NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Q1. Why do organisms need to take food?
Ans: Food is required by all living organisms mainly for four reasons or purposes:

  • Food helps a living organism to grow. If enough food is not given or if, the food given is not of the right kind, the organism will not have proper growth.
  • Another important function of food is to provide energy which is required for any living organism for movements and other activities.NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRevFood
  • Food is also needed by living organisms for the replacement and repairing of their damaged parts.
  • Food provides us with the power to fight against infections and diseases.

Q2. Distinguish between a parasite and a saprotroph.
Ans:
NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev
Q3. How would you test the presence of starch in leaves?
Ans: The presence of starch on leaves can be tested by the Iodine Test. Iodine turns starch solution blue.

NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

Iodine test:

  • Set up one plant on a sunny windowsill and another in a dark room for 24 hours
  • After 24 hours, fill a beaker with ethyl alcohol and place it in a saucepan full of water
  • Continue heating the pan until ethyl alcohol starts boiling and then take it off from the heat
  • With the help of tweezers, dip each of the leaves in hot water for a minute
  • Now, dip the leaves in the beaker holding ethyl alcohol for 120 seconds or till they change their colour to almost white
  • Place each of them in a shallow dish
  • Cover these leaves with some drops of iodine solution and observe

Observation:

  • Blue-black colour will be observed on the leaves of the plant kept in sunlight, which indicates the presence of starch.
  • Blue-black colour will not be observed on the leaves of plant kept in the darkroom. This indicates the absence of starch. 


Q4. Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.
Ans:NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRevPhotosynthesis

  • Leaves have a green pigment called chlorophyll. In presence of sunlight, they use carbon dioxide and water to synthesize carbohydrate. 
  • During this process, oxygen is released. The carbohydrates ultimately get converted into starch
  • Carbon dioxide from the air is taken through stomata
  • Water and minerals are absorbed by roots and transported to leaves.

NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

Q5. Show with the help of a sketch that the plants are the ultimate source of food.
Ans: The food chain below shows that the plant is the ultimate producer.

NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

Food Chain


Q6. Fill in the blanks:
(a) Green plants are called __________ since they synthesize their own food.
(b) The foods synthesized by the plants are stored as __________.
(c) During photosynthesis solar energy is captured by the pigment called _________.
(d) During photosynthesis plants take in __________ and release _________.   
Ans:
(a) autotrophs
(b) starch 
(c) chlorophyll 
(d) carbon dioxide, oxygen

Q7. Name the following:
(i) A parasitic plant with a yellow, slender, tubular stem.

Ans: Cuscuta NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRevCuscuta
(ii) A plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrition.

Ans: Insectivorous plants (Pitcher Plant)

(iii) The pores through which the leaves exchange gases.
Ans: Stomata


Q9. Match the items in column I with those in column II:

NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRevAns:
NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

  • Leaves have a green pigment called chlorophyll. Chlorophyll is essential in photosynthesis, allowing plants to absorb energy from light.
  • Plants cannot themselves obtain their nitrogen from the air but rely mainly on the supply of combined nitrogen in the form of ammonia, or nitrates, resulting from nitrogen fixation by free-living bacteria in the soil or bacteria living symbiotically in nodules on the roots of legumes.
  • Amarbel is an example of a parasite. Parasites are an incredibly varied group of organisms that live within host cells. They receive all sorts of benefits like food and shelter from the host plant.
  • The animals cannot prepare their own food. Therefore, they have to rely on other plants or animals for nutrition. This is known as heterotrophic nutrition.
  • The plant which traps and feeds on insects is the pitcher plant. 

Q10. Mark “T” if the statement is true and “F” if it is false.
(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. 
Ans: False  
Oxygen is released during photosynthesis.

(ii) Plants that synthesize their food themselves are called saprotroph.
Ans: False 
Plants that synthesize their food themselves are called autotrophs.
(iii) The product of photosynthesis is not a protein.
Ans: True
(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis.
Ans: True


Q11. Choose the correct option from the following:
Which part of the plant takes in carbon dioxide from the air for photosynthesis?
(a) Root hair 
(b) Stomata 
(c) Leaf veins 
(d) Petals

Correct Answer is Option (b)

  • Stomata are holes made from spaces between special cells. 
  • These holes are where plants absorb carbon dioxide from the air. Once inside the leaf, the carbon dioxide can enter plant cells. 
  • Inside the plant, cells are special cell parts called chloroplasts, where photosynthesis takes place.


Q12. Choose the correct option from the following:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(a) roots
(b) stem
(c) flowers 
(d) leaves

Correct Answer is Option (d)

  • Atmospheric carbon dioxide enters plants mainly through the pores in the leaves called stomata during photosynthesis.
  • Stomata are the small opening on the surface of the leaves.


Q13. Why do farmers grow many fruits and vegetable crops inside large greenhouses? What are the advantages to the farmers?
Ans. 
Fruits and vegetable crops are grown in large greenhouses because it protects crops from external climatic conditions and provides suitable temperature for the growth of crops.
Advantages to the farmers by growing fruits and vegetable crops inside large greenhouses are:

  • It provides optimum sunlight, temperature and water to the crop.
  • It protects crops from adverse climatic conditions.
  • It also protects crops from pests, rodents and different animals. Thus, preventing crops from several diseases.
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Important questions

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

Free

,

NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

,

Exam

,

study material

,

Summary

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

pdf

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

video lectures

,

NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

,

NCERT Solution - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

;