Class 1 Exam  >  Class 1 Notes  >  Mathematics Olympiad for Class 1  >  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1 PDF Download

Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation.

Logical Reasoning

Q1: Which of the following options will  complete the pattern in the given  figure? 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1 completes  the pattern in the given figure.

Q2: Find the missing number in the following series. 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 23 
(b) 33 
(c) 76 
(d) 21 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
As the difference between two numbers is 11.
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1


Q3: How many triangles are there in  the following figure?  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 2 
(b) 4 
(c) 3 
(d) 5

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
There are 3 triangles. 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Q4: Which shape is NOT shown in the  given image?  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) Circle
(b) Triangle  
(c) Rectangle 
(d) Square

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Square is not shown in the figure.

Q5: Which of the following holds maximum amount of water?
(a) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

(b) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

(c) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

(d) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
Glass (a) holds maximum amount of water.

Q6: Which balloon has the shortest  string? 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) D 
(b) B 
(c) A 
(d) C 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
Balloon D has the shortest string.

Q7: Which is the smallest rectangle?  

(a) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

(b)  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

(c) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

(d) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c) 

Rectangle (c) is the  smallest rectangle.

Q8: Which is the longest bar? 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) E 
(b) C 
(c) D 
(d) B 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Bar D is the longest bar.

Q9: The lightest among the following is  
(a) Ball 
(b) Flower  
(c) Car 
(d) Television  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
Flower is the lightest.

Q10: Which of the following cup is shorter than B?
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) D 
(b) C  
(c) A 
(d) Both (A) and (C) 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Both cup A and C are shorter than B.

Mathematical Reasoning

Q11: Count number of straight lines.  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 4 
(b) 3 
(c) 2 
(d) 0

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a) Given figure is a rectangle made up of 4 straight lines.Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Q12: how many coins 1 rupee coins are required to make Rs 32
(a) 36
(b) 40
(c) 16
(d) 32

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
You need 32 coins of Re 1 to make Rs 32.

Q13: Count the number of shapes shaded below? 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 1

(b) 4
(c) 0
(d) no shaded shape 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a) 
only one shape is shaded 

Q14: Observe the pattern carefully and  fill in the missing numbers.
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1 (a) 7 6 5 4

(b) 5 6 7 8  
(c) 6 5 4 3 
(d) 5 4 3 2 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
As there is a difference of 1 between each number in  horizontal row in decreasing order. 

Q15: Find the number of squares in the  given figure.  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 9

(b) 8 
(c) 5 
(d) 6

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
There are 9 squares in  the given figure. 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Q16: The amount shown below is less thanMathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 50
(b) 500
(c) 100

(d) 20

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
The given amount adds up to : 100+200+50+20 = 370 rupees 
370 is less than 500 rupees 

Q17: According to the given graph, answer the following questions(Q17-Q18).
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

___________  animals are the same  in number.  
(a) Cat and Dog  
(b)Dog and Horse  
(c) Horse and Goat  
(d) Cow and Goat 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Horses and goats are same in number.

Q18: How many fewer goats are there  than the dogs?  
(a) 4 
(b) 3 
(c) 2 
(d) 1  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
Number of dogs = 6  
Number of goats = 3  
Therefore, 3 fewer goats are there than the dogs.

Q19: Directions (Q19) The Pictograph below shows the number  of toffees eaten by four friends. Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Who ate the least number of tof-  fees?  
(a) Riya 
(b) Rishabh  
(c) Sonal 
(d)Bunty

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Sonal ate least number of toffees that is 5.

Q20: Match the column-I with number  names given in column - II. 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

(a) 1-(r),2-(q),3-(p)  
(b) 1-(p),2-(r),3-(q)  
(c) 1-(p),2-(q),3-(r)  
(d) 1-(q),2-(p),3-(r)

Everyday Mathematics 

Q21: Given below is the attendance of  students of 5 different classes on  Wednesday. Study the table given  below and answer the following  question.
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Which two classes have an equal  number of students absent on  Wednesday?  
(a) Class IV and Class V  
(b) Class II and Class III  
(c) Class I and Class II  
(d) Class III and Class V 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c) 
Total number of students in Class I = 20  
Number of present students in  Class I = 10  
Number of absent students in Class I  = 20 –10 = 10  
Total number of students in Class II  = 25  
Number of present students in  Class II = 15  
Number of absent students in Class  II = 25 – 15 = 10  
Total number of students in Class III  = 30  
Number of present students in  Class III = 27  
Number of absent students in Class III  = 30 – 27 = 3  
Total number of students in Class  IV =35  
Number of present students in  Class IV = 20  
Number of absent students in Class  IV = 35 – 20 = 15 
Total number of students in Class V  = 40 
Number of present students in  Class V = 35  
Number of absent students in Class  V = 40 – 35 = 5  
Therefore, Class I and Class II have the same number of absentees.

