Practice Test: Atomic Structure (Medical), Class 11, Chemistry NEET Notes | EduRev

NEET : Practice Test: Atomic Structure (Medical), Class 11, Chemistry NEET Notes | EduRev

 Page 1


 
ATOMIC STRUCTURE  (SET -B) TEST-1 
(Medical)  
 
1. Which of the following set of quantum numbers 
belong to highest energy 
 (a) n = 4, ? = 0, m = 0, s = + 
2
1
 
 (b) n = 3, ? = 0, m = 0, s = + 
2
1
 
 (c) n = 3, ? = 1, m = 1, s = + 
2
1
 
 (d) n = 3, ? = 2, m = 1, s = + 
2
1
 
2. Which is not true with respect to cathode rays  
 (a) A stream of electrons  
 (b) Charged particles  
 (c) Move with speed same as that of light  
 (d) Can be deflected by magnetic fields  
3. An element has atomic number 11 and mass 
number 24. What does the nucleus contain  
 (a) 11 protons, 13 neutrons  
 (b) 11 protons, 13 neutrons, 13 electrons   
 (c) 13 protons, 11 neutrons  
 (d) 13 protons, 11 electrons  
4. The hydride ion is isoelectronic with  
 (a) H
+
   (b) He
+
  
 (c) He   (d) Be  
5. Planck’s constant has the same dimensions as 
that of  
 (a) Power    
 (b) Work  
 (c) Radiant energy    
 (d) Angular momentum  
6. The orbital momentum for an electron revolving 
in an orbit is given by 
p
+
2
h
. ) 1 ( ? ? . This 
momentum for an s-electron will be given by  
 (a) +
p 2
h
.
2
1
   (b) zero  
 (c) 
p 2
h
   (d) 2
p 2
h
 
7. Which orbital of carbon can absorb photon but 
not emit it 
 (a) 1 s   (b) 2 s 
 (c) 3 p   (d) 2 p  
8. Brackett series are produced when the electrons 
from the outer orbits jump to  
 (a) 2
nd
 orbit   (b) 3
rd
 orbit  
 (c) 4
th
 orbit   (d) 5
th
 orbit  
9. The spectrum of He is expected to be similar to 
that of  
 (a) H   (b) Na  
 (c) He
+
   (d) Li
+
  
10. In Bohr series of lines of hydrogen spectrum the 
third line from the red end corresponds to 
which one of the following inter–orbit jumps of 
the electron for Bohr orbits is an atom of 
hydrogen     
 (a) 3 ? 2   (b) 5 ? 2 
 (c) 4 ? 1   (d) 2 ? 5 
11. In hydrogen atom, energy of first excited state is 
–3. 4 eV. Then find out the KE of the same orbit 
of hydrogen  
 (a) + 3.4 eV   (b) + 6.8 eV 
 (c) – 13.6 eV  (d) + 13.6 eV 
12. The energy of an electron in nth orbit of 
hydrogen atoms is  
 (a) eV
n
6 . 13
4
  (b) eV
n
6 . 13
3
 
 (c) eV
n
6 . 13
2
  (d) eV
n
6 . 13
 
13. The value of the energy for the first excited state 
of hydrogen atom will be  
 (a) –13.6 eV  (b) –3.40 eV 
 (c) –1.51 eV  (d) –0.85 eV  
Page 2


 
ATOMIC STRUCTURE  (SET -B) TEST-1 
(Medical)  
 
1. Which of the following set of quantum numbers 
belong to highest energy 
 (a) n = 4, ? = 0, m = 0, s = + 
2
1
 
 (b) n = 3, ? = 0, m = 0, s = + 
2
1
 
 (c) n = 3, ? = 1, m = 1, s = + 
2
1
 
 (d) n = 3, ? = 2, m = 1, s = + 
2
1
 
2. Which is not true with respect to cathode rays  
 (a) A stream of electrons  
 (b) Charged particles  
 (c) Move with speed same as that of light  
 (d) Can be deflected by magnetic fields  
3. An element has atomic number 11 and mass 
number 24. What does the nucleus contain  
 (a) 11 protons, 13 neutrons  
 (b) 11 protons, 13 neutrons, 13 electrons   
 (c) 13 protons, 11 neutrons  
 (d) 13 protons, 11 electrons  
4. The hydride ion is isoelectronic with  
 (a) H
+
   (b) He
+
  
