NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

Science Class 8

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Ques 1. Which of the following can be beaten into thin sheets?
(a) Zinc
(b) Phosphorus
(c) Sulphur
(d) Oxygen

Ans:  (a) Zinc

Ques 2. Which of the following statements is correct?
(a) All metals are ductile.
(b) All non-metals are ductile.
(c) Generally, metals are ductile.
(d) Some non-metals are ductile.

Ans:  (c) Generally, metals are ductile

Ques 3. Fill in the blanks :

(a) Phosphorus is very ………….non-metal.
Ans: Reactive

(b) Metals are …………..conductors of heat and …………..
Ans: Good, Electricity

(c) Iron is …………..reactive than copper.
Ans: More

(d) Metals react with acids to produce …………..gas.
Ans: Hydrogen

Ques 4. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false.
(a) Generally, non-metals react with acids. (F)
(b) Sodium is a very reactive metal. (T)
(c) Copper displaces zinc from zinc sulphate solution. (F)
(d) Coal can be drawn into wires. (F)

Ques 5. Some properties are listed in the following Table. Distinguish between metals and nonmetals on the basis of these properties.
Ans:

PropertiesMetalsNon-metals
AppearanceLustrousDull
HardnessHardBrittle
MalleabilityMalleableNon-malleable(Brittle)
DuctilityDuctileNon-ductile(Brittle)
Heat conductionConductorNon-conductor
Conduction of electricityConductorNon-conductor
  


Ques 6. Give reasons for the following :
(a) Aluminium foils are used to wrap food items.
Ans:  Aluminium is one of the least reactive metals, so it does not react with food items and does not alter the taste. Moreover, being a metal aluminium is highly malleable and can be made into very thin foils which are perfect for wrapping food.

(b) Immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances.
Ans:  Immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances because metals are good conductors of heat and electricity. The immersion rod needs electric supply to get heated and in turn to heat liquids.

NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRevFig: Immersion rod

(c) Copper cannot displace zinc from its salt solution.
Ans: Copper is less reactive than zinc. This is the reason, copper cannot displace zinc from its salt solution.

(d) Sodium and potassium are stored in kerosene.
Ans: Sodium and potassium are highly reactive metals. If kept in open, they readily react with oxygen in the atmosphere. The reaction is so quick and that sodium and potassium easily catch fire when exposed to air. To prevent accidental fire, they are stored in kerosene.

Ques 7. Can you store lemon pickle in an aluminium utensil? Explain.
Ans: Aluminium is a metal and most of the metals react with acid to produce hydrogen gas. Lemon pickle contains acid which would react with aluminium. Hence, lemon pickle should not be stored in an aluminium pickle.

Ques 8. In the following Table some substances are given in Column I. In Column II some uses are given. Match the items in column I with those in Column II.

Column I

Column II

Gold

Thermometers

Iron

Electric wire

Aluminium

Wrapping food

Carbon

Jewellery

copper

Machinery

Mercury

Fuel

Ans:

Column I

Column II

Gold

Jewellery

Iron

Machinery

Aluminium

Wrapping food

Carbon

Fuel

copper

Electric Wire

Mercury

Thermometers


Ques 9. What happens when
(a) Dilute sulphuric acid is poured onto a copper plate?
(b) Iron nails are placed in copper sulphate solution?
Write word equations of the reactions involved.

Ans: 
(a)  Copper does not react with dilute sulphuric acid. So, no reaction takes place when dilute sulphuric acid is poured on a copper plate. But when concentrated sulphuric acid is poured over copper plate, effervescence is observed. This happens because of formation of hydrogen gas.
Cu + H2SO4 → CuSO4 + H2 

(b) When iron nails are placed in copper sulphate solution, the blue colour of copper solution is replaced by a light green colour. This happens because iron; being more reactive than copper; displaces copper from copper sulphate and makes iron sulphate.
CuSO4 + Fe → FeSO4 + Cu 

NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRevFig: Iron nails dipped in Copper Sulphate solution

Ques 10. Saloni took a piece of burning charcoal and collected the gas evolved in a test tube.
(a) How will she find the nature of the gas?

Ans: For this, the evolved gas should be passed into a test tube which is filled with lime water. If the lime water turns milky, it shows that the evolved gas is carbon dioxide.

(b) Write down word equations of all the reactions taking place in this process.
Ans: Carbon + Oxygen → Carbon dioxide + Heat.

Ques 11. One day Reeta went to a jeweller’s shop with her mother. Her mother gave old gold jewellery to the goldsmith to polish. Next day when they brought the jewellery back, they found that there was a slight loss in its weight. Can you suggest a reason for the loss in weight?
Ans: The goldsmith use a mixture of acids to clean jewellery. 

NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRevFig: Gold jewellery

Gold usually doesn’t react with acids. But the mixture which is used by goldsmith is Aqua regia which can even dissolve gold. Due to this, some gold is lost during the polishing process. This explains the loss in weight.

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Summary

,

mock tests for examination

,

NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

video lectures

,

MCQs

,

ppt

,

Free

,

NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

NCERT Solutions - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

,

pdf

,

practice quizzes

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

study material

;