NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev

EVS for Class 3

Class 3 : NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev is a part of the Class 3 Course EVS for Class 3.
All you need of Class 3 at this link: Class 3

PAGE NO. 25

Ques 1: Who all are there in your family? Write their names and how they are related to you.

 Name Relationship Name Relationship
















Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience.
It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.
However a sample is provided for reference. Let us assume that you are Neeraj and your family is shown in the following figure.
NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev

The table given in the question can be filled as:
Name Relationship Nam Relation Neeraj Myself Rita Sharma My grandmother NainaMy sister Uma Sharma My mother Ramesh Sharma My grandfather  Satish Sharma My father

PAGE NO. 26

Ques 1: Write the relationship between any two members of your family – such as husband-wife, brother-sister, mother-daughter.
Name of two members of your family Their relationship
Ans:
Disclaimer:
Students are recommended to answer the question on their own.
NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev
Ques 2: What do your family members call you lovingly? Do you have a pet name? How do you call your family members? Look at the picture carefully. Two persons in the picture resemble each other. How do you think they are related?
NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRevAns:
Disclaimer for first half of the question:
Students are advised to prepare the answer of this part on their own.
NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev
Similarity between the two persons is indicated by encircling their faces. It seems that they are father and daughter

PAGE NO. 27

Ques 1: Is there any similarity between you and any other member of your family – in the way you talk, walk, smile or even in your looks…? With whom and how?
Ans: Students are recommended to prepare the answer of this question on their own.

PAGE NO. 28

Ques 1: Is your family involved in any particular work? If yes, what
Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students learn more about their respective families. The answer to the question may vary from one student to another. It is recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: Do you help the family with the work?
Ans:
Disclaimer:
Students are recommended to prepare the answer of this question on their own.

Ques 3: Think and write:
1. When I am sad, I go to my __________.
2. When I want to know about the past, I go to my __________.
3. When I want to share my secrets, I go to my ___________.
4. When I do something wrong, I go to my ____________.
Ans:

Disclaimer:
Students are recommended to prepare the answer of this question on their own.

PAGE NO. 29

Ques 1: Are there any particular customs followed by your family? What are those?
Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students know more about their respective families. Students are advised to prepare the answer on their own.

Ques 2: How do you show respect to the elders in your family? Look around to see how others show respect.
Ans: To show respect to the elderly, we should:
1. talk with them politely
2. never call them by their names
3. listen to their advice
4. offer help to the aged people of our family in their day-to-day activities
Another way by which people show respect towards their elders is by touching their feet for blessings.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

mock tests for examination

,

NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

study material

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Sample Paper

,

ppt

,

NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

NCERT Solutions - Our First School Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

pdf

,

past year papers

,

Summary

,

Extra Questions

,

Exam

;