NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

EVS for Class 3

Class 3 : NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev is a part of the Class 3 Course EVS for Class 3.
All you need of Class 3 at this link: Class 3

Page No. - 16

Ques 1: Look at the picture and name the things which have pattern of leaves and flowers on them. 
NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

Ans: In the given image, the patterns of leaves and flowers can be found on the painting, the frame of painting, the pillow covers, the carpet and the dress of the girl.


Page No. - 17

Ques 1: Look for objects which have patterns of leaves and flowers on them in your house. Write their names.____________________

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRevAns:  

 Curtains Carpets Bed sheets Pillow covers
 Dresses Flooring  Tiles Picture frames

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. A sample answer has been provided below for reference.

Ques 2: You must have seen many plants and trees. How many of them can you name? Write their names.__________________
Ans: Neem, Banyan, Mango, Guava, Black berry, Ashoka, Rose, Basil.

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

Hint: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. Names of some of the commonly seen plants and trees are provided below for reference.

 Tulsi Neem Banyan Marigold
 Peepal Aloe vera Jasmine Lilly


Ques 3: Are there any plants that you have heard of, but never seen? Which ones?_______
Ans: Saffron, Almond, Cashew, Cactus, Oak, Spruce, Pitcher plant.

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

Hint: The purpose of this section is to make students interactive and observe their surroundings. It is highly recommended that the student prepare the answer on their own.

Ques 4: Ask some older people if there were plants which they have seen when they were children but are not seen these days.
Ans: Harsingar, Kadam, Semal.
Hint: The purpose of this section is to make students interactive. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 5: Also, ask them if there are any plants which can be seen these days, but which were not seen earlier.
Ans: Bonsai of various plants, Tulip, Rose of unusual colour, etc.

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

Hint: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Choose a tree near your school or house and make friends with it.
A lasting friendship!

Ques 6: What tree is it? Ask some elders if you don’t know.
Ans: Neem 

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

Hint: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 7: Will you like to give your friend a special name? What will you name it
Ans: Yes, I will name it a ‘Green Friendly Giant’.
Hint: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No. - 18

Ques 1: Does the tree bear flowers or fruits? Which ones?
Ans: This tree bears both; flowers and fruits.
Hint: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: How do the leaves of the tree look?
Ans: Leaves are small, narrow and pointed. Their edges look like the blade of a saw.

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

Hint: The purpose of this section is to make the students observe their
surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience.
It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 3: Do animals live in the tree? Which ones?
Ans: Yes, many birds and animals live in the tree. Example: Monkey, Parrot, Squirrel, Sparrow, etc.

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

Hint: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 4: Find.out more about your tree friend and share it with others.
HintDo it yourself 


Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Free

,

Objective type Questions

,

Exam

,

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

,

study material

,

pdf

,

Important questions

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions - The Plant Fairy Notes | EduRev

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Summary

,

ppt

,

mock tests for examination

;