Class 3  >  EVS for Class 3  >  NCERT Solutions - Foods We Eat

NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3

Document Description: NCERT Solutions - Foods We Eat for Class 3 2022 is part of Foods We Eat for EVS for Class 3 preparation. The notes and questions for NCERT Solutions - Foods We Eat have been prepared according to the Class 3 exam syllabus. Information about NCERT Solutions - Foods We Eat covers topics like and NCERT Solutions - Foods We Eat Example, for Class 3 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NCERT Solutions - Foods We Eat.

Introduction of NCERT Solutions - Foods We Eat in English is available as part of our EVS for Class 3 for Class 3 & NCERT Solutions - Foods We Eat in Hindi for EVS for Class 3 course. Download more important topics related with Foods We Eat, notes, lectures and mock test series for Class 3 Exam by signing up for free. Class 3: NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

PAGE NO. 37

Ques 1: What did you eat yesterday? Write it on the plate.
NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3Ans:
Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Ques 2: Now on the blackboard write the names of all the food items that you have written on your plate.
Ans:
Disclaimer:
Students are advised to prepare the answer on their own.

Ques 3: Did all the children in the class eat the same food items yesterday? Why?
Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students interactive. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 4: You must have noticed that in the picture there is one child in whose house no food was cooked. What could be the reason?
Ans: There could be one or multiple reasons for it. These can be: i. The family of the child is poor and they could not afford to buy food items from the market. ii. The family member who usually cooks food was not well. iii. The fuel used for cooking could have been exhausted.

Ques 5: Has it ever happened to you that on some day you were very hungry but there was nothing to eat? If yes, why?
Ans:
Disclaimer: 
Students are advised to prepare the answer on their own.

Ques 6: How do you know that you are hungry?
Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students aware of their needs and feelings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. A sample answer is provided for reference.
When I am hungry, I crave for food and feel a slight pain in my stomach. 

PAGE NO. 38

Ques 1: Why was Dadi not able to climb the stairs quickly?
Ans: Dadi was not able to climb the stairs quickly because she was old and weak.

Ques 2: How does Dadi like to have her dal?
Ans: Dadi is old and her teeth has become weak. So, she eats food that is easy to chew and bite. Dadi likes to have some sugar in her dal. She dips her chappatis in the dal so that it becomes soft and can be eaten easily by her.

PAGE NO. 39

Ques 1: How many persons in the story can eat bhutta easily and why
Ans: Three persons in the story can eat bhutta easily. They are Vipul, his mother and his mami.
They can eat bhutta easily as they have strong teeth. Dadi is old and has weak teeth, while chhutki is too young and does not have teeth. So, Dadi and chhutki cannot eat bhutta.

Ques 2: Can all old people eat bhutta? Why?
Ans: No, all old people cannot eat bhutta. This is because, in most cases, the teeth become weak in old age.

Ques 3: For four months Chhutki will have only her mother’s milk. That is her only food. Why?
Ans: Chhutki is a four month old baby and has no teeth. Her digestive system is not strong enough to digest other food products such as cow’s milk. The immune system of Chhutki is also not well developed as she is an infant.
Mother’s milk is the only food for Chhutki as it is the best source of nutrition for all the babies. It contains all nutrient in proper amount required by baby. It is rich in carbohydrates, proteins, fats, vitamins, etc. and also protect the baby from diseases.

Ques 4: Ask your elders and fill in the table.
NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3

Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. A sample answer is provided for reference.
NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3
Ques 5: Put on the things that you eat often.

NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3

Ans:
Disclaimer:
Students are advised to prepare the answer on their own.

PAGE NO. 40

Ques 1: Find out where each of these things is eaten more.
Ans:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: We not only eat different things but we also use the same things to prepare a variety of food items. Find out and write what all can be prepared from rice and wheat.
NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3Ans: There can be other uses of rice and wheat as well.
NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3
Ques 3: Write the names of three food items you like to eat and three that you dislike.
Like___________
Dislike __________

Ans:
Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.


Ques 4: Are your likes and dislikes similar to that of
1. Your family members?
2. Your friends?
Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students observe behaviour of their friends and family members. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

PAGE NO. 42

Ques 1: What are the reasons that decide what we eat? Put a ‘NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3’ on them.
Add to the list.
1. What is easily available.
2.What we can buy.
3.Customs and traditions.
4. ____________
5. ____________

Ans:
1. What is easily available.✔
2. What we can buy.✔
3. Customs and traditions.
4. What keeps us healthy. ✔
5. The climate we live in. ✔
Disclaimer:
This is a sample answer. There can be other reasons as well.

Ques 2: Names of some things are given below. Put a ‘NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3’ on the things that can be eaten. If there is anything about which you are not sure ask your teacher.
NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3Ans:
NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3 This is a sample answer. The answer of the students may differ from this.

Ques 3: Write the names of some food items that you have never eaten before but feel like eating.
Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

The document NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3 is a part of the Class 3 Course EVS for Class 3.
All you need of Class 3 at this link: Class 3

Related Searches

Exam

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3

,

Free

,

Summary

,

Extra Questions

,

pdf

,

Important questions

,

study material

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3

,

MCQs

,

NCERT Solutions - Foods We Eat Notes | Study EVS for Class 3 - Class 3

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

video lectures

,

ppt

,

shortcuts and tricks

;