 (c) He   (d) Be  
5. Planck’s constant has the same dimensions as 
that of  
 (a) Power    
 (b) Work  
 (c) Radiant energy    
 (d) Angular momentum  
6. The orbital momentum for an electron revolving 
in an orbit is given by 
p
+
2
h
. ) 1 ( ? ? . This 
momentum for an s-electron will be given by  
 (a) +
p 2
h
.
2
1
   (b) zero  
 (c) 
p 2
h
   (d) 2
p 2
h
 
7. Which orbital of carbon can absorb photon but 
not emit it 
 (a) 1 s   (b) 2 s 
 (c) 3 p   (d) 2 p  
8. Brackett series are produced when the electrons 
from the outer orbits jump to  
 (a) 2
nd
 orbit   (b) 3
rd
 orbit  
 (c) 4
th
 orbit   (d) 5
th
 orbit  
9. The spectrum of He is expected to be similar to 
that of  
 (a) H   (b) Na  
 (c) He
+
   (d) Li
+
  
10. In Bohr series of lines of hydrogen spectrum the 
third line from the red end corresponds to 
which one of the following inter–orbit jumps of 
the electron for Bohr orbits is an atom of 
hydrogen     
 (a) 3 ? 2   (b) 5 ? 2 
 (c) 4 ? 1   (d) 2 ? 5 
11. In hydrogen atom, energy of first excited state is 
–3. 4 eV. Then find out the KE of the same orbit 
of hydrogen  
 (a) + 3.4 eV   (b) + 6.8 eV 
 (c) – 13.6 eV  (d) + 13.6 eV 
12. The energy of an electron in nth orbit of 
hydrogen atoms is  
 (a) eV
n
6 . 13
4
  (b) eV
n
6 . 13
3
 
 (c) eV
n
6 . 13
2
  (d) eV
n
6 . 13
 
13. The value of the energy for the first excited state 
of hydrogen atom will be  
 (a) –13.6 eV  (b) –3.40 eV 
 (c) –1.51 eV  (d) –0.85 eV  
 
14. The wavelength associated with a golf ball 
weighing 200 g and moving at a speed of 5 m/h 
is of the order  
 (a) 10
–10
 m   (b) 10
–20
 m  
 (c) 10
–30
 m   (d) 10
–40
 m  
15. Number of neutrons in nitride ion (N
-3
) 
 (a) 4    (b) 5  
 (c) 6   (d) 7  
16. The uncertainty in the position of an electron 
 (mass = 9.1 x 10
–28
 g) moving with a velocity of 
3.0 x 10
4
 cm s
–1
 accurate upto 0.011% will be  
 (a) 1.92 cm    (b) 7.68 cm  
 (c) 0.175 cm  (d) 3.84 cm  
17. The uncertainty in the momentum of an electron 
is 1.0 x 10
–5
 kg ms
–1
. The uncertainty in its 
position will be (h = 6.62 x 10
–34
 kg m
2
 s
–1
)  
 (a) 1.05 x 10
–26
 m   (b) 1.05 x 10
–28
 m 
 (c) 5.27 x 10
–30
 m  (d) 5.25 x 10
–28
 m 
18. Which of the following is possible  
  n ? m
l
 m
s
 
 (a)  3 2 1 0 
 (b) 3 0 0 –
2
1
 
 (c) 1 2 2  
2
1
 
 (d) 1 0 1  
2
1
 
19. The total number of orbitals in a shell with 
principal quantum number ‘n’ is  
 (a) 2n   (b) 2n
2
  
 (c) n
2
   (d) n  
20. Which one of the following set of quantum 
numbers is not possible for 4 p electron  
 (a) n = 4, ? = 1, m = –1, m
S
 = + 
2
1
 