Q22: Which of the following is the measuring unit of length?  
(a) Kilogram 
(b) Litre  
(c) Centimetre 
(d) None of these 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Centimetre is the measuring unit of length.

Q23: The height of the ladder is  _____.  1 meter  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 7m

(b) 10m
(c) 5m 
(d) 8m 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
The height of the ladder is 7 m.

Q24: What is the distance between Tree  A and Tree B?  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 5 m

(b) 10 m 
(c) 12 m 
(d) 15 m 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
The distance between  Tree A and Tree B is 10 m.

Q25: Which jug has the maximum capacity? 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Jug (d) has the maximum capacity. 

Q26: The glass contains  ____________  litres of water.  (in  liters)
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 5

(b) 8 
(c) 6 
(d) 4 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
The glass contains 4  litres of water.

Q27: 12 items make a dozen. Similarly 10  years make a  _________. 
(a) Week 

(b) Century 
(c) Decade 
(d) Years

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
10 years make a Decade.

Q28: What comes after Monday?  
(a) Tuesday 
(b) Saturday  
(c) Sunday 
(d) Friday

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
The day that comes after Monday is Tuesday.
So, the correct answer is: Tuesday

Q29: ____________  is the 4th month of the year.  
(a) September 
(b)October  
(c) April 
(d)January

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: ()
The 4th month of the year is April.
So, the correct answer is: (c) April.

Q30: Which day of the week is always a holiday?
(a) Wednesday
(b) Tuesday
(c) Saturday
(d) Sunday

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)

The day that is traditionally considered a holiday is Sunday.

Achievers Section

Q31: If Aman’s birthday is 4 days before the second Wednesday of January 20XX, then when will Aman celebrate his birthday?
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 3rd January
(b) 14th January
(c) 6th January
(d) 18th January

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)

  • The second Wednesday of January 20XX is 10th January, according to the calendar.
  • Aman’s birthday is 4 days before this.
  • So, subtracting 4 days from 10th January:
  • 10th January - 4 days = 6th January
  • Therefore, Aman will celebrate his birthday on 6th January.

Q32: Which one of the following represents 4 days?
(a) 24 hours + 24 hours + 24 hours
(b) 24 hours + 24 hours + 24 hours + 24 hours
(c) 24 hours + 24 hours
(d) 24 hours + 24 hours + 24 hours + 24 hours + 24 hours

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
Each day has 24 hours, so to calculate 4 days, we need:

24 hours × 4 = 96 hours

Option (b) is the correct representation of 4 days

Q33: Tree ______ is taller than tree Q but shorter than tree S. Tree ______ is the shortest and tree ______ is the tallest.
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) Q, R, S
(b) P, R, S
(c) P, Q, R
(d) P, Q, S

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)

Tree P is taller than Tree Q but shorter than Tree S.

Tree Q is the shortest, and Tree S is the tallest.

Therefore, the correct answer is: (b) P, R, S.

Q34: The weight of the apple is __________.
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

(a) 50g
(b) 100
(c) 150g
(d) 200g

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
As the scale is balanced, therefore, the weight on both the pans is equal.
Length, Weight and Capacity

Weight on pan B = 100 g + 100 g + 50 g = 250 g

Weight on pan A = 100 g + weight of apple

So, Weight of apple = 250 g – 100 g = 150 g

Q35: Look at the picture and answer the following question.
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1Set ________ has 7 fewer books than set ________.
(a) P, S
(b) Q, S
(c) Q, R
(d) R, S

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
Set S has 15 books.

Set Q has 8 books = 15 - 8 = 7

Thus, Set Q has seven fewer books than Set S.

The document Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1 is a part of the Class 1 Course Mathematics Olympiad for Class 1.
All you need of Class 1 at this link: Class 1
29 videos|109 docs|65 tests
Related Searches

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Extra Questions

,

Free

,

past year papers

,

Summary

,

Semester Notes

,

MCQs

,

ppt

,

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

,

video lectures

,

study material

,

Objective type Questions

,

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 1 | Mathematics Olympiad for Class 1

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Viva Questions

,

practice quizzes

;