NCERT Solutions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Class 6: NCERT Solutions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

The document NCERT Solutions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Questions and Answer (NCERT)

Q 1. Fill in the blanks-

(a) Joints of the bones help in the ---------of the body. 
Ans. Movement

(b) A combination of bones and cartilages forms the -------- of the body. 
Ans. Skeleton

(c) The bones at the elbow are joined by a -------- joint. 
Ans. Hinge joint

(d)The contraction of the -------- pulls the bones during movements. 
Ans. Muscles

NCERT Solutions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6


Q 2. Indicate true (T) and false (F) among the following sentences.

(a) The movement and locomotion of all animals is exactly the same. 
Ans. (F)

(b) The cartilages are harder than bones. 
Ans. (F)

(c) The finger bones do not have joints. 
Ans. (F)

(d) The forearm has two bones. 
Ans. (T)

(e) Cockroaches have an outer skeleton. 
Ans. (T)


Q 3. Match the items in column 1 with one or items of column 11.

Column -1

Column - 2

Upper jaw

Have fins on the body

fish

Has outer skeleton

Ribs

Can fly in the air

Snail

Is an immovable joint

cockroach

Shows very slow movement

Ans.

Column 1

Column 2

Upper jaw

Is an immovable joint

Fish

Have Fins on the body

Ribs

Protect the heart

snail

Shows very slow movement

cockroach

Has an outer skeleton


Q 4. Answer the following :

(a) What is a ball and socket joint?
Ans. In this joint the rounded end of one bone fits into the cavity (hollow space) of another bone. It permits movement in all directions. 

(b) Which of the skull bones are movable? 
Ans. Lower jaw bone or mandible is the only movable bone in the skull.  

Lower JawLower Jaw(c) Why can our elbow not move backwards? 
Ans. Elbow joint is composed of hinge joint. These joints allow movement in one plane and up to 180° only. Hence, we cannot move our elbows backwards.


Extra Questions & their Answer:

Q 1. What is main function of the skeleton system?

Ans. Functions of the skeletal system:

  • It gives shape and provides supports to the body.

  • It forms the framework of the body.

  • It protects some internal organs.


Q 2. Name the various organs of the skeletal system.

Ans. Various organs of the skeletal system are: skull, vertebral column, rib cage, bones in arms and legs, shoulder bone and hip bone.


Q 3. Give an example of pivot joint in the human body.

Ans.- The joint between skull and first vertebra


Q 4. What is slithering movement?

Ans. Movement of a snake is called slithering movement.


Q 5. How many vertebrae are found in the human backbone?

Ans. There are 33 vertebrae in the human backbone.


Q 6. How many ribs are found in the rib-cage of humans?

Ans. There are 12 pairs of ribs in the rib-cage of humans.

Rib CageRib Cage
Q 7. How does a snake move?

Ans. A snakes moves by making loops on its sides.


Q 8. How does a fish swim in water?

Ans. When a fish swims; its front part curves to one side and the tail part stays in the opposite direction. In the next move, the front part curves to the opposite side and the tail part also changes its position to another side. The tail fin helps in changing direction.


Q 9. How does the snail move?

Ans. A snail moves using its muscular foot.


Q 10. How many bones are found in the human skeleton system?

Ans. There are 206 bones in the human skeleton.


Multiple Choice Questions

Q 1. Which part of the body of a snake is used in locomotion?

  1. Legs

  2. Fins

  3. Feet

  4. Whole body

Ans. (d) Whole body


Q 2. Which of the following system is made up of bones and cartilages?

  1. Digestive system

  2. Muscular system

  3. Skeletal system

  4. Respiratory system

Ans. (c) Skeletal system


Q 3. Which of the following bones protects the lungs and heart?

  1. Cranium

  2. Pectoral girdle

  3. Pelvic girdle

  4. Rib-cage

Ans.(d) Rib- cage


Question: 4. Which of the following bones protects the spinal cord?

  1. Hand bone

  2. Back bone

  3. Shoulder bone

  4. Chest bone

Ans. (b) Back bone


Q 5. Which of the following is an example of pivot joint?

  1. Between skull and the first vertebra

  2. Keen joints

  3. Shoulder and upper are

  4. Chest bone

Ans. (a) Between skull and the first vertebra


Q 6. The bone formed from collar- bone and the shoulder blade is known by which name?

  1. Shoulder bone

  2. Chest bone

  3. Hand bones

  4. Backbone

Ans. (a) Shoulder bone

Shoulder BoneShoulder Bone


Q 7. Which of the following joints is found in cranium?

  1. Gliding joint

  2. Ball- socket joint

  3. Hinge joint

  4. Fused joint

Ans. (d) Fused joint


Q 8. How many small ring-like vertebrae are there in the human vertebrae?

  1. 10

  2. 22

  3. 33

  4. 25

Ans. (c) 33


Q 9. Which of the following is the example of ball-and- socket joint?

  1. Knee joint

  2. Shoulder joint

  3. Joints between backbones

  4. none of these

Ans. (b) Shoulder joint


Q 10. Which of the following is composed of cartilage?

  1. Arms

  2. Leg

  3. Skull

  4. External ear

Ans. (d) External ear

The document NCERT Solutions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
112 videos|141 docs|48 tests

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

NCERT Solutions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Free

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Semester Notes

,

study material

,

NCERT Solutions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

pdf

,

ppt

,

NCERT Solutions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

past year papers

;