 (b) n = 4, ? = 1, m = 0, m
S
 = + 
2
1
 
 (c) n = 4, ? = 1, m = 2, m
S
 = + 
2
1
 
 (d) n = 4, ? = 1, m = –1, m
S
 = –
2
1
  
21. For a f–orbital, the values of m are  
 (a) –2, –1, 0, +1, + 2    
 (b) –3, –2, –1, 0, +1, +2, 3   
 (c) –1, 0, +1 
 (d) 0, +1, +2, +3  
22. The number of d–electrons retained in Fe
2+
 (At. 
no. of Fe = 26) ion is  
 (a) 3   (b) 4 
 (c) 5   (d) 6 
23. If the nitrogen atom had electronic configuration 
1s
7
 it would have energy lower than that of the 
normal ground state configuration 1s
2
 2s
2
 2p
3
 
because the electrons would be closer to the 
nucleus. Yet 1s
7
 is not observed. It violates  
 (a) Heisenberg’s uncertainty principle  
 (b) Hund’s rule  
 (c) Pauli exclusion principle  
 (d) Bohr postulate of stationary orbits  
24. Which of the following ions has the maximum 
magnetic moment  
 (a) Mn
2+
   (b) Fe
2+
 
 (c) Ti
2+
   (d) Cr
2+
  
25. Which principle / rule limits the maximum no. 
of electrons in an orbital to two  
 (a) Aufbau principle  
 (b) Pauli’s exclusion principle    
 (c) Hund’s rule of max. multiplicity  
 (d) Heisenberg’s uncertainty principle 
Assertion –Reason  
In every question a statement of ASSERTION 
is followed by a statement of REASON .Mark 
the correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are 
true and reason is the correct explanation of 
the assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are 
true but reason is not the correct explanation of 
the assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is 
false 
Page 3


 
ATOMIC STRUCTURE  (SET -B) TEST-1 
(Medical)  
 
1. Which of the following set of quantum numbers 
belong to highest energy 
 (a) n = 4, ? = 0, m = 0, s = + 
2
1
 
 (b) n = 3, ? = 0, m = 0, s = + 
2
1
 
 (c) n = 3, ? = 1, m = 1, s = + 
2
1
 
 (d) n = 3, ? = 2, m = 1, s = + 
2
1
 
2. Which is not true with respect to cathode rays  
 (a) A stream of electrons  
 (b) Charged particles  
 (c) Move with speed same as that of light  
 (d) Can be deflected by magnetic fields  
3. An element has atomic number 11 and mass 
number 24. What does the nucleus contain  
 (a) 11 protons, 13 neutrons  
 (b) 11 protons, 13 neutrons, 13 electrons   
 (c) 13 protons, 11 neutrons  
 (d) 13 protons, 11 electrons  
4. The hydride ion is isoelectronic with  
 (a) H
+
   (b) He
+
  
 (c) He   (d) Be  
5. Planck’s constant has the same dimensions as 
that of  
 (a) Power    
 (b) Work  
 (c) Radiant energy    
 (d) Angular momentum  
6. The orbital momentum for an electron revolving 
in an orbit is given by 
p
+
2
h
. ) 1 ( ? ? . This 
momentum for an s-electron will be given by  
 (a) +
p 2
h
.
2
1
   (b) zero  
 (c) 
p 2
h
   (d) 2
p 2
h
 
7. Which orbital of carbon can absorb photon but 
not emit it 
 (a) 1 s   (b) 2 s 
 (c) 3 p   (d) 2 p  
8. Brackett series are produced when the electrons 
from the outer orbits jump to  
 (a) 2
nd
 orbit   (b) 3
rd
 orbit  
 (c) 4
th
 orbit   (d) 5
th
 orbit  
9. The spectrum of He is expected to be similar to 
that of  
 (a) H   (b) Na  
 (c) He
+
   (d) Li
+
  
