NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRev

NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12)

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Question: 1. Fill in the blanks:

(a) Friction opposes the _____________ between the surfaces in contact with each other.

Answer: Movement

(b) Friction depends on the _____________ of surfaces.

Answer: Irregularities

NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRevFig: Friction force.

(c) Friction produces __________.

Answer: Heat

(d) Sprinkling of powder on the carrom board ________ friction.

Answer: Reduce

(e) Sliding friction is ___________ than the static friction.

Answer: Less


Question: 2. Four children were asked to arrange forces due to rolling, static and sliding frictions in a decreasing order. Their arrangements are given below.

Choose the correct arrangement.

(a) Rolling, static, sliding

(b) Rolling, sliding, static

(c) Static, sliding, rolling

(d) Sliding, static, rolling

Answer: (c) Static, sliding, rolling


Question: 3. Alida runs her toy car on dry marble floor, wet marble floor, newspaper and towel spread on the floor. The force of friction acting on the car on different surfaces in increasing order will be :

(a) Wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel.

(b) Newspaper, towel, dry marble floor, wet marble floor.

(c) Towel, newspaper, dry marble floor, wet marble floor.

(d) Wet marble floor, dry marble floor, towel, newspaper

Answer: (a) Wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel.


Question: 4. Suppose your writing desk is tilted a little. A book kept on it starts sliding down. Show the direction of frictional force acting on it.

Answer: When book starts sliding down on the writing desk, frictional force will act between the book and the surface of the desk. The direction of the frictional on the book will be opposite to the direction of motion of book. Hence, frictional force will be in upward direction as book is sliding in the downward direction.

NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRev


Question: 5. You spill a bucket of soapy water on a marble floor accidently. Would it make it easier or more difficult for you to walk on the floor? Why?

Answer: Friction makes it possible for us to walk on the floor. If a bucket of soapy water spills on the floor, then the force of friction between the ground and feet will decrease. Hence, it would become more difficult to walk on the soapy floor.


Question: 6. Explain why sportsmen use shoes with spikes.

Answer: Shoes with spikes offer more friction because of more irregularities in the surface. This gives better grip to sportsmen while running.


Question: 7. Iqbal has to push a lighter box and Seema has to push a similar heavier box on the same floor. Who will have to apply a larger force and why?

Answer: Seema has to apply larger force, because friction increases with increase in weight.

NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRevFig: Pushing a box across the floor

Question: 8. Explain why the sliding friction is less than the static friction.

Answer: When something is static, a greater force is required to break the interlocking between two surfaces. When something is in motion, there is no need to break the interlocking and a smaller force is required the keep the object in motion. Hence, sliding friction is less than static friction.

Question: 9. Give examples to show that friction is both a friend and a foe.

Answer: Following are some examples that show friction is friend:
(i) We are able to write because of friction between ball point of pen and the paper surface.
(ii) We are able to walk because of friction.
(iii) We are able to write with chalk on blackboard because of friction.
(iv) We are able to drive the automobile because of friction between the tyres and the road.
Following are some examples that show friction is foe:
(i) Soles of shoes and tyres wear out because of friction.
(ii) Friction wears out the materials whether they are screws or ball bearings.
(iii) Steps of foot over-bridges at railway stations get worn-out because of friction.
(iv) Machines get heated up because of friction.


Question: 10. Explain why objects moving in fluids must have special shapes.

Answer: Whenever any object moves through a fluid, friction force tries to oppose its motion through the fluid. This opposing force is known as the drag force. To reduce this force, the bodies of objects needs to minimise its surface i.e. sometime spherical shapes or other streamlined shape with smooth surface. Example: Fishes have streamlined bodies to reduce the water drag.

Up next >

< Previous

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Extra Questions

,

NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRev

,

Free

,

Objective type Questions

,

NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - Friction Class 8 Notes | EduRev

,

past year papers

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

ppt

,

pdf

,

Summary

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Important questions

,

video lectures

,

Exam

;