Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

JEE: Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

The document Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE is a part of the JEE Course I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12.
All you need of JEE at this link: JEE

Q. 71. An electric field of strength E = 1.0 kV/cm produces polarization in water equivalent to the correct orientation of only one out of N molecules. Find N. The electric moment of a water molecule equals p = 0.62-10-29  C•m. 

Solution. 71. The total polarization is  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE This must equals  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE here n0 is the concemtation of water molecules. Thus 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 72. A non-polar molecule with polarizability β is located at a great distance l from a polar molecule with electric moment p. Find the magnitude of the interaction force between the molecules if the vector p is oriented along a straight line passing through both molecules.

Solution. 72. From the general formula

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

This will cause the induction of a dipole moment.

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Thus the force,

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 73. A non-polar molecule is located at the axis of a thin uniformly charged ring of radius R. At what distance x from the ring's centre is the magnitude of the force F acting on the given molecule (a) equal to zero; (b) maximum?
 Draw the approximate plot Fx (x). 

Solution. 73. The electric field E at distance x from the centre of the ring is, 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

The induced dipole moment is  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

The force on this molecule is

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEEIrodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

This vanishes for  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

It is maximum when

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

or,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

or,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE (on either side), Plot of Fx (x) is as shown in the answersheet.


Q. 74. A point charge q is located at the centre of a ball made of uniform isotropic dielectric with permittivity ε. Find the polarization P as a function of the radius vector r relative to the centre of the system, as well as the charge q' inside a sphere whose radius is less than the radius of the ball. 

Solution. 74. Inside the ball

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Also  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Also,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 75. Demonstrate that at a dielectric-conductor interface the surface density of the dielectric's bound charge σ' = -σ (ε — 1)/ε, where a is the permittivity, a is the surface density of the charge on the conductor.

Solution. 75. 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

This is the surface density of bound charges.


Q. 76. A conductor of arbitrary shape, carrying a charge q, is surrounded with uniform dielectric of permittivity 8 (Fig. 3.9). Find the total bound charges at the inner and outer surfaces of the dielectric. 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Solution. 76. From the solution o f the previous problem q'in = charge on the interior surface o f the conductor

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Since the dielectric as a whole is neutral there must be a total charge equal to 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE  on the outer surface of the dielectric.


Q. 77. A uniform isotropic dielectric is shaped as a spherical layer with radii a and b. Draw the approximate plots of the electric field strength E and the potential φ vs the distance r from the centre of the layer if the dielectric has a certain positive extraneous charge distributed uniformly:
 (a) over the internal surface of the layer;
 (b) over the volume of the layer.

Solution. 77. (a) Positive extraneous charge is distributed uniformly over the internal surface layer. Let σ0 be the surface density of the charge.

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Clearly,   E = 0, for r < a

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

So by integration from infinity where φ(∞) = 0,  

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

(b) Positive extraneous charge is distributed uniformly over the internal volume of the dielectric

Let p0 = Volume density of the charge in the dielectric, for a < r < b.

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

or,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

or,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

By integration,

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

or,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

By continuity  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

or,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

On the basis of obtained expressions E (r) and (φ) (r) can be plotted as shown in the answer-sheet.


Q. 78. Near the point A (Fig. 3.10) lying on the boundary between glass and vacuum the electric field strength in vacuum is equal to E0 = 10.0 V/m, the angle between the vector E0 and the normal n of the boundary line being equal to α0 = 30°. Find the field strength E in glass near the point A, the angle α between the vector E and n, as well as the surface density of the bound charges at the point A.

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Solution. 78. Let the field in the dielectric be  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE Then we have the boundary conditions,

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

In the dielectric the normal component of the induction vector is

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 79. Near the plane surface of a uniform isotropic dielectric with permittivity ε the electric field strength in vacuum is equal to E0, the vector E0 forming an angle θ with the normal of the dielectric's surface (Fig. 3.11). Assuming the field to be uniform both inside and outside the dielectric, find:
 (a) the flux of the vector E through a sphere of radius R with centre located at the surface of the dielectric; 
 (b) the circulation of the vector D around the closed path 
Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEEof length I (see Fig. 3.11) whose plane is perpendicular to the surface of the dielectric and parallel to the vector E0

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Solution. 79. From the previous problem,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE
Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEEIrodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 80. An infinite plane of uniform dielectric with permittivity ε is uniformly charged with extraneous charge of space density p. The thickness of the plate is equal to 2d. Find:
 (a) the magnitude of the electric field strength and the potential as functions of distance l from the middle point of the plane (where the potential is assumed to be equal to zero); having chosen the x coordinate axis perpendicular to the plate, draw the approximate plots of the projection Ex(x) of the vector E and the potential φ(x);
 (b) the surface and space densities of the bound charge. 

Solution. 80. Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEEIrodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

by continuity.

On the basis o f obtained expressions Ex (x) and qp (x) can be plotted as shown in the figure of answersheet.

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 81. Extraneous charges are uniformly distributed with space density p > 0 over a ball of radius R made of uniform isotropic dielectric with permittivity a. Find:
 (a) the magnitude of the electric field strength as a function of distance r from the centre of the ball; draw the approximate plots E (r) and φ (r);
 (b) the space and surface densities of the bound charges. 

Solution. 81. 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

For  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

so,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE
Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE
See answer sheet for graphs of E (r) and φ (r)

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 82. A round dielectric disc of radius R and thickness d is statically polarized so that it gains the uniform polarization P, with the vector P lying in the plane of the disc. Find the strength E of the electric field at the centre of the disc if d ≪ R.

Solution. 82. Because there is a discontinuity in polarization at the boundary of the dielectric disc, a bound surface charge appears, which is the source of the electric Held inside and outside the disc.

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

We have for the electric field at the origin.

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE radius vector to the origin from the element dS.

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE
Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 83. Under certain conditions the polarization of an infinite uncharged dielectric plate takes the form P = P0 (1 — x2/d2), where P0 is a vector perpendicular to the plate, x is the distance from the middle of the plate, d is its half-thickness. Find the strength E of the electric field inside the plate and the potential difference between its surfaces. 

Solution. 83. Since there are no free extraneous charges anywhere

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE
But Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Thus,   Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

So,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Hence,

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 84. Initially the space between the plates of the capacitor is filled with air, and the field strength in the gap is equal to E0. Then half the gap is filled with uniform isotropic dielectric with permittivity a as shown in Fig. 3.12. Find the moduli of the vectors E and D in both parts of the gap (1 and 2) if the introduction of the dielectric 
 (a) does not change the voltage across the plates;
 (b) leaves the charges at the plates constant. 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Solution. 84. 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Also, Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Hence,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Thus,  Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE


Q. 85. Solve the foregoing problem for the case when half the gap is filled with the dielectric in the way shown in Fig. 3.13. 

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

Solution. 85. (a) Constant voltage acros the plates;

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

(b) Constant charge across the plates;

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

The document Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE is a part of the JEE Course I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12.
All you need of JEE at this link: JEE

Related Searches

MCQs

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Exam

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

,

Semester Notes

,

study material

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Free

,

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

,

Sample Paper

,

video lectures

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Irodov Solutions: Conductors And Dielectrics In An Electric Field- 2 Notes | Study I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12 - JEE

;