NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Mathematics (Maths) for Class 4

Class 4 : NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course Mathematics (Maths) for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 95:

Ques 1: Half-Half If the cats ask you to divide the chapati equally, how will you divide it?
Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 2: Half of Half If two more cats come for food, how will you divide one chapati equally for four cats?
Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 3: Half of Many Pieces Rani got a chocolate. She divided it equally and gave half to her friend Reena. 
Circle the portion that Reena got. How many pieces of chocolate are there? _______ How many pieces were left with Rani? _______

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

There are 6 pieces of chocolate.
Rani gave half of her chocolate to her friend Reena. Rani was left with the remaining half, that is, 3 pieces.

Page No 96:

Ques 1: Draw different shapes using these triangles. One such shape is shown here.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans:

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Page No 97:

Ques 1: In how many different ways can you cut a rectangle into half? 
Draw 5 different ways.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Can you check if they are equal?
Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Yes, they are equal.

Ques 2: In how many different ways can you cut a rectangle into four equal parts? Draw 5 different ways.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Can you check if they are equal?
Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Yes, they are equal.

Page No 98:

Ques 1: Cutting the Cake Rajni’s father brought a cake. She divided the cake into 4 equal parts — for herself, her brother Raju, her father and her mother.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

• Colour each share with different colours. 
• How much does each get? ________
Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

• Each of them gets 14of the cake.

Ques 2: Mother gave her share of cake to Rajni. Now colour the total part that Rajni will get.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 3: Out of 4 parts Rajni will get _________ parts, which is equal to half of the cake. So she can write it as 4 or 12.
Ans: Out of 4 parts Rajni will get  2  parts, which is equal to half of the cake. So she can write it as 24 or 12.

Ques 4: Colour the share Raju got.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 5: How much of the cake do Rajni and Raju together get? Colour their total share. Altogether they get 3 parts out of 4, so we can write it as 34.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: Rajni and Raju together get 34 of the total cake.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Page No 99:

Ques 1: One day he wants to eat pumpkin halwa (sweet dish). He tries to buy a big pumpkin with only Rs 10. He asks the first pumpkin seller the price of a big pumpkin. First pumpkin-seller— 14 of this pumpkin is for Rs 10. This full pumpkin will cost Rs __________.
Ans: Cost of 14 of the pumpkin = Rs 10
∴ Cost of 1 full pumpkin = 4×Rs 10 = Rs 40
This full pumpkin will cost Rs 40.

Ques 2: Kundu walks to the next seller and looks for a pumpkin of the same size. Kundu — How much of this pumpkin will I get for Rs 10? Second pumpkin-seller — Half. This full pumpkin will cost Rs 
Ans: Cost of 12 of the pumpkin = Rs 10
∴ Cost of the full pumpkin = 2× 10 = Rs 20
This full pumpkin will cost Rs 20.

Page No 100:

Ques 1: Using a Price List

ItemPrice in Rs (per kg)
Tomato8
Potato12
Onion10
Potato16
Pumpkin4

(a) How much does 12kg of tomatoes cost?
(b) Which costs more – 12kg of onions
or

14kg of carrots?
(c) What is the price of 34kg of potatoes?
(d) Keerthi is going for shopping. She has only Rs 20 with her. Can she buy all the things in her shopping list?

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: (a) Cost of 1 kg tomatoes = Rs 8
∴ Cost of 12kg tomatoes = Rs 8 ÷ 2 = Rs 4
(b) Cost of 1 kg onions = Rs 10
Cost of 1 kg carrots = Rs 16
∴ Cost of 12kg onions = Rs 10 ÷ 2 = Rs 5 And,
Cost of 14kg carrots = Rs 16 ÷ 4 = Rs 4
The cost of 12kg onions is more than the cost of 14kg carrots.
(c) Cost of 1 kg potatoes = Rs 12 Cost of 14kg carrots = Rs 12 ÷ 4 = Rs 3
∴ Cost of 34kg potatoes = Rs 3 × 3 = Rs 9
(d) Keerthi has Rs 20. Her shopping list includes 12kg potatoes, 2 kg pumpkins and 14kg carrots.
Cost of 12kg potatoes = Rs 12 ÷ 2 = Rs 6
Cost of 2 kg pumpkins = Rs 2×4 = Rs 8
Cost of 14kg carrots = Rs 16 ÷ 4 = Rs 4
Total cost of all vegetables = Rs 6 + Rs 8 + Rs 4 = Rs 18 Keerthi can purchase all the vegetables in her shopping list, as she has Rs 20.

Page No 101:

Ques 1: What part of the whole is coloured? Write below each shape.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans:

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

12

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

14

Ques 2: Colour that part of the shape which is written below.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 3: Cut in half  Draw a line which divides these shapes into half.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Page No 102:

Ques 1: Colour half the number of shapes as shown here.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev
NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev
NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans:

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev
NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev
NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 2: Colour 14 of these shapes.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev
NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev
NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev
NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev
NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 3: Match the coloured part as shown.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Page No 103:

Ques 1: Make the other half 12 of the picture is drawn here. Can you complete the picture by drawing the other half?

