NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY, Class 5, Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev

EVS Class 5

Created by: Gunjan Lakhani

Class 5 : NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY, Class 5, Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY, Class 5, Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev is a part of the Class 5 Course EVS Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5

1. Have you ever seen anyone playing a been? Where?
Ans. Yes, I have seen snake-charmers playing a been. Sometimes they come to our colony.

NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY, Class 5, Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev2. Have you ever seen a snake? Where?
Ans. Yes, I have seen snakes. The snake charmers who come to our colony carry many types of snakes.

3. Were you scared by it? Why?

Ans. Yes, I was scared because I have heard that some snakes are poisonous.

4. Do you think all snakes are poisonous?

Ans. No, I don’t think so.

5. In chapter 1 you read that snakes do not have external ears. Can the snake hear the been or does it dance when the been moves? What do you think?

Ans. Snakes cannot hear the been. They dance when the been moves.

NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY, Class 5, Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev6. Have you ever seen animals being used for entertainment of people? When and where did you see this?

Ans. Yes, In circus, parks, roadside and sometimes in our colony. I have seen many animals being used for entertainment of people.

NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY, Class 5, Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev

7. Which animal show did you see?
Ans. I saw the show of monkeys, snakes, elephants, lion, tiger, panther, beer etc.

8. How did people behave with the animals in the show?
Ans. The behaviour of people towards the animals was warm.

9. Was anyone teasing the animal? How?
Ans. No, nobody was teasing the animal.

10. What kind of questions came to your mind after seeing that animal show?
Ans. Many questions came to my mind after seeing that show such as:

(i) Is it fair to use animals for the entertainment of people?

(ii) How are the animals caught from the forests and trained?

(iii) Whether they are handled with care?

(iv) Would it not be better if they are set free in the forest.

11. Imagine that you are an animal in a cage. Think how you would feel. Complete the sentences.
Ans.  This is how i would feel:
(i) I am afraid when my trainer beats me if I do any mistake.

(ii) I Wish I could roam freely in the forest.

(iii) I am sad when I remember my family.

(iv) If I had a chance I would run free into the forest.

(v) I do not like it at all when people tease me.

12. Like snake charmer, which other people depend on animals for their livelihood?
Ans. Besides snake-charmers, many people like milkman, poultry farmers, tonga-wala, farmer, washerman etc. depend on animals for their livelihood.

NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY, Class 5, Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev


NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY, Class 5, Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev13. Talk to some people in your neighbourhood who keep one or more animals for their livelihood for example, a horse for a tonga, hen for eggs etc.

(i) Name is the animal they keep?

(ii) How many animals are there?

(iii) Is there a separate place for the animals?

(iv) Who looks after them?

(v) What do the animals eat?

(vi) Do the animals ever fall ill? What does the keeper do then?

(vii) Make some more questions and discuss.
(viii) Make a report on your project and read it our in class.
Ans. There is a milkman who lives near my house. He has kept five cows. There is a separate construction for these cows. The calves are kept at some distance away from the cows. Milkman and his wife look after them. The cows eat fodder, grasses, etc. Sometimes when any cow falls ill, it is treated by a veterinary doctor. These cows give plenty of milk. By selling this milk, the milkman earns his livelihood.

14. The government has made a law that no one can catch and keep snakes. What do you think about this law? Give reasons for your answer and write in your own words.
Ans. I think this law is in the interest of animals. I have seen many animals being used for entertainment and as means for earning livelihood, such as in circus, with snake charmers, etc. Of course they take care of these animals because they earn their livelihood from them, but I think the animals would be happy only if they are allowed to live freely in their natural habitat. Nobody wants slavery.

Further, if any animals does any mistake during the training or the show, the trainer torture it, which is really pathetic.

Apart from these, many hunters and poachers kill animals for their skins, tusks, horns etc. After making the law, such activities are checked so I think it is a good move.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 5

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY

,

video lectures

,

Important questions

,

Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev

,

Exam

,

Summary

,

NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY

,

ppt

,

NCERT Solution - Chapter 2: A SNAKE CHARMER’S STORY

,

Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Class 5

,

Semester Notes

,

Class 5

,

Class 5

,

pdf

,

MCQs

,

Free

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Environmental Studies Class 5 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Sample Paper

;