NCERT Textbook & Additional Questions: Poem - On the Grasshopper & Cricket Notes | Study English Class 8 - Class 8

Class 8: NCERT Textbook & Additional Questions: Poem - On the Grasshopper & Cricket Notes | Study English Class 8 - Class 8

The document NCERT Textbook & Additional Questions: Poem - On the Grasshopper & Cricket Notes | Study English Class 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course English Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Working with the Poem (Page 123) 

Q1. Discuss with your partner the following definition of a poem.
 A poem is made of words arranged in a beautiful order. These words, when read aloud with feeling, have a music and meaning of their own.
 Ans. 
Very true. Poetry is different from prose because it arranges best words in a musical order. However, a poem being short, musical and interesting is easy to learn by heart and to remember for a long period.

Q2. ‘The poetry of earth’ is not made of words. What is it made of, as suggested in the poem?
 Ans.
The poetry of earth is made of the chirping of birds in trees, and a grasshopper's sound. They sing joyfully without a long break.

Q3. Find in the poem lines that match the following:
 (i) The grasshopper's happiness never comes to an end.
 (ii) The cricket's song has a warmth that never decreases.

Ans. (i) He has never done with his delights.
(ii) The cricket's song in warmth increasing ever.

Q4. Which word in stanza 2 is opposite in meaning to 'the frost'?
 Ans. 
‘warmth’ 

Q5. The poetry of earth continues round the year through a cycle of two seasons. Mention each with its representative voice.
 Ans.
The two major seasons in a year are summer and winter. Both are rich in music. In summer, the representative voice is that of the birds and the grasshoppers. In winter, the cricket is the prime singer.

ADDITIONAL QUESTIONS SOLVED

Q1. Which insect is the music provider in summer?
 Ans. 
The grasshopper is the music provider in summer.

Q2. What do birds do in winter? Why?
 Ans. 
Birds remain silent and hide in the winter. It is because they don’t feel comfortable in the cold weather.

Q3. Which insect breaks silence of the winter? How?
 Ans. 
There is silence all around in the winter. This silence is broken by crickets. They start singing for merry making.

The document NCERT Textbook & Additional Questions: Poem - On the Grasshopper & Cricket Notes | Study English Class 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course English Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8
32 videos|316 docs|81 tests

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

NCERT Textbook & Additional Questions: Poem - On the Grasshopper & Cricket Notes | Study English Class 8 - Class 8

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Exam

,

MCQs

,

Viva Questions

,

ppt

,

past year papers

,

NCERT Textbook & Additional Questions: Poem - On the Grasshopper & Cricket Notes | Study English Class 8 - Class 8

,

pdf

,

Free

,

video lectures

,

NCERT Textbook & Additional Questions: Poem - On the Grasshopper & Cricket Notes | Study English Class 8 - Class 8

,

Summary

,

mock tests for examination

,

study material

;