a certain number of years at 8% p.a. simple interest grows to Rs.180. The same sum of money invested for the same number of years at 4% p.a. simple interest grows to Rs.120 only. For how many years was the sum invested? **

(1) 25 years

(2) 40 years

(3) 33 years and 4 months

(4) Cannot be determined**Option 1****Explation:**

From the information provided we know that,

Principal + 8% p.a. interest on principal for n years = 180 …….. (1)

Principal + 4% p.a. interest on principal for n years = 120 ……… (2)

Subtracting equation (2) from equation (1), we get

4% p.a. interest on principal for n years = Rs.60.

Now, we can substitute this value in equation (2),

i.e Principal + 60 = 120

= Principal = Rs.60.

We know that SI = pnr/100, where p is the principal, n the number of years and r the rate percent of interest.

In equation (2), p = Rs.60, r = 4% p.a. and the simple interest = Rs.60.

Therefore, 60 = (60*n*4)/100

=> n = 100/4 = 25 years.**Question 9 » How long will it take for a sum of money to grow from Rs.1250 to Rs.10,000, if it is invested at 12.5% p.a simple interest?**

(1) 8 years

(2) 64 years

(3) 72 years

(4) 56 years**Option 4****Explation:**

Simple interest is given by the formula SI = (pnr/100), where p is the principal, n is the numberof years for which it is invested, r is the rate of interest per annum

In this case, Rs. 1250 has become Rs.10,000.

Therefore, the interest earned = 10,000 – 1250 = 8750.

8750 = [(1250 x n x 12.5)/100]

=> n = 700 / 12.5 = 56 years.

Question 10 » Rs. 5887 is divided between Shyam and Ram, such that Shyam's share at the end of 9 years is equal to Ram's share at the end of 11 years, compounded annually at the rate of 5%. Find the share of Shyam.

(1) 2088

(2) 2000

(3) 3087

(4) None of these**Option 3****Explation:**

Shyam's share * (1+0.05)^{9} = Ram's share * (1 + 0.05)^{11}

Shyam's share / Ram's share = (1 + 0.05)^{11} / (1+ 0.05)^{9} = (1+ 0.05)^{2} = 441/400

Therefore Shyam's share = (441/841) * 5887 = 3087.**Question 11 » The question for the day is from the topic simple and compound interest. Shawn invested one half of his savings in a bond that paid simple interest for 2 years and received Rs.550 as interest. He invested the remaining in a bond that paid compound interest, interest being compounded annually, for the same 2 years at the same rate of interest and received Rs.605 as interest. What was the value of his total savings before investing in these two bonds?**

(1) Rs.5500

(2) Rs.11000

(3) Rs.22000

(4) Rs.2750**Option 4****Explation:**

Shawn received an extra amount of (Rs.605 – Rs.550) Rs.55 on his compound interest paying bond as the interest that he received in the first year also earned interest in the second year.

The extra interest earned on the compound interest bond = Rs.55

The interest for the first year =550/2 = Rs.275

Therefore, the rate of interest =55/275 * 100 = 20% p.a.

20% interest means that Shawn received 20% of the amount he invested in the bonds as interest.

If 20% of his investment in one of the bonds = Rs.275, then his total investment in each of the bonds = 275/20 * 100 = 1375.

As he invested equal sums in both the bonds, his total savings before investing = 2*1375 = Rs.2750.**Question 12 » Rs.100 doubled in 5 years when compounded annually. How many more years will it take to get another Rs.200 compound interest? **

(1) 10 years

(2) 5 years

(3) 7.5 years

(4) 15 years

(5) 8 years**Option 2****Explation:**

Rs.100 invested in compound interest becomes Rs.200 in 5 years.

The amount will double again in another 5 years.

i.e., the amount will become Rs.400 in another 5 years.

So, to earn another Rs.200 interest, it will take another 5 years.**Question 13 » In the beginning of the year 2004, a person invests some amount in a bank. In the beginning of 2007, the accumulated interest is Rs.10,000 and in the beginning of 2010, the accumulated interest becomes Rs.25,000. The interest rate is compounded annually and the annual interest rate is fixed. The principal amount is _____:**

(1) Rs.16,000

(2) Rs.18,000

(3) Rs.20,000

(4) Rs.25,000

(5) None of the above**Option 3****Explation:****Given Data**

Interest from the start of 2004 to the start of 2007 (for 3 years) = Rs.10,000

Interest from the start of 2004 to the start of 2010 (for 6 years) = Rs.25,000**Variables Assigned**

Let the principal = x

And annual interest rate = 100r%

The formula to compute the Amount when a sum is invested in compound interest is given as follows:

Where A is the amount, P is the principal, r is the rate of interest per annum in % and n is the number of years

We have assigned x as the principal and 100r% as the rate of interest.

∴ The amount for 3 years A3 = = x(1 + r)^{3} = x + 10000 (Amount = Principal + Interest)

And amount for 6 years A3 = x(1 + r)^{6} = x + 25000

Further let us take, (1 + r)^{3} = a

Then, x(1 + r)^{3} = xa = x + 10000 ..... (1)

And x(1 + r)^{6} = xa2 = x + 25000 ..... (2)

Solve the two equations to find x

xa = x + 10000 ..... (1)

xa^{2} = x + 25000 ..... (2)

Bringing x terms to one side in both the equations, we can rewrite the two equations as

x(a – 1) = 10000

x(a^{2} – 1) = 25000

Equation (2) can therefore be expressed as x(a^{2} – 1) = x(a - 1) (a + 1) = 25000

We know from equation (1) x(a – 1) = 10000

Substitute x(a – 1) = 10000 in equation (2). ∴ x(a - 1) (a + 1) = 10000 (a + 1) = 25000

Or, (a + 1) = 25000/10000 = 2.5

If a + 1 = 2.5, a – 1 = (a + 1 – 2) = 2.5 – 2 = 0.5

From equation (1) we know x(a – 1) = 10000

We have computed (a – 1) = 0.5

So, x = 10000/0.5 = 20000.

Offer running on EduRev: __Apply code STAYHOME200__ to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

80 videos|99 docs|175 tests