10. In Bohr series of lines of hydrogen spectrum the 
third line from the red end corresponds to 
which one of the following inter–orbit jumps of 
the electron for Bohr orbits is an atom of 
hydrogen     
 (a) 3 ? 2   (b) 5 ? 2 
 (c) 4 ? 1   (d) 2 ? 5 
11. In hydrogen atom, energy of first excited state is 
–3. 4 eV. Then find out the KE of the same orbit 
of hydrogen  
 (a) + 3.4 eV   (b) + 6.8 eV 
 (c) – 13.6 eV  (d) + 13.6 eV 
12. The energy of an electron in nth orbit of 
hydrogen atoms is  
 (a) eV
n
6 . 13
4
  (b) eV
n
6 . 13
3
 
 (c) eV
n
6 . 13
2
  (d) eV
n
6 . 13
 
13. The value of the energy for the first excited state 
of hydrogen atom will be  
 (a) –13.6 eV  (b) –3.40 eV 
 (c) –1.51 eV  (d) –0.85 eV  
 
14. The wavelength associated with a golf ball 
weighing 200 g and moving at a speed of 5 m/h 
is of the order  
 (a) 10
–10
 m   (b) 10
–20
 m  
 (c) 10
–30
 m   (d) 10
–40
 m  
15. Number of neutrons in nitride ion (N
-3
) 
 (a) 4    (b) 5  
 (c) 6   (d) 7  
16. The uncertainty in the position of an electron 
 (mass = 9.1 x 10
–28
 g) moving with a velocity of 
3.0 x 10
4
 cm s
–1
 accurate upto 0.011% will be  
 (a) 1.92 cm    (b) 7.68 cm  
 (c) 0.175 cm  (d) 3.84 cm  
17. The uncertainty in the momentum of an electron 
is 1.0 x 10
–5
 kg ms
–1
. The uncertainty in its 
position will be (h = 6.62 x 10
–34
 kg m
2
 s
–1
)  
 (a) 1.05 x 10
–26
 m   (b) 1.05 x 10
–28
 m 
 (c) 5.27 x 10
–30
 m  (d) 5.25 x 10
–28
 m 
18. Which of the following is possible  
  n ? m
l
 m
s
 
 (a)  3 2 1 0 
 (b) 3 0 0 –
2
1
 
 (c) 1 2 2  
2
1
 
 (d) 1 0 1  
2
1
 
19. The total number of orbitals in a shell with 
principal quantum number ‘n’ is  
 (a) 2n   (b) 2n
2
  
 (c) n
2
   (d) n  
20. Which one of the following set of quantum 
numbers is not possible for 4 p electron  
 (a) n = 4, ? = 1, m = –1, m
S
 = + 
2
1
 
 (b) n = 4, ? = 1, m = 0, m
S
 = + 
2
1
 
 (c) n = 4, ? = 1, m = 2, m
S
 = + 
2
1
 
 (d) n = 4, ? = 1, m = –1, m
S
 = –
2
1
  
21. For a f–orbital, the values of m are  
 (a) –2, –1, 0, +1, + 2    
 (b) –3, –2, –1, 0, +1, +2, 3   
 (c) –1, 0, +1 
 (d) 0, +1, +2, +3  
22. The number of d–electrons retained in Fe
2+
 (At. 
no. of Fe = 26) ion is  
 (a) 3   (b) 4 
 (c) 5   (d) 6 
23. If the nitrogen atom had electronic configuration 
1s
7
 it would have energy lower than that of the 
normal ground state configuration 1s
2
 2s
2
 2p
3
 
because the electrons would be closer to the 
nucleus. Yet 1s
7
 is not observed. It violates  
 (a) Heisenberg’s uncertainty principle  
 (b) Hund’s rule  
 (c) Pauli exclusion principle  
 (d) Bohr postulate of stationary orbits  
24. Which of the following ions has the maximum 
magnetic moment  
 (a) Mn
2+
   (b) Fe
2+
 
 (c) Ti
2+
   (d) Cr
2+
  
25. Which principle / rule limits the maximum no. 
of electrons in an orbital to two  
 (a) Aufbau principle  
 (b) Pauli’s exclusion principle    
 (c) Hund’s rule of max. multiplicity  
 (d) Heisenberg’s uncertainty principle 
Assertion –Reason  
In every question a statement of ASSERTION 
is followed by a statement of REASON .Mark 
the correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are 
true and reason is the correct explanation of 
the assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are 
true but reason is not the correct explanation of 
the assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is 
false 
 
