Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

Civil Engineering (CE): Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

The document Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE) is a part of the Civil Engineering (CE) Course Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering.
All you need of Civil Engineering (CE) at this link: Civil Engineering (CE)

Question 1.  The velocity field in a flow system is given by v = 2i+ (x + y)j + (xyz)k. The acceleration of the fluid at (1, 1,2) is    [2019 : 1 Mark, Set-II]
(a) 4i + 12k
(b) 2i + 10k
(c) j + k
(d) 4j + 10k
Answer: 
(d)
Solution:
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 2. A flow field is given by u = y2, v = - xy, w = 0.Value of the z-component of the angular velocity (in radians per unit time, up to two decimal places) at the point (0, -1 ,1 ) is _____ .     [2018 : 1 Mark, Set-I]
Solution:

Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 3.  The velocity components of a two dimensional plane motion of a fluid are Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE) Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
The correct statement is:    [2015 : 2 Marks, Set-II]
(a) Fluid is incompressible and flow is irrotational
(b) Fluid is incompressible and flow is rotational
(c) Fluid is compressible and flow is irrotational
(d) Fluid is compressible and flow is rotational
Answer: 
(a)
Solution: 
Apply continuity equation for 2D in compressible flow,
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Hence, incompressible flow.
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Hence, flow is irrotational.

Question 4.  A nozzle is so shaped that the average flow velocity changes linearly from 1.5 m/s at the beginning to 15 m/s at its end in a distance of 0.375 m. The magnitude of the convective acceleration (in m/s2) at the end of the nozzle is _______     [2015 : 1 Mark, Set-II]
Solution: 
Convective acceleration Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
 
Question 5. In a two-dimensional steady flow field, in a certain region of the x-y plane, the velocity component in the x-direction is given by vx = x2 and the density varies as Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE) Which of the following is a valid expression for the velocity component in the y-direction, vy?
(a) Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
(b) Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
(c)  vy = - xy
(d)  vy = x
Answer: 
(c)
Solution: 
Continuity equation in steady flow,
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
On integrating both sides,
vy=-x

Question 6.  A particle moves along a curve whose parametric equations are: x = t3 + 2t, y=-3e-2t and z = 2 sin (5t), where x, y and z show variations of the distance covered by the particle (in cm) with time t(in s). The magnitude of the acceleration of the particle (in cm/s2) at t = 0 is ________ .     [2014 : 2 Marks, Set-I]
Solution:

Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
⇒Magnitude of acceleration at t =0
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 7. A plane flow has velocity components Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE) Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE) and w = 0 along x, y and z directions respectively, where T1 (≠ 0) and T2 (≠ 0) are constants having the dimension of time. The given flow is incompressible if     [2014 : 1 Mark, Set-II]
(a) T1 = - T2 
(b) Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
(c) Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
(d) T1 = T2 
Answer:
(d)
Solution: 
For a flow to exist, continuity should be satisfied.
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 8. An incompressible homogeneous fluid is flowing steadily in a variable diameter pipe having the large and small diameters as 15 cm and 5 cm, respectively. If the velocity at a section at the 15 cm diameter portion of the pipe is 2.5 m/s, the velocity of the fluid (in m/s) at a section falling in 5 cm portion of the pipe is _______ .     [2014 : 1 Mark, Set-I]
Solution:

Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 9.  For a 2-D flow field, the stream function ψ is given as Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE) The magnitude of discharge occurring between the stream line passing through points (0,3) and (3, 4) is    [2013 : 1 Mark]
(a) 6 units
(b) 3 units
(c) 1.5 units
(d) 2 units
Solution:
 
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

The document Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE) is a part of the Civil Engineering (CE) Course Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering.
All you need of Civil Engineering (CE) at this link: Civil Engineering (CE)

Related Searches

Exam

,

Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

,

Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

,

Important questions

,

study material

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

Past Year Questions: Fluid Kinematics Notes | Study Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering - Civil Engineering (CE)

,

Free

,

pdf

,

Semester Notes

,

ppt

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Summary

;