Previous Year Short Questions With Answers - The Voice of the Rain Class 11 Notes | EduRev

English Class 11

Class 11 : Previous Year Short Questions With Answers - The Voice of the Rain Class 11 Notes | EduRev

The document Previous Year Short Questions With Answers - The Voice of the Rain Class 11 Notes | EduRev is a part of the Class 11 Course English Class 11.
All you need of Class 11 at this link: Class 11

Q. 1. The poem begins in a conversational tone. Who are the two participants in this conversation?
Ans. 
The two participants are the poet and the rain. The poet makes the rain relate its own story. This direct presentation makes the narration more authentic, interesting and captivating.

Q. 2. How did the poet look at the rain? What did he ask it?
Ans. 
The poet looked at the rain as ‘the soft falling shower’ and asked who she was.

Q. 3. What questions does the poet put the rain and how does he feel when he gets the answer?
Ans. 
The poet watches the falling showers of the rain. The showers are falling very lightly producing a soft music. The poet is fascinated and asks who it is. Strangely enough, the rain itself answer the questions posed to it. The poet feels really surprised to get an answer and translates the answer into his own language.

Q. 4. How does the rain justify its claim: ‘I am the Poem of Earth’?
Ans. 
In poem ‘The Voice of the Rain,’ the rain is personified and describes what it is and what it does. In short, the poem describes the cycle of rain.

Q. 5. What is the cycle of the song? What does it represent?
Ans.
The cycle of the song is that it issues from its birthplace and fulfilment and moving reck’d unreck’d returns to its origin with love.

Q. 6. What does the rain do day and night to the things?
Ans. 
The rain gives back life to its own origin and continues making it pure and beautiful. This action of rain is automatic. It is a source of life to all things without which it would remain seeds only.

Q. 7. On what does the rain descent? What does it do to those things on which it falls? 
Ans. The rain descends on droughts, atoms and dustparticles on the surface of the earth. It also falls on everything that is there. It gives life to those things on which it falls. The things not getting it remain seeds only, latent and unborn.

Q. 8. “Eternal, I rise impalpable”. What gives eternity to rain?
Ans.
Rain water cycle makes it eternal as it rises out of the land and deep sea. It gathers in the sky, changes its form and then comes down to the earth.

Q. 9. Why does rain say, “I give back life to my own again?”
Or
What answer does rain give to the poet about its origin?
Ans.
The rain answered the poet that it was the Poem of Earth. It rose eternally out of the land and the bottomless sea into the sky. There, it is formed vaguely and changed its form. But it remains the same.

Q. 10. Why is rain compared to music?
Ans.
The poet compares the rain with music. The poet watches the falling showers of the rain. The showers are falling very lightly producing a soft music. Like music, rain too is life giving and inspirational. It spreads love and joy.

Q. 11. Behind the apparent simplicity, the poem hides a deep meaning. What exactly does the poem convey to the reader?
Ans. 
The poem is not merely a description of life-cycle of rain. It has deeper meaning. Rain is a poem or thing of beauty of Earth and so is song or music. The comparison between rain and music and their function, making the Earth pure and beautiful conveys the eternal role of natural phenomenon and art in real life.

Q. 12. How does the rain describe herself in the poem ‘The Voice of the Rain’?
Or
Give the central idea of the poem, ‘The Voice of the Rain. ’
Ans.
The rain calls itself poem of earth. It is everlasting and perpetual. It is something that cannot be touched. It originates from the land and the deep sea. Then it rises upward to heaven where it changes its forms into a cloud, yet remains the same in quality. From the sky it pours down on earth to wash the dry thin particles and dust layers of the earth. The rain helps the unborn seeds to sprout. These seeds lay hidden and unborn under the layer of earth. Rain gives back life to its origin making it pure and beautiful.

NCERT CORNER
Q. 1. There are two voices in the poem. Who do they belong to? Which lines indicate this?
Ans. The two voices belong to rain and the poet. These lines are : “And who are thou ? said I to the soft falling shower.” “And I am the poem of the Earth, said the voice of rain.”

Q. 2. What does the phrase ‘strange to tell’ mean?
Ans.
‘Strange to tell’ means that the poet is amazed by the answer from the rain.

Q. 3. There is a parallel drawn between rain and music. Which words indicate this? Explain the similarity between the two.
Ans.
The words ‘I for song issuing its birthplace’ indicate this. There is similarity between music and rain. Both return to the place of their origin.

Q. 4. How is the cyclic movement of rain brought out in the poem? Compare it with what you have learnt in science?
Ans. 
The rain originates from the earth and finally returns to it. It is exactly like what we read in science. Water on earth evaporates and forms clouds. Then these clouds formed of water produce rain which fall on earth again. Thus, there is a similarity between the description of rain in the poem and what we read in science.

Q. 5. Why are the last two lines put within brackets?
Ans.
The last two lines are in brackets because the rest of the poem is in the form of conversation between the poet and the rain. The last two lines are written by the poet as narration.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Semester Notes

,

Important questions

,

past year papers

,

MCQs

,

Previous Year Short Questions With Answers - The Voice of the Rain Class 11 Notes | EduRev

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

Free

,

Sample Paper

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Previous Year Short Questions With Answers - The Voice of the Rain Class 11 Notes | EduRev

,

ppt

,

Previous Year Short Questions With Answers - The Voice of the Rain Class 11 Notes | EduRev

;