CAT  >  Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI)  >  Practice Questions: Blood Relations

Practice Questions: Blood Relations Notes | Study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) - CAT

Document Description: Practice Questions: Blood Relations for CAT 2022 is part of LR & DI for Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) preparation. The notes and questions for Practice Questions: Blood Relations have been prepared according to the CAT exam syllabus. Information about Practice Questions: Blood Relations covers topics like Easy Level, Medium Level, Hard Level and Practice Questions: Blood Relations Example, for CAT 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Practice Questions: Blood Relations.

Introduction of Practice Questions: Blood Relations in English is available as part of our Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) for CAT & Practice Questions: Blood Relations in Hindi for Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) course. Download more important topics related with LR & DI, notes, lectures and mock test series for CAT Exam by signing up for free. CAT: Practice Questions: Blood Relations Notes | Study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) - CAT
Table of contents
Easy Level
Medium Level
Hard Level
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Easy Level

These questions are targeted to improve your knowledge of basic concepts, though easy questions are rare in CAT. These are extremely important for conceptual understanding at the foundation level.

Example 1: Pointing to a lady on the stage, Devika said, “She is the sister of the son of the wife of my husband”. How is the lady related to Devika?
(a) Sister-in-law
(b) Sister
(c) Daughter
(d) Cousin
Ans: (c)
Solution: From Devika’s perspective, the wife of my husband means me. Then, my son’s sister means my daughter. Hence, option (c) is correct.

Example 2: Pointing to a lady, a man said, “Her husband is the only son of my mother”. How is the lady related to the man? 
(a) Wife
(b) Daughter
(c) Father-in-law
(d) None of these
Ans: (a)
Solution: Only son of my mother, means me. Hence, the situation transforms into I am her husband. Hence, the lady is the man’s wife. So, the correct option is (a).

Example 3: Pointing to a man, Manisha said, “He is the youngest son of my father-in-law’s only son”. How is Manisha related to this youngest son’s father?
(a) Daughter
(b) Sister
(c) Wife
(d) Can’t be determined
Ans: (c)
Solution: 

  • Looking at it from Manisha’s perspective, “my father-in-law’s only son” would be my husband.
  • Thus the youngest son of this person would also be Manisha’s son. 
  • Hence, this person’s father would be Manisha’s husband, and Manisha would be the wife. Option (c) is the answer.

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Arvind said, “This girl is the sister of the grandson of my mother”. How is this girl related to Arvind?
View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Arun told Meesum, “Yesterday I met the son of my wife’s father-in-law”. How is Arun related to that man?
View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:A family consists of a husband and wife, their three sons and two daughters, three wives of three sons. How many females are in this family?
View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:A man has two wives A and B. A is Sunny’s step-mother. How is Sunny related to B? 
View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:If a + b means a is sister of b, a – b means a is brother of b, a ¥ b means a is daughter of b, a ∏ b means a is mother of b. 

Q. Which of the following relationship shows that l and n are wife and husband?

View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Direction: If a + b means a is sister of b, a – b means a is brother of b, a ¥ b means a is daughter of b, a ∏ b means a is mother of b.

How many females does this relationship shows?
l + m – n + o – p ¥ q 

View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Instruction: If a + b means a is sister of b, a – b means a is brother of b, a ¥ b means a is daughter of b, a ∏ b means a is mother of b.

Q. The relationship p + q – r ¥ s ∏ t shows that

View Solution

Medium Level

Almost 70% of questions in CAT are Medium based questions. Though conceptually they seem easier, the trick is to solve the calculations faster & we curated problems for you to help you do problems easier.

Direction: If a + b means a is the daughter of b, a – b means a is the husband of b, a ¥ b means a is the brother of b.
Example 1: What does the relation p ¥ q – r show? 
(a) p is the son-in-law of r
(b) p is the brother of r
(c) r is the wife of p
(d) None of these
Ans: (d)
Solution: p ¥ q – r can be read as p is the brother of q and q is the husband of r. Thus p must be the brother-in-law of r. Hence, option (d) is correct.

Direction: If a + b means a is the daughter of b, a – b means a is the husband of b, a ¥ b means a is the brother of b.
Example 2: Which of the following statements does not hold?
(a) a + b × c
(b) a – b ¥ c
(c) a + b + c
(d) a + b – c
Ans: (b)
Solution: Option (b) says a – b ¥ c, this does not hold since a must be the husband of b (who is a female) and b is the brother of c (which cannot happen). Hence, option (b) is the answer.


Direction: If a + b means a is the daughter of b, a – b means a is the husband of b, a ¥ b means a is the brother of b.
Example 3: From the statement a ¥ b ¥ c ¥ d, which of the following statement is not necessarily true? 
(a) b is the brother of a
(b) c is the brother of a
(c) d is the brother of c
(d) a, b, c are male
Ans: (c)
Solution: 

  • a × b ¥ c ¥ d means a is the brother of b, b is the brother of c and c is the brother of d. This makes options (a), (b) and (d) as correct.
  • Only option (c) is not necessarily true since d could be b’s sister too.
    Hence, (c) is the answer.