(d) If both ASSERTION and REASON are 
false.  
26. Assertion : An orbital cannot have more than 
two electrons  
Reason : No two electrons in an atom can have 
the same set of all the four quantum numbers. 
27.  Assertion : Bohr’s theory explains the line 
spectrum of He
+
 
 Reason : It explains the line spectrum of 
 hydrogen and hydrogen like particles 
  
28. Assertion : Balmer lines lie in the visible region. 
Reason : Balmer series are obtained when an 
electron jumps from any higher energy level to 
3
rd
 energy level. 
29. Assertion :Radius of first Bohr’s orbit of H atom 
is 52.9pm 
Reason : Radius of nth orbit of H atom (r
n
) = 
52.9 × n
2
pm. 
30. Assertion : For a given value of m, spin 
quantum number (s) can have only two values 
i.e., +
2
1
 and 
2
1
- 
Reason : spin quantum number helps to explain 
the magnetic properties of the substance .   
 
 
 
  
 
  
 
  
 ANSWERS  
ATOMIC STRUCTURE  (SET -B) TEST-1 
(Medical) 
1 D 6 B 11 A 16 C 21 B 26 A 
2 C 7 A 12 C 17 C 22 D 27 A 
3 A 8 C 13 B 18 B 23 C 28 C 
4 C 9 D 14 C 19 C 24 A 29 A 
5 D 10 B 15 D 20 C 25 B 30 B 
  
Solutions 
1. (D) Atomic orbitals are 4s, 3s, 3p and 3d. (n + ? ) 
values being 4, 3, 4 and 5. Hence 3d has highest 
energy.  
2. (C)   
3. (A) Z = 11, A = 24. Hence protons = 11 the 
neutrons (24 – 11) = 13.  
4. (C)  Hydride ion H
–
 contains two electrons and 
He contains two electrons.  
5. (D) Planck’s constant is h and angular 
momentum = 
p 2
nh
hence they have same 
dimensions.  
6. (B) Angular momentum 
p
+
2
h
) 1 ( ? ? . For s 
electron ? = 0. Hence answer is 0.  
7. (A) 1s in the lowest energy level, it can absorb 
and not emit energy.  
8. (C) See text for Brackett n
1
 = 4, n
2
 = 5, 6, 7 etc.    
9. (D) Li
+
 and He both have two electrons each  
10. (B) It corresponds to Balmer. Series n
1
 = 2 and n
2
 
= 5 
11. (A) KE = 
2
2
n
Z 6 . 13
ev when n = 2 K.E. = 
2
2
1 x 6 . 13
 
12. (C) E
n
 = 
2
2
n
Z 6 . 13 -
 
13. (B)  E
2
 = 40 . 3
) 2 (
6 . 13
2
- =
-
ev 
14. (C) ? = 
3600
5
x 200 . 0
10 x 63 . 6
mv
h
34 -
= = 2.4 x 10
–30
 m  
15. (D) 
16. (C) ?x. ?p = 
p 4
h
 or ?x. m ?v = 
p 4
h
;  
  ?v = 
100
011 . 0
x 3 x 10
4
 = 3.3 cms
–1
  
  ?x = 
3 . 3 x 10 x 1 . 9 x 14 . 3 x 4
10 x 6 . 6
28
27
-
-
 = 0.175 cm  
17. (C) ?x = = =
? p
-
-
5
34
10 x 14 . 3 x 4
10 x 63 . 6
p x 4
h
5.27 x 10
–30
 m  
18. (B) 
Page 4


 
ATOMIC STRUCTURE  (SET -B) TEST-1 
(Medical)  
 
