NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Ques 1: Fill in the blanks:

(a) A device that is used to break an electric circuit is called _______________.

(b) An electric cell has _______________ terminals.

Ans :
(a) A device that is used to break an electric circuit is called switch.

(b) An electric cell has two terminals.

Ques 2: Mark 'True' or 'False' for following statements:

(a) Electric current can flow through metals.
(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.
(c) Electric current can pass through a sheet of thermocol.

Ans : (a) Electric current can flow through metals. (True)

(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit. (False)

(c) Electric current can pass through a sheet of thermocol. (False)

Ques 3: Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in Fig.

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

Ans : The handle of screw is made up of insulator, which does allow to current to flow. That is why the bulb is not glowing.  A Free web support in Education 2.

Ques 4: Complete the drawing shown in Fig to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

Ans :

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

Ques 5: What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.

Ans : A switch is a simple device that either breaks the circuit or completes it. The switches used in lighting of electric bulbs and other devices in homes work on the same principle. In radio, TV, mobiles, torch and electric toys have in built switches.

Ques 6: Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig. if instead of safety pin we use an eraser?

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

Ans : Eraser is insulator, so circuit will not complete. As a result the bulb will not glow.

Ques 7: Would the bulb glow in the circuit shown in Fig.

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

Ans : Both the wire are connected to only one terminal of the bulb, so current will not flow through the bulb and it would not glow. We should make a correction as follows:

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

Ques 8: Using the "conduction tester" on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that object a conductor or an insulator? Explain.

Ans : Since the object allows current to flow and completes the circuit and makes bulb to glow. It means the object is a conductor of electricity.

Ques 9: Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.

Ans : Electricians frequently touch copper wires or they may accidentally come in contact with live wires (wires carrying current). Since human body is a good conductor, electricians may get shock. Rubber is an insulator. To prevent themselves from electric shock or flow of current, the electricians use rubber gloves while repairing.

Ques 10: The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?

Ans : Without the help of insulators, the use of electrical tools like pliers and screwdrivers will give electric shock to user. Wood and plastics are insulators and help in avoiding direct contact with electric current. When electricians touch these live electric wires with these tools covered with plastic or rubber, current does not flow in their body making safer them from any accident.

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Free

,

Important questions

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

ppt

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

,

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

,

Summary

,

pdf

,

NCERT Solution - Electricity and Circuits Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

;