NCERT Solution - Heat Class 7 Notes | EduRev

NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12)

Created by: Praveen Kumar

UPSC : NCERT Solution - Heat Class 7 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Heat Class 7 Notes | EduRev is a part of the UPSC Course NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of UPSC at this link: UPSC

Question: 1 State similarities and differences between the laboratory thermometer and the clinical thermometer.

Answer:

Difference

Clinical Thermometer

Laboratory Thermometer

Clinical thermometer is scaled from 350C to 42°C

Laboratory thermometer generally is scaled from -100C to 110°C.

Mercury level does not fall on its own.

Mercury level falls on its own when removed from the source of heat.

Temperature can be read after removing the thermometer from armpit or mouth.

Temperature is taken while keeping the thermometer in source, such as liquid or anything.

Clinical thermometer is used to take the body temperature.

Laboratory thermometer is used to take the temperature in laboratory.

 

Similarities

 Clinical  Thermometer

 Laboratory  Thermometer

Made of glass tube

Made of glass tube

Filled with mercury

Filled with mercury

Graduated generally on Celsius scale

Graduated generally on Celsius scale

 

Question: 2 Give two examples each of conductors and insulators of heat.

Answer:

Examples of conductor: Iron, copper

Examples of insulator: Rubber, plastic

Question: 3 Fill in the blanks:

(a) The hotness of an object is determined by its __________.

Answer: Temperature.

(b) Temperature of boiling water cannot be measured by a _____________ thermometer.

Answer: Clinical Thermometer

(c) Temperature is measured in degree ______________.

Answer: Celsius

(d) No medium is required for transfer of heat by the process of __________.

Answer: Radiation

(e) A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process of ______________.

Answer: Conduction.

(f ) Clothes of ______________ colours absorb heat better than clothes of light colours.

Answer: Dark

Question: 4 - Match the following :

Column A

Column B

(i) Land breeze blows during

(a) summer

(ii) Sea breeze blows during

(b) winter

(iii) Dark coloured clothes are preferred during

(c) day

(iv) Light coloured clothes are preferred during

(d) night

Answer: 

Column A.

Column B

(i) Land breeze blows during

(d) night

(ii) Sea breeze blows during

(c) day

(iii) Dark coloured clothes are preferred dyring

(b) winter

(iv) Light coloured clothes are preferred during

(a) summer

 

Question: 5 Discuss why wearing more layers of clothing during winter keeps us warmer than wearing just one thick piece of clothing?

Answer: By wearing more layers of clothing, air gets trapped between different layers. As air is a bad conductor of heat it does not allow the escape of the heat from the body. On the other hand, wearing just one piece of clothing creates just one insulator layer and hence is less effective in beating the cold.

Question: 6 Look at Fig. 4.13 (in NCERT Text Book). Mark where the heat is being transferred by conduction, by convection and by radiation.

Answer: 

NCERT Solution - Heat Class 7 Notes | EduRev

Question: 7 In places of hot climate it is advised that the outer walls of houses be painted white. Explain.

Answer: White colour reflects most of the heat falling on it. This makes the house colder. Thus, in places of hot climate it is advised that the outer walls of house be painted white.

Question: 8 One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be

(a) 80°C

(b) more than 50°C but less than 80°C

(c) 20°C

(d) between 30°C and 50°C

Answer: (d) between 30°C and 50°C. The temperature of the mixture will be between 30°C and 50°C because hot water loses the heat and simultaneously cold water gains heat this keeps the temperature in between 30°C and 50°C. 

Question: 9 An iron ball at 40°C is dropped in a mug containing water at 40°C. The heat will

(a) flow from iron ball to water.

(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.

(c) flow from water to iron ball.

(d) increase the temperature of both.

Answer: (b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball because both of them have the same temperature of 40°C.

Question: 10 A wooden spoon is dipped in a cup of ice cream. Its other end

(a) becomes cold by the process of conduction.

(b) becomes cold by the process of convection.

(c) becomes cold by the process of radiation.

(d) does not become cold.

Answer: (d) does not become cold because wood is a bad conductor of heat 

Question : 11 Stainless steel pans are usually provided with copper bottoms. The reason for this could be that

(a) copper bottom makes the pan more durable.

(b) such pans appear colourful.

(c) copper is a better conductor of heat than the stainless steel.

(d) copper is easier to clean than the stainless steel.

Answer: (c) Copper is a better conductor of heat than the stainless steel.

Up next >

< Previous

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

video lectures

,

past year papers

,

practice quizzes

,

NCERT Solution - Heat Class 7 Notes | EduRev

,

ppt

,

Summary

,

study material

,

Free

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Exam

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

NCERT Solution - Heat Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

NCERT Solution - Heat Class 7 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Semester Notes

;