NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev

NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12)

Created by: Praveen Kumar

Class 7 : NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Tick the most suitable answer in questions 1 and 2.

Ques1:  In addition to the rock particles, the soil contains

(i) air and water

(ii) water and plants

(iii) minerals, organic matter, air and water

(iv) water, air and plants

Ans: (iii) minerals organic matter, air and water

Ques2: The water holding capacity is the highest in

(i) sandy soil

(ii) clayey soil

(iii) loamy soil

(iv) mixture of sand and loam

Ans: (ii) Clayey soil

Ques3: Match the items in Column I with those in Column II:

Column A

Column B

(i) A home for living organisms

(a) Large particles

(ii) Upper layer of the soil

(b) All kinds of soil

(iii) Sandy soil

(c) Dark in colour

(iv) Middle layer of the soil

(d} Small particles and packed tight

(v) Clayey soil

(e) Lesser amount of humus

Answer -

Column A

Column B

(i) A home for living organisms

(b) All kinds of soil

(is) Upper layer of the soil

(c) Dark in colour

(iii j Sandy soil

(a) Large particles

(ivj Middle layer of the soil

(e} Lesser amount of humus

(v) Clayey soil

(d) Small particles and packed tight

Ques4: Explain how soil is formed.

Ans: Soil is formed by the process of weathering. The breaking down of rocks because of the action of wind, rain, ice, etc. is called weathering.

Ques5: How is clayey soil useful for crops?

Ans: Clayey soil can retain much water and consequently contains lot of moisture even in summer. That’s why it is most useful for crops like paddy which requires lot of water. Clayey soil is useful for wheat also.

Ques6: List the differences between clayey soil and sandy soil.

Ans:

Difference between Clayey and Sandy Soil

Clayey Soil

Sandy Soil

Particles are of very small size

Particles are of quite large size

Particles are tightly packed together

Particles are not closely packed

Not aerated enough

Well aerated

Can retain water for long time

Cannot hold water

Water does not drain easily

Water drains easily

Fertile

Not fertile

Suitable for many crops

Not suitable for crops


Ques7: Sketch the cross section of soil and label the various layers.

Ans:

NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev

Ques8: Razia conducted an experiment in the field related to the rate of percolation. She observed that it took 40 min for 200 mL of water to percolate through the soil sample. Calculate the rate of percolation.

Ans:

Given, Time = 40 minute

VolumeVolume of water = 200 ml

NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev

Ques9: Explain how soil pollution and soil erosion could be prevented.

Ans: Soil pollution and soil erosion could be prevented using following:

Plantation

Better farming method, like crop rotation and mixed farming

Use of manure instead of synthetic fertilization.

Use of natural pesticides.

Avoid dumping non-biodegradable items in soil.

Terrace farming in hilly areas.

Ques10: Solve the following crossword puzzle with the clues given:

Across

2. Plantation prevents it.

5. Use should be banned to avoid soil pollution.

6. Type of soil used for making pottery.

7. Living organism in the soil.

Down

1. In desert soil erosion occurs through.

3. Clay and loam are suitable for cereals like.

4. This type of soil can hold very little water.

5. Collective name for layers of soil.

Ans:

NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

MCQs

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

study material

,

NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

pdf

,

Free

,

NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Summary

,

Important questions

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

NCERT Solution - Soil Class 7 Notes | EduRev

;