Class 6 Exam  >  Class 6 Notes  >  NCERT Textbooks & Solutions for Class 6  >  NCERT Solutions: Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 & 5.8)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)

Exercise 5.7 

Q1. Say true or false: 
(a) Each angle of a rectangle is a right angle. 
(b) The opposite sides of a rectangle are equal in length. 
(c) The diagonals of a square are perpendicular to one another. 
(d) All the sides of a rhombus are of equal length. 
(e) All the sides of a parallelogram are of equal length. 
(f) The opposite sides of a trapezium are parallel. 
Ans: (a) True
(b) True
(c) True
(d) True
(e) False
(f) False

Q2. Give reasons for the following: 
(a) A square can be thought of as a special rectangle. 
(b) A rectangle can be thought of as a special parallelogram. 
(c) A square can be thought of as a special rhombus. 
(d) Squares, rectangles, parallelograms are all quadrilateral. 
(e) Square is also a parallelogram. 
Ans: (a) Because its all angles are right angle and opposite sides are equal.
(b) Because its opposite sides are equal and parallel.
(c) Because its four sides are equal and diagonals are perpendicular to each other.
(d) Because all of them have four sides.
(e) Because its opposite sides are equal and parallel.

Q3. A figure is said to be regular if its sides are equal in length and angles are equal in measure. Can you identify the regular quadrilateral? 
Ans: A square is a regular quadrilateral because all the interior angles are 90o, and all sides are of the same length.


Exercise 5.8 

Q1. Examine whether the following are polygons. If anyone among these is not, say why?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)Ans: (a) As it is not a closed figure, therefore, it is not a polygon.
(b) It is a polygon because it is closed by line segments.
(c) It is not a polygon because it is not made by line segments.
(d) It is not a polygon because it not made only by line segments, it has curved surface also.


Q2. Name each polygon:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)Make two more examples of each of these. 
Ans: (a) Quadrilateral
(b) Triangle
(c) Pentagon
(d) Octagon

Q3. Draw a rough sketch of a regular hexagon. Connecting any three of its vertices, draw a triangle. Identify the type of the triangle you have drawn. 
Ans: ABCDEF is a regular hexagon and triangle thus formed by joining AEF is an isosceles triangle.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)
Q4. Draw a rough sketch of a regular octagon. (Use squared paper if you wish). Draw a rectangle by joining exactly four of the vertices of the octagon.
Ans: ABCDEFGH is a regular octagon and CDGH is a rectangle.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)
Q5. A diagonal is a line segment that joins any two vertices of the polygon and is not a side of the polygon. Draw a rough sketch of a pentagon and draw its diagonals. 
Ans: ABCDE is the required pentagon and its diagonals are AD, AC, BE and BD.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)
Exercise 5.9 (Old NCERT)

Ques 1: Match the following:

(a) ConeNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8) 
(b) SphereNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8) 
(c) CylinderNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8) 
(d) CuboidNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8) 
(e) PyramidNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8) 

Give two example of each shape. 
Ans:

(a) ConeNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)
(b) SphereNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)
(c) CylinderNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)
(d) CuboidNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)
(e) PyramidNCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)


Ques 2: What shape is: 
(a) Your instrument box? 
(b) A brick? 
(c) A match box? 
(d) A road-roller? 
(e) A sweet laddu? 
Ans: (a) Cuboid
(b) Cuboid
(c) Cuboid
(d) Cylinder
(e) Sphere

The document NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8) is a part of the Class 6 Course NCERT Textbooks & Solutions for Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
340 docs
340 docs
Download as PDF
Explore Courses for Class 6 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)

,

Summary

,

study material

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

Extra Questions

,

video lectures

,

pdf

,

Exam

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

Free

,

Important questions

,

Semester Notes

,

MCQs

,

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)

,

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 - Understanding Elementary Shapes (Exercise 5.7 and 5.8)

;