Direction: If a + b means a is the daughter of b, a – b means a is the husband of b, a ¥ b means a is the brother of b.
Example 4: From the statement p – q + r ¥ s, how is q related to s? 
(a) Niece
(b) Sister
(c) Mother
(d) None of these
Ans: (a)
Solution: p – q + r ¥ s reads as p is the husband of q, q is the daughter of r and r is the brother of s. Thus, q must be s’s niece. Hence, option (a) is the correct answer. 


Example 5: Anwar’s father is the only son of Mahesh’s father. How is Mahesh related to Anwar?
(a) Father
(b) Brother
(c) Can’t be determined
(d) None of these
Ans: (a)
Solution: Anwar’s father being the only son of Mahesh’s father, means that Mahesh must be Anwar’s father. Option (a) is the answer. 


Example 6: If 
I. A is the brother of B 
II. B is the brother of C 
III. C is the brother of D 
IV. D is the sister of E. 
Then which of the following statements is not necessarily true?
(a) D is the sister of C
(b) B and C are brothers
(c) A, B, C are male, and D is a female
(d) D and E are sisters
Ans: (d)
Solution: A, B, C are siblings and brothers of each other. D is their sister, but we cannot say anything about E’s sex (whether E is male or female and hence brother or sister is unknown).
Hence, (d) is correct.


Example 7: Pointing to a photograph, Vandana says, “She is the elder daughter of my mother’s husband”. How is a person in the photograph related to Vandana?
(a) Sister
(b) Mother
(c) Sister-in-law
(d) None of these
Ans: (a)
Solution: Sister. Hence, option (a) is the answer. 

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Rahul has two mothers. Shalini is the step-daughter of Seema and step-sister of Rahul. How is Seema related to Rahul?
View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Instruction: If a + b means a is daughter of b, a – b means a is husband of b, a ¥ b means a is brother of b. 

Q. If h + i ¥ j + k × l + m ¥ n, then what is the present generation of h. Assume that the oldest generation in this group is the first generation?

View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Pointing to the man in the platform, Siddhartha said, “He is the brother of the father of my mother’s son”. How is this man on the platform related to Siddhartha?
View Solution

Hard Level

Around 25% of these type of questions come in CAT - If your target is above 95%ile, we recommend you solve these questions.

Direction: a * b means a is the brother of b. a @ b means a is the daughter of b. a $ b means a is the sister of b.
Example 1: Which of the following shows the relationship p is the paternal uncle of n?
(a) n$o@p
(b) n@o$p
(c) n@o*p
(d) None of these
Ans: (c)
Solution: n@o*p reads, n is the daughter of o and o is the brother of p. Hence, p becomes n’s, paternal uncle. So, option (c) is correct.

Direction: a * b means a is the brother of b. a @ b means a is the daughter of b. a $ b means a is the sister of b.
Example 2: If a $b$c@d@e*f*g, then how many males and females are there respectively?
(a) 4, 3
(b) 3, 4
(c) 5, 2
(d) Can’t be determined
Ans: (d)
Solution: Again here, g’s sex is indeterminable. Hence, the answer cannot be determined. Option (d) is the answer.

Direction: P, Q, R, S, T went on a picnic. P is the son of Q, but Q is not the father of P. R is the son of S, who is the brother of P. T is the wife of S.
Example 3: How many males are present in this group?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (c)
Solution: P is the son of Q but Q is not the father of P means that Q must be the mother of P. Also, R is the son of S, who is the brother of P means that S and P must be brothers and R is S’s son. Also, since T is the wife of S, R must be T’s son also. Consolidating these relationships we get: Q mother of S and P (brothers). Also, S’s wife is T and their son is R. P is S’s Brother. Hence, (c) is correct option.

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Direction: a * b means a is the brother of b. a @ b means a is the daughter of b. a $ b means a is the sister of b.

Q. From the following statement, what is the relationship between n and s? n$o@p*q$r*s

View Solution

Question for Practice Questions: Blood Relations
Try yourself:Direction: P, Q, R, S, T went on a picnic. P is the son of Q but Q is not the father of P. R is the son of S, who is the brother of P. T is the wife of S.

Q. How is P related to S?

View Solution

The document Practice Questions: Blood Relations Notes | Study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) - CAT is a part of the CAT Course Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI).
All you need of CAT at this link: CAT
Download as PDF

How to Prepare for CAT

Read our guide to prepare for CAT which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Exam

,

Practice Questions: Blood Relations Notes | Study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) - CAT

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

ppt

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Sample Paper

,

past year papers

,

practice quizzes

,

study material

,

Viva Questions

,

Practice Questions: Blood Relations Notes | Study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) - CAT

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Summary

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Practice Questions: Blood Relations Notes | Study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) - CAT

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

;