1. Which of the following set of quantum numbers 
belong to highest energy 
 (a) n = 4, ? = 0, m = 0, s = + 
2
1
 
 (b) n = 3, ? = 0, m = 0, s = + 
2
1
 
 (c) n = 3, ? = 1, m = 1, s = + 
2
1
 
 (d) n = 3, ? = 2, m = 1, s = + 
2
1
 
2. Which is not true with respect to cathode rays  
 (a) A stream of electrons  
 (b) Charged particles  
 (c) Move with speed same as that of light  
 (d) Can be deflected by magnetic fields  
3. An element has atomic number 11 and mass 
number 24. What does the nucleus contain  
 (a) 11 protons, 13 neutrons  
 (b) 11 protons, 13 neutrons, 13 electrons   
 (c) 13 protons, 11 neutrons  
 (d) 13 protons, 11 electrons  
4. The hydride ion is isoelectronic with  
 (a) H
+
   (b) He
+
  
 (c) He   (d) Be  
5. Planck’s constant has the same dimensions as 
that of  
 (a) Power    
 (b) Work  
 (c) Radiant energy    
 (d) Angular momentum  
6. The orbital momentum for an electron revolving 
in an orbit is given by 
p
+
2
h
. ) 1 ( ? ? . This 
momentum for an s-electron will be given by  
 (a) +
p 2
h
.
2
1
   (b) zero  
 (c) 
p 2
h
   (d) 2
p 2
h
 
7. Which orbital of carbon can absorb photon but 
not emit it 
 (a) 1 s   (b) 2 s 
 (c) 3 p   (d) 2 p  
8. Brackett series are produced when the electrons 
from the outer orbits jump to  
 (a) 2
nd
 orbit   (b) 3
rd
 orbit  
 (c) 4
th
 orbit   (d) 5
th
 orbit  
9. The spectrum of He is expected to be similar to 
that of  
 (a) H   (b) Na  
 (c) He
+
   (d) Li
+
  
10. In Bohr series of lines of hydrogen spectrum the 
third line from the red end corresponds to 
which one of the following inter–orbit jumps of 
the electron for Bohr orbits is an atom of 
hydrogen     
 (a) 3 ? 2   (b) 5 ? 2 
 (c) 4 ? 1   (d) 2 ? 5 
11. In hydrogen atom, energy of first excited state is 
–3. 4 eV. Then find out the KE of the same orbit 
of hydrogen  
 (a) + 3.4 eV   (b) + 6.8 eV 
 (c) – 13.6 eV  (d) + 13.6 eV 
12. The energy of an electron in nth orbit of 
hydrogen atoms is  
 (a) eV
n
6 . 13
4
  (b) eV
n
6 . 13
3
 
 (c) eV
n
6 . 13
2
  (d) eV
n
6 . 13
 
13. The value of the energy for the first excited state 
of hydrogen atom will be  
 (a) –13.6 eV  (b) –3.40 eV 
 (c) –1.51 eV  (d) –0.85 eV  
 
14. The wavelength associated with a golf ball 
weighing 200 g and moving at a speed of 5 m/h 
is of the order  
 (a) 10
–10
 m   (b) 10
–20
 m  
 (c) 10
–30
 m   (d) 10
–40
 m  
15. Number of neutrons in nitride ion (N
-3
) 
 (a) 4    (b) 5  
 (c) 6   (d) 7  
16. The uncertainty in the position of an electron 
 (mass = 9.1 x 10
–28
 g) moving with a velocity of 
3.0 x 10
4
 cm s
–1
 accurate upto 0.011% will be  
 (a) 1.92 cm    (b) 7.68 cm  
 (c) 0.175 cm  (d) 3.84 cm  
17. The uncertainty in the momentum of an electron 
is 1.0 x 10
–5
 kg ms
–1
. The uncertainty in its 
position will be (h = 6.62 x 10
–34
 kg m
2
 s
–1
)  
 (a) 1.05 x 10
–26
 m   (b) 1.05 x 10
–28
 m 
 (c) 5.27 x 10
–30
 m  (d) 5.25 x 10
–28
 m 
18. Which of the following is possible  
  n ? m
l
 m
s
 
 (a)  3 2 1 0 
 (b) 3 0 0 –
2
1
 
 (c) 1 2 2  
2
1
 
 (d) 1 0 1  
2
1
 
19. The total number of orbitals in a shell with 
principal quantum number ‘n’ is  
 (a) 2n   (b) 2n
2
  
 (c) n
2
   (d) n  
20. Which one of the following set of quantum 
numbers is not possible for 4 p electron  
 (a) n = 4, ? = 1, m = –1, m
S
 = + 
2
1
 
