Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:Raghu bought 4 dozens of oranges at Rs. 12 per dozen and 2 dozens of oranges at Rs. 16 per dozen. He sold them all and earned a profit of 20%. At what price per dozen did he sell the oranges?
Explanation
Total CP = Rs. (12 × 4 + 16 × 2) = Rs. (48 + 32) = Rs. 80
SP after profit = Rs. (1.2 × 80) = Rs. 96
SP per dozen = Rs. 96/6 = Rs. 16
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:If A is 1.5 times B, then B is what percent of A + B?
Explanation
According to the question,
A = 1.5 B
Now,
Required percentage
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:A man buys a mobile phone at Rs. 5436 including 12.5% tax. How much money could he have saved by not paying the tax?
Explanation
Suppose, price of the mobile phone without tax is x.
Then, according to the question: x = 5436
⇒ x = 5436 × 8/9 = 604 × 8 = 4832
∴ Price of the mobile phone without tax = 4832
∴ Amount of tax paid = 5436 - 4832 = Rs. 604
Alternative solution:
With tax of 12.5% = Rs. 5436
Since, 12.5% can be written as 1/8 part.
So, 1/(1 + 8) part of 5436 is the tax.
5436/9 = 604
Tax = Rs. 604
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:B is 30% taller than A, and C is 30% shorter than B. By approximate how much percentage is A taller than C?
Explanation
If we assume A = 100 cm,
B will be = 100 × 1.3 = 130 cm.
Then, C will be = 130 × 0.7 = 91 cm.
(Since, C is 30% shorter than B, so 1 - 0.3 = 0.7)
Required percentage
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:x is a positive integer. How many values can 'x' take such that x% of 250 is less than 60?
Explanation
x% of 250 should be less than 60.
x% of 250 < 60
x < 24
∴ x should be less than 24.
It can be any integer from 1 to 23.
So, it can take 23 values.
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:In an election, there are two candidates A and B. Candidate A gets 40% of the total votes and loses the election by 9800 votes. Find the total number of votes.
Explanation
Let the total votes be x.
Number of votes with Candidate
Number of votes with Candidate
Total votes by which Candidate B won = 0.6x - 0.4x = 9800
⇒ 0.2x = 9800
x = 9800/0.2 = 49,000
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:The length of a cuboid is doubled, the breadth is tripled and the height is halved. Find the percentage increase in its volume.
Explanation
l_{1} = l; b_{1} = b; h_{1} = h
V_{1} = lbh
l_{2} = 2l; b_{2} = 3b; h_{2} = h/2
V_{2} = 3lbh
Increase in volume = 2lbh
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:In a test, Ram got 40 marks and failed by 40 marks. If the pass percentage was 40%, then find the maximum marks.
Explanation
Let x be the maximum marks.
Passing marks = 40 + 40 = 80
80 = 40% of x (as given)
80 = 40/100 of x
x = 80/0.4 = 200
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:At Infosys, 60% of the employees are males and the rest are females. Further, 20% of the males and 15% of the females are getting bonus. If the number of employees getting bonus is 81, then find the total number of employees who are not getting bonus.
Explanation
Let there be 100 employees at Infosys.
Number of male employees = 60
Number of female employees = 40
Total number of employees who are getting bonus
If there are 100 employees, then number of employees getting bonus = 18
If 81 employees are getting bonus, then total number of employees
So, total number of employees who are not getting bonus = 450 - 81 = 369
Question for Practice Questions Level 1: Percentage - 1
Try yourself:It costs Rs. 5,000 to paint the total surface of a cube. But in summers, each side of the cube expands by 20%. What will be the cost of painting the cube in summers?