NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRev

Mathematics (Maths) for Class 2

Class 2 : NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRev is a part of the Class 2 Course Mathematics (Maths) for Class 2.
All you need of Class 2 at this link: Class 2

Page No 66:

Ques 1: Is Sunday a funday for you?
Ans
:
Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: Monday is happy to be the first day of the week. Now you tell ―
(a) The third day of the week is _____________.
(b) The fifth day of the week is ______________.
(c) The second day of the week is _____________.
(d) The last day of the week is _____________.

Ans: (a) The third day of the week is Wednesday.
(b) The fifth day of the week is Friday.
(c) The second day of the week is Tuesday.
(d) The last day of the week is Sunday.

Ques 3: Which day will come
(a) After Sunday? ______________
(b) Before Sunday? _____________
(c) After Wednesday? ____________
(d) Before Wednesday? ____________
(e) 2 days after Sunday? ____________
(f) 4 days after Wednesday? ___________
(g) 7 days after Monday? _____________

Ans: (a) After Sunday? Monday
(b) Before Sunday? Saturday
(c) After Wednesday? Thursday
(d) Before Wednesday? Tuesday
(e) 2 days after Sunday? Tuesday
(f) 4 days after Wednesday? Sunday
(g) 7 days after Monday? Monday

Page No 67:

Ques 1: 
Which day do you like most? Why?
• What is the day today? ___________
• Which day was it yesterday? ____________
• Which day will it be tomorrow? __________

• Which day will it be the day after tomorrow? ___________
• Which day was it the day before yesterday? ____________

Ans:

Disclaimer: The answer may vary from student to student. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: Some children of Class II-A love to play “Teacher-Teacher”. They have decided to take turns in playing the teacher’s role.
NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRevNow fill in the blanks.
(a) ___________ will be the teacher the day after Friday.
(b) ___________ will play the teacher’s role on the day before Tuesday.
(c) Gaurav will play the teacher’s role on the day after ___________.
(d) Deepak will play the teacher’s role on the day before ___________.

Ans: (a) Rehnuma will be the teacher the day after Friday.
(b) Vaibhav will play the teacher’s role on the day before Tuesday.
(c) Gaurav will play the teacher’s role on the day after Tuesday.
(d) Deepak will play the teacher’s role on the day before Saturday.

Page No 68:

Ques 1: Games Every Day
NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRevLook at the time table of Class II-A and fill in the table.
NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRevAns:
NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRev

Page No 69:

Ques 1: In Your Class
(a) On which days do you have a games period? _________________________
(b) How many children would like to have a games period every day?______________
(c) What games do you play in your games period? ________________________
(d) On which days do you have a drawing period__________________________
(e) Do you have a music period? _________________ If yes, on which days_________________
(f) Which day of the week do you like best at school? __________________

Ans:
Disclaimer: Answers may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own.

Page No 70:

Ques 1: Which month do you like best? _____________ Why_______________________________________
Ans:
Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: Draw what you like to do in your favourite month.
Ans:
Disclaimer: The answer may vary from student to student. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 71:

Ques 1: Fill in the table.
NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRevAns:
Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: Write the names of five festivals that you or your friends celebrate. Also, write the months in which these festivals come.
NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRev

Ans:
Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 72:

Ques 1: Draw a scene of any of the festivals.
Ans:
Disclaimer: It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: Name of some of the months are missing in the list given below. 
Fill in names of those months. 
January, February, ____________, 
April, ___________, 
June, ___________, August, September, October, _____________,December
Ans: January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December

Ques 3: Look at the calendar to find out
(a) Which is the first month of the year? ______________
(b) Which month comes after March? _____________
(c) Which month comes before August? ____________
(d) Which is the last month of the year? ____________

Ans: (a) Which is the first month of the year? January 
(b) Which month comes after March? April 
(c) Which month comes before August? July 
(d) Which is the last month of the year? December 

Page No 73:

Ques 1: Look at a calendar to find out:
• Which months have 30 days? ___________________________________________
• How many months have 31 days? _______________
• How many days are there in February? _____________
• How many days together are there in May and June? _____________
• How many Sundays are there in July? ______________
• What is the day on your birthday? _______________

Ans:
Disclaimer: Some of the answers are provided below for reference.

  • Which months have 30 days? April, June, September and November 
  • How many months have 31 days? 7
  • How many days are there in February? 28
  • How many days together are there in May and June? 61

Ques 2: Find Out 
How many days do you get for your summer holidays?_____________________ How many winter holidays do you have?___________________
Ans:
Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 75:

Ques 1: Have you ever felt —
(a) Your teeth chattering with cold? Yes/No
(b) Your feet burning on walking barefoot? Yes/No
(c) Name one month when you can easily walk barefoot.____________

Ans:
Disclaimer: The answers may vary from student to student. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own. Some of the answers are provided below for reference.
(a) Your teeth chattering with cold? Yes
(b) Your feet burning on walking barefoot? Yes
(c) Name one month when you can easily walk barefoot. September, October, November, February and March

Ques 2: (a) Have you seen it raining for many days?    Yes/No
(b) In which month does it rain the most in your area? _________________

Ans:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage students to observe their surroundings. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 3: (a) Which are the hottest months in your area____________________
(b) Which are the coldest months in your area? ____________________

Ans:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage students to observe their surroundings. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 4: Which fruits and vegetables are seen a lot in the market in these months? Write or draw.
NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRevAns:
Disclaimer: It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

practice quizzes

,

study material

,

Free

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRev

,

pdf

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Exam

,

Summary

,

NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

NCERT Solutions - My Funday Notes | EduRev

,

Sample Paper

;