 (b) n = 4, ? = 1, m = 0, m
S
 = + 
2
1
 
 (c) n = 4, ? = 1, m = 2, m
S
 = + 
2
1
 
 (d) n = 4, ? = 1, m = –1, m
S
 = –
2
1
  
21. For a f–orbital, the values of m are  
 (a) –2, –1, 0, +1, + 2    
 (b) –3, –2, –1, 0, +1, +2, 3   
 (c) –1, 0, +1 
 (d) 0, +1, +2, +3  
22. The number of d–electrons retained in Fe
2+
 (At. 
no. of Fe = 26) ion is  
 (a) 3   (b) 4 
 (c) 5   (d) 6 
23. If the nitrogen atom had electronic configuration 
1s
7
 it would have energy lower than that of the 
normal ground state configuration 1s
2
 2s
2
 2p
3
 
because the electrons would be closer to the 
nucleus. Yet 1s
7
 is not observed. It violates  
 (a) Heisenberg’s uncertainty principle  
 (b) Hund’s rule  
 (c) Pauli exclusion principle  
 (d) Bohr postulate of stationary orbits  
24. Which of the following ions has the maximum 
magnetic moment  
 (a) Mn
2+
   (b) Fe
2+
 
 (c) Ti
2+
   (d) Cr
2+
  
25. Which principle / rule limits the maximum no. 
of electrons in an orbital to two  
 (a) Aufbau principle  
 (b) Pauli’s exclusion principle    
 (c) Hund’s rule of max. multiplicity  
 (d) Heisenberg’s uncertainty principle 
Assertion –Reason  
In every question a statement of ASSERTION 
is followed by a statement of REASON .Mark 
the correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are 
true and reason is the correct explanation of 
the assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are 
true but reason is not the correct explanation of 
the assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is 
false 
 
(d) If both ASSERTION and REASON are 
false.  
26. Assertion : An orbital cannot have more than 
two electrons  
Reason : No two electrons in an atom can have 
the same set of all the four quantum numbers. 
27.  Assertion : Bohr’s theory explains the line 
spectrum of He
+
 
 Reason : It explains the line spectrum of 
 hydrogen and hydrogen like particles 
  
28. Assertion : Balmer lines lie in the visible region. 
Reason : Balmer series are obtained when an 
electron jumps from any higher energy level to 
3
rd
 energy level. 
29. Assertion :Radius of first Bohr’s orbit of H atom 
is 52.9pm 
Reason : Radius of nth orbit of H atom (r
n
) = 
52.9 × n
2
pm. 
30. Assertion : For a given value of m, spin 
quantum number (s) can have only two values 
i.e., +
2
1
 and 
2
1
- 
Reason : spin quantum number helps to explain 
the magnetic properties of the substance .   
 
 
 
  
 
  
 
  
 ANSWERS  
ATOMIC STRUCTURE  (SET -B) TEST-1 
(Medical) 
1 D 6 B 11 A 16 C 21 B 26 A 
2 C 7 A 12 C 17 C 22 D 27 A 
3 A 8 C 13 B 18 B 23 C 28 C 
4 C 9 D 14 C 19 C 24 A 29 A 
5 D 10 B 15 D 20 C 25 B 30 B 
  
Solutions 
1. (D) Atomic orbitals are 4s, 3s, 3p and 3d. (n + ? ) 
values being 4, 3, 4 and 5. Hence 3d has highest 
energy.  
2. (C)   
3. (A) Z = 11, A = 24. Hence protons = 11 the 
neutrons (24 – 11) = 13.  
4. (C)  Hydride ion H
–
 contains two electrons and 
He contains two electrons.  
5. (D) Planck’s constant is h and angular 
momentum = 
p 2
nh
hence they have same 
dimensions.  
6. (B) Angular momentum 
p
+
2
h
) 1 ( ? ? . For s 
electron ? = 0. Hence answer is 0.  
7. (A) 1s in the lowest energy level, it can absorb 
and not emit energy.  
8. (C) See text for Brackett n
1
 = 4, n
2
 = 5, 6, 7 etc.    
9. (D) Li
+
 and He both have two electrons each  
10. (B) It corresponds to Balmer. Series n
1
 = 2 and n
2
 
