NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12)

Created by: Praveen Kumar

UPSC : NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev is a part of the UPSC Course NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of UPSC at this link: UPSC

Ques 1.  Fill in the blanks.

(a) The main steps of digestion in humans are _____ ____ _____ _____ ______.

Ans: The main steps of digestion in humans are Ingestion digestion absorption, assimilation, egestion

(b) The largest gland in human body is _______

Ans: The largest gland in human body is liver.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and _____ juices which act on food.

Ans: The stomach releases hydrochloric acid and digestive juices which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many fingers structure called _______.

Ans: The inner wall of the small intestine has many finger like structure called villi.

(e) Amoeba digest its food in the ________

Answer – Amoeba digest its food in the vacuoles.


Ques 2: Mark T if the statement is true and F if it is false.

a. Digestion of starch starts in the stomach.

Ans: False

b. The tongue helps in mixing food with saliva.

Ans: True

c. The gallbladder temporarily stores bile.

Ans: True

d. The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time.

Ans: True

 

Ques 3: Tick (√) mark the correct answer in each of the following.

a. Fat is completely digested in the

(a) Stomach

(b) Mouth

(c) Small intestine

(d) Large intestine

Ans: (c)Small intestine


b. Water from the undigested food is absorbed mainly in the

(a) stomach

(b) food pipe

(c) Small intestine

(d) Large intestine

Ans: (d)Large intestine


Ques 4: Match the column

Column AColumn B
1Food componentsAProducts of digestion
2CarbohydratesBFatty acid and glycerol
3ProteinsCSugar
4FatsDAmino acids

 

Ans: 

Column AColumn B
1Food componentsAProducts of digestion
2CarbohydratesCSugar
3ProteinsDAmino acids
4FatsBFatty acid and glycerol

 

Ques 5: What are villi? What are their location and function?

Ans: Villi is the finger-like projections. These are found in the inner walls of small intestine. It helps in absorption of the digested food.

NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRevFig: Villi

Ques 6: Where is the bile produced? Which component of the food does it digest?

Ans: Bile is produced in the liver. Bile helps in digestion of fats.


Ques 7: Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

Ans: Cellulose is the type of carbohydrates which is digested in ruminants but not in humans. Ruminants have a large sac–like structure between the small intestine and large intestine, in which cellulose of the food is digested by the action of certain bacteria. Such structure is not present in humans. Hence humans cannot digest cellulose while ruminants can.


Ques 8: Why do we get instant energy from glucose?

Ans: Glucose is a simple sugar so there is no need for digestion. It directly reaches the cells where it gives energy after respiration.


Ques 9: Which part of the digestive canal is involved in:

(a) Absorption of food ________

(b) Chewing of food ________

(c) Killing of bacteria ________

(d) Complete digestion of food _______

(e) Formation of faeces _________

Ans:

(a) Absorption of food -  Small Intestine

(b) Chewing of food - Mouth

(c) Killing of bacteria - Stomach

(d) Complete digestion of food - Small Intestine

(e) Formation of faeces -  Large Intestine 

Ques 10: Write one similarity and one difference between the nutrition in amoeba and human beings.
Ans:

Similarity:
Both Amoeba and human have holozoic type of nutrition.
Difference:
Human beings have complex structure for the ingestion, digestion and egestion of food while Amoeba has simple process in which it engulfs the with the help of pseudopodia and food get trapped in food vacuoles.

Ques 10: Match the following column

Column IColumn II
(a) Salivary gland(i) Bile juice secretion
(b) Stomach(ii) Storage of undigested food
(c) Liver(iii) Saliva secretion
(d) Rectum(iv) Acid release
(e)Small intestine(v) Digestion is completed
(f)Large intestine(vi) Absorption of water
 -(vii) Release of faeces

Ans: 

Column IColumn II
(a) Salivary gland(iii) Saliva secretion
(b) Stomach(iv) Acid release
(c) Liver(i) Bile juice secretion
(d) Rectum(ii) Storage of undigested food
(e)Small intestine(v) Digestion is completed
(f)Large intestine(vi) Absorption of water

 

Ques 11: Label the diagram of the digestive system.

NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

 

Ans:

NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Exam

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

study material

,

pdf

,

Free

,

NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Summary

,

NCERT Solution - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

,

Sample Paper

;