NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev

English for Class 1

Created by: Yashina Kapoor

Class 1 : NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev is a part of the Class 1 Course English for Class 1.
All you need of Class 1 at this link: Class 1

Page No 116:

Question 1: Learn New Words
A) Friend
B) Pain
C) Shop
D) Tailor
E) Trick
F) Wet
Answer:
A) Friend: a person whom you know well Example sentences:
1) A friend in need is a friend in deed.
2) Ruchika is my best friend.

B) Pain: hurting Example sentences:
1) Reema was having pain in her ankle.
2) The lady is in pain.

C) Shop: a place where goods are sold Example sentences:
1) I went to a shop to buy choclates.
2) Our shop is very small.

D) Tailor: one who makes clothes Example sentences:
1) The tailor that made my birthday dress was very helpful.
2) The tailor was out of town.

E) Trick: a smart action to fool someone Example sentences:
1) I can perform a trick by playing cards.
2) We won the football match by trick.

F) Wet: to get covered with water Example sentences:
1) I like to get wet in the rain.
2) I always get wet when I wash clothes.

Page No 117:

Question 1:

  • Who was Kalu?
  • Who was Appu?
  • Where was Kalu’s shop?
  • What trick did Kalu play on Appu?
  • How did Kalu’s clothes become wet?

Answer:

  • Kalu was a tailor.
  • Appu was an elephant.
  • Kalu’s shop was near the river.
  • One day, Kalu played a trick on Appu. When Appu came to Kalu’s shop, instead of giving him food, Kalu pricked Appu’s trunk with a needle.
  • Kalu’s clothes became wet as Appu filled his trunk with water and threw water on Kalu and the clothes kept in his shop.

Question 2:

What do you do
• when someone troubles you?
• when you are angry?
• when you don’t want to share?
• when someone asks you for a pencil?
Answer:

  • I politely ask the person troubling me to not do so.
  • When I get angry, instead of shouting and fighting, I stop talking for some time.
  • I say sorry when I don’t want to share my things with others.
  • I give my extra pencil if someone asks for it.

Disclaimer: These are sample answers. The students are advised to write the answers based on their own experiences and observations.

Question 3:

  • What games do you play with your friends?
  • Can you walk and make sounds like an elephant?

Answer:

  • I play hide and seek and chess with my friends.
  • No, I cannot walk and make sounds like an elephant.

Disclaimer: These are sample answers. The students are advised to write the answers based on their own experiences and observations.

Question 4: The tailor had a shop near the river.
Question: Where is your house?
Answer : My house is near_________________________

Make some more sentences like the above beginning with words like —
NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRevAnswer: 
The tailor had a shop near the river.
Question: 
Where is your house? Answer : My house is near a school.
My school is near a temple.
My friend’s house is near Red Fort.
The well is near the pond.
The elephant is near the forest.
The aeroplane is near New Delhi.
My book is near my bag.
Disclaimer: These are sample answers. The students are advised to write the answers based on their own experiences and observations.

Page No 118:

Question 1: Let's read and writeNCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev

Answer:
Disclaimer: Students are advised to practice this on their own.

Question 2: Pick the odd one out. One has been done for you.
NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev

Answer:
NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 1

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

study material

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Exam

,

pdf

,

ppt

,

past year papers

,

Extra Questions

,

Free

,

Viva Questions

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

NCERT Solutions - The Tailor and his Friend Class 1 Notes | EduRev

;