= 5 
11. (A) KE = 
2
2
n
Z 6 . 13
ev when n = 2 K.E. = 
2
2
1 x 6 . 13
 
12. (C) E
n
 = 
2
2
n
Z 6 . 13 -
 
13. (B)  E
2
 = 40 . 3
) 2 (
6 . 13
2
- =
-
ev 
14. (C) ? = 
3600
5
x 200 . 0
10 x 63 . 6
mv
h
34 -
= = 2.4 x 10
–30
 m  
15. (D) 
16. (C) ?x. ?p = 
p 4
h
 or ?x. m ?v = 
p 4
h
;  
  ?v = 
100
011 . 0
x 3 x 10
4
 = 3.3 cms
–1
  
  ?x = 
3 . 3 x 10 x 1 . 9 x 14 . 3 x 4
10 x 6 . 6
28
27
-
-
 = 0.175 cm  
17. (C) ?x = = =
? p
-
-
5
34
10 x 14 . 3 x 4
10 x 63 . 6
p x 4
h
5.27 x 10
–30
 m  
18. (B) 
 
19. (C) Number of orbitals with principal quantum 
number n = n
2
.  
20. (C)  For 4p electron n = 4, ? = 1, m = –1, 0 + 1 and 
S = 1/2 or –1/2. 
21. (B)  For f orbital, the values of m are –3, –2, –1, 0, 
+1, +2, +3.  
22. (D) Fe
2+
 1s
2
, 2s
2
 p
6
, 3s
2
 p
6
 d
6
 hence 6 electrons  
23. (C) Not more than two electrons can be present 
in same atomic orbital. This is Paulis exclusion 
principle.  
24. (A) Mn
2+
 (5), Fe
2+
 (4), Ti
2+
 (2) and Cr
2+
 (4), Mn
2+
 
contains maximum number of unpaired 
electrons hence has maximum magnetic 
moment.     
25. (B)  According to Pauli’s exclusion principle the 
maximum number of electrons with opposite 
spin present in an atomic orbital is two. 
26. (a) Both assertion and reason are true and 
reason is the correct explanation of assertion.  
 According to Pauli’s exclusion principle , no 
 two electrons in an atom can have same set 
 of all the four quantum numbers. Therefore, 
 an orbital has two electrons with opposite 
 spins. 
27. (a) Both assertion and reason are true and 
reason is correct explanation of assertion. 
 Bohr’s theory explains the line spectrum of 
 hydrogen and hydrogen like  particles. 
 Therefore , line spectrum of He
+
 ( and not 
 He
2+
, as He
+
 is hydrogen like particle) can be 
 explained by Bohr’s theory  
28. (c) Assertion is true but reason is false. 
 Balmer series are obtained when an electron 
 jumps from any higher energy level to 2
nd
 
 energy level while Paschen series are 
 obtained when an electron jumps from any 
 higher energy level to 3
rd
 energy level. 
29. (a) Both assertion and reason are true and 
reason is the correct explanation of assertion.  
         r
n
 [For H atom] = 0.529 × n
2
 (A °) = 52.9 × n
2
(pm)  
30. (B) Both assertion and reason are true but reason 
is not the correct explanation of assertion 
 As the electron in an orbital can spin either in 
 the clockwise direction or in the 
 anticlockwise direction, so spin quantum 
 number can have only two values , +
2
1
 and -
 
2
1
 
  
 
  
 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Chemistry NEET Notes | EduRev

,

Practice Test: Atomic Structure (Medical)

,

ppt

,

video lectures

,

pdf

,

Semester Notes

,

Summary

,

Practice Test: Atomic Structure (Medical)

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Chemistry NEET Notes | EduRev

,

study material

,

Extra Questions

,

Class 11

,

Sample Paper

,

Practice Test: Atomic Structure (Medical)

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Free

,

Class 11

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Class 11

,

Chemistry NEET Notes | EduRev

,

practice quizzes

;