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 2: This is a quarter of a picture. Can you complete it? How many more quarters will you draw to complete it? ___________

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Three more quarters are required to complete the picture.

Ques 3: Half and Quarter of a Metre Using your metre scale, cut a string of one metre.
• On this string, mark the length 12metre, 14metre and 34metre.
• Using your string, draw a line of length 12metre on the floor.
How many centimetres long is the line? ___________ Remember, 1 metre = 100 cm So 12metre = ……. cm
14metre = ……. cm
34metre = ……. cm
Can you see that when we add 12 and 14 we get 34?
Ans:
1 m = 100 cm Line of 12m on the floor = 100 cm ÷ 2 = 50 cm So, a line of 12m on the floor is 50 cm long.
12m = 100 cm ÷ 2 = 50 cm
14m = 100 cm ÷ 4 = 25 cm
34m = 25 cm × 3 = 75 cm

Page No 104:

Ques 1: Sharing Milk This bottle is full of milk and it holds one litre. The milk is put into 4 other bottles so that each bottle has 14litre of milk. 
• Shade the bottles to show the level of milk in each.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Remember, 1 litre = 1000 millilitres 
• How many millilitres of milk does each bottle have? _________
Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

1 litre = 1000 millilitres
Each bottle contains 14litre of milk.
Thus, Quantity of milk in each bottle = 1000 mL ÷ 4 = 250 mL
Thus, each bottle contains 250 mL milk

Ques 2: Sharing Milk Shan poured 1 litre of milk into two bottles so that the first bottle holds 34litre and the other holds 14litre.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

• Shade the level of milk in each bottle. 
• How many millilitres of milk does each bottle hold?
Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

1 litre = 1000 millilitres
One of the bottle holds 14L milk.
Thus, Quantity of milk = 1000 mL ÷ 4 = 250 mL Another bottle holds 34L milk.
Thus, Quantity of milk = 250 mL × 3 = 750 mL

Page No 105:

Ques 1: Balance the Weight

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Choose from the weights above to make the two pans equal. In how many ways can you do it?
(a) Draw the weights in the empty pan. Remember, 1kg = 1000 g

Ans: We know 1 kg = 1000 g Thus, 2 kg = 2 ×1000 g = 2000 g
Following are the different ways in which we can make the two weights equal.
(1) 1 kg + 500 g + 500 g = 2000 g
(2) 1 kg + 500 g + 250 g + 250 g = 2000 g
(3) 1 kg + 500 g + 250 g + 200 g + 50 g = 2000 g
(4) 1 kg + 500 g + 200 g + 200 g + 100 g = 2000 g
(5) 1 kg + 250 g + 250 g + 250 g + 200 g + 50 g = 2000 g
We can make five different combinations to get 2 kg weight.

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev


Ques 2: Balance the Weight

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

In how many different ways can you balance this weight of 34kg? 
(1) ………………… 
(2) ………………… 
(3) …………………
Ans: 

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: We know 1 kg = 1000 g
Thus, 14kg = 1000÷4 =250 g 34kg = 250 g×3=750 g
Following are the different ways in which we can balance the weight of 34kg:
(1) 500 g + 200 g + 50 g = 750 g
(2) 250 g + 250 g + 250 g = 750 g
(3) 250 g + 250 g + 200 g + 50 g = 750 g

Page No 106:

Ques 1: There are 60 mangoes.
12 of them are ripe. How many mangoes are ripe?
• There are 32 children. 12of them are girls. How many children are boys?
• There are 20 stars. A quarter of them are red. How many stars are red? How many are not red?
• Ravi wants a pencil. It costs Rs 2. He gives a one-rupee coin, one half-rupee coin and one quarter-rupee coin. Is it enough?

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

Ans: Total mangoes = 60
12 of them are ripe.
Number of ripe mangoes = 60 ÷ 2 = 30 30 out of 60 mangoes are ripe.
Total children = 32
12 of them are girls. So, 12 of them are boys.
Number of boys = 32 ÷ 2 = 16 16 out of 32 children are boys.
Total stars = 20
Quarter of them are red, which means 14 of them are red.
Number of stars that are red = 20 ÷ 4 = 5 5 out of 20 stars are red.
Number of stars that are not red = 20 − 5 = 15
Cost of a pencil = Rs 2
Money given by Ravi = Rs (1 + 0.50 + 0.25) = Rs 1.75 But, the pencil is for Rs 2.
Money required = Rs (2.00 − 1.75) = Rs 0.25
Ravi did not give enough money to buy the pencil. Rs 0.25 more is required to buy the pencil.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Exam

,

practice quizzes

,

study material

,

Viva Questions

,

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

,

past year papers

,

ppt

,

video lectures

,

Free

,

Important questions

,

NCERT Solutions - Halves And Quarters Notes | EduRev

,

Summary

,

MCQs

,

Sample Paper

,

pdf

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

;