Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET

Created by: Ciel Knowledge

NEET : Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

The document Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is a part of the NEET Course DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET.
All you need of NEET at this link: NEET

Introductory Exercise 9.1

Ques 1: About what axis would a uniform cube have its minimum moment of inertia?
Ans: The mass distribution is at minimum separation from the diagonal passing through centre to opposite corners of the cube, so, moment of inertia is minimum about that axis.

Ques 2: If I1 is the moment of inertia of a thin rod about an axis perpendicular to its length and passing through its centre of mass and I2 the moment of inertia of the ring formed by the same rod about an axis passing through the centre of mass of the ring and perpendicular to the plane of the ring. Then find the ratio Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Ans: 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 3: Find the radius of gyration of a rod of mass m and length 2l about an axis passing through one of its ends and perpendicular to its length.
Ans: 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 4: There are four solid balls with their centres at the four corners of a 
square of side a. The mass of each sphere is m and radius is r. Find the moment of inertia of the system about (i) one of the sides of the square (ii) one of the diagonals of the square.
Ans: 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(i) Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(ii) Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 5: A non-uniform rod AB has a mass M and length 2l.The mass per unit length of the rod is mx at a point of the rod distant x from A Find the moment of inertia of this rod about an axis perpendicular to the rod (a) through A (b) through the mid-point of AS.
Ans:
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(a) 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(b) 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 6: A circular lamina of radius a and centre O has a mass per unit area of  fkx2, where x is the distance from O and k is a constant. If the mass of the lamina is M, find in terms of M and a, the moment of inertia of the lamina about an axis through O and perpendicular to the lamina.
Ans:
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 7: The uniform disc shown in the figure has a moment of inertia of 0.6 kg-m2 around the axis that passes through O and is perpendicular to the plane of the page. If a segment is cut out from the disc as shown, what is the moment of inertia of the remaining disc?
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ans: Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 8: Particles of masses 1 g, 2 g, 3 g. ,.., 100 g are kept at the marks 1 cm, 2 cm, 3 cm, .,., 100 cm respectively on a metre scale. Find me moment of inertia of the system of particles about a perpendicular bisector of the metre scale.
Ans: I = (1 × 492 + 2 × 482 + 3 × 472          + ... + 49 × 12) + 50 × 02 + (100 × 502 + 99 × 492 + 98 × 482 +... + 51 × 1
= 100 × 502 +100 × 492 +...+ 100 × 1= 100(12 +22 +32 +... + 502)

Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
= 0.43 kg-m2

Q 9.  (a) The radius of gyration of a uniform disc about a line perpendicular to the disc equals its radius R. Find the distance of the Sine from the centre. 10, If two circular disks of the same weight and thickness are made from metals having different densities. 
(b) Which disk, if either will have the larger moment of inertia about its central axis.
Ans: (a)Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(b) The disk with smaller density will have larger radius and as I = 1/2Mr2, so the disk with larger radius will have higher moment of inertia.


Introductory Exercise 9.2

Ques 1: A body rotates about a fixed axis with an angular acceleration 1 rad/s2. Through that angle does it rotates during the time in which its angular velocity increases from 5 rad/s to 15 rad/s.
Ans: 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 2. A wheel starting from rest is uniformly accelerated at 4 rad/s2 for 10 s. It is allowed to rotate uniformly tor the next 10 s and is finally brought to rest in the next 10 s. Find the total angle rotated by the wheel.
Ans:  
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRevMechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
= 2 × 4 × 102 = 800rad 

Ques 3: A flywheel of momen of inertia 0.5 kg m2 is rotated at a speed of 10 rad/s. Because of the fraction at the axis is comes to rest in 10 s. Find the average torque of the friction.
Ans: Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
⇒τ = I α = 5 kg-m2 × 1 rad/s= 5 N-m

Ques 4: A wheel of mass 10 kg and radius 0.2 m is rotating at an angular speed of 100 rpm, when the motion is turned off. Neglecting the frictton at the axis, calculate the force that must be applied tangentially to the wheel to bring it to rest in 10 rev. Assume wheel to be a disc.
Ans: Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
= 0.87 N

Ques 5:  A solid body rotates about a stationary axis according to the law q = 6t - 2t3. Here q is in radian and t in seconds. Find:
(a) the mean values of the angular velocity and angular acceleration averaged over the time interval between t = 0 and the complete stop,

(b) the angular acceleration at the moment when the body stops.
Hint If y = y(t), then mean/average value of y between t1 and t2 is Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ans:
θ = 6t – 2t3, ω = 6 – 6t2
 ⇒ω = 0 at t = 1 s
(a) Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(b) α (1s) = -12t = -12 rad/s

Ques 6: A solid body starts rotating about a stationary axis with an angular acceleration a = (2.0 × 10-2)t rad/s2, here, t is in seconds. How soon after the beginnings of rotation will the total acceleration vector of an arbitrary point of the body form an angle θ = 60° with its velocity vector ?
Ans: 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
dω = αdt
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Introductory Exercise 9.3

Ques 1: Two particles each of mass m and speed v, travel in opposite directions along parallel lines separated by a distance d. Show that the vector angular momentum of this system of particles is the same about any point taken as origin.
Ans: 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
L0 = mvx + mv (d - x) = mvd is a constant and is independent of x, i.e., position of O.

Ques 2: In sample example number 9.13 suppose the disc starts rotating anticlockwise with the same angular velocity ω = v/R,  then what will be the angular momentum of the disc about bottommost point in this new situation ?
Ans: 
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

= Iω + (- mvR)
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev


Ques 3: A particle of mass m moves in xy plane along the line y = x – 4, with constant speed v. Find the angular momentum of particle about origin at any instant of time t.
Ans: Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRevMechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 4: A particle of mass m is projected from the ground with an initial speed u at an angle a. Find the magnitude of its angular momentum at the highest point of its trajectory about the point of projection.
Ans
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 5: If the angular momentum of a body is zero about some point. Is it necessary that it will be zero about a different point ?
Ans: It depends upon the distance, velocity and angle from the axis, which may not given zero from a different point.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of NEET

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

mock tests for examination

,

Summary

,

Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics

,

Semester Notes

,

Free

,

video lectures

,

Exam

,

ppt

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

pdf

,

study material

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Mechanics of Rotational Motion (Part - 1) - Physics

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

past year papers

;