Quantifiers / Determiners, English Grammar Basics Verbal Notes | EduRev

Verbal Aptitude

Created by: Ria Khurana

Verbal : Quantifiers / Determiners, English Grammar Basics Verbal Notes | EduRev

The document Quantifiers / Determiners, English Grammar Basics Verbal Notes | EduRev is a part of the Verbal Course Verbal Aptitude.
All you need of Verbal at this link: Verbal

Quantifiers state precisely or suggest approximately the amount or the number of a noun. (They quantify) They can be grouped by the noun types they quantify. These expressions are mainly “some, any, many, much, a lot of, a little, a few …etc.

Some & Any
“Some and any” are determiners and they express an indefinite quantity or number. “Some and Any” are used when it is not easy, necessary or important to say exactly how many / how much we want to mean. They are both used with countable and uncountable nouns.
“Some” is often used in affirmative statements.

1. SOME + COUNTABLE NOUNS : In this case, “some” means “ a few”.
There are some postcards in my bag.
There are some students in the class.
There are some cherries in the basket.
There are some mistakes in the list.
2. SOME + UNCOUNTABLE NOUNS 
There is some dust on the floor / There is some cheese in the fridge.
There is some fruit in the basket /There is some fish on the plate.
3. ANY + COUNTABLE NOUNS 
“Any” is often used in negative sentences and questions.
There aren’t any people on the moon.
There aren’t any skyscrapers in our town.
There are not any empty chairs for the guests.

Are there any doctors in your family?
Yes, there are some doctors in my family.
No, there aren’t any doctors in my family.

4. ANY + UNCOUNTABLE NOUNS 
There isn’t any milk in the bottle / There isn’t any honey at home.
There isn’t any cold water here / Is there any bread on the table?
Yes, there is some bread on the table.
No, there isn’t any bread on the table.

NOTE
In a negative sentence, we can use “no” in place of “not any”; However, “no” can also be used with countable singular nouns. When “no” is used, the verb is always positive.
There aren’t any wild animals in the forest.
There are no wild animals in the forest.
There isn’t any milk at home.
There is no milk at home.
Some is also used in offers and requests.
Would you like some cake?
Could you do some typing for me?
 

MUCH / MANY
Many and Much express a large quantity 
Examples: (+)
I have many postcards.
She has got much influence on you.
There are many students in the class.
There is much orange juice in the glass.
Examples: (-)
There isn’t much sugar in the kitchen.
There aren’t many people in the streets.
He doesn’t have much time.
There isn’t much fun here.
Examples: (?) 
Is there much rain in Istanbul?
Has Eric got much cash?
Are there many books in your bag?
Do you have many CDs?

NOTE:
o much” and “too many” indicate an excess and are used in affirmative sentences.
There is too much noise in big cities.
There are too many people at the party.

HOW MUCH / HOW MANY
We use "How many" with plural nouns.
We use "How much" with uncountable nouns.

How many eggs?
How many sisters?
How many countries?
How many apples?
How much flour?
How much butter?
How much money?

A FEW / A LITTLE
Differences Between A FEW / FEW & A LITTLE / LITTLE 
A few” expresses a small quantity. “Few” implies that something is not many, not enough or almost none. It expresses a negative idea.
I have a few close friends in town, and we have a very good time together.
I have few friends in town, so I feel lonely from time to time.

A little” expresses a small quantity. “Little” implies that something is not much, not enough or almost none. It expresses a negative idea.
We have a little milk. Let’s make a cake.
We have little milk. We can’t make a cake.
Let's go and have a drink. We've got a little time before the train leaves. (a little time = some time, enough time to have a drink)
'Do you speak English?' 'A little.' (So we can talk a bit)
There is little sugar in my coffee. Could I have some more?

A LOT OF
Quantifier "a lot of" is used in all forms.
Instead of A lot of, we can use lots of.
Lots of is an informal form of a lot of.

Example sentences: 
There are a lot of bus stops in Bornova.
I have got lots of story books.
Are there a lot of people in the queue? Yes, there are.
There is a lot of milk in the jug.
There isn’t a lot of honey in the hive.
Do you know a lot of people there?
She has lots of oxen on the farm.

More on Quantifiers


1-Quantifiers Used With Singular Count Nouns 

  1. Every: You make me laugh every time you lie.
  2. Each: I will talk to each person individually.
  3. Either: Shevchenko could shoot very well with his either foot.
  4. Neither: He is lucky, neither foot showed anything wrong.

2-Quantifiers Used With Plural Count Nouns 

  1. A Few: I gave him a few candies.
  2. Fewer: Fewer shops accept checks nowadays.
  3. Many: They got married many years ago.
  4. Great Many: Both sides had great many casualties in that war.
  5. Several: Several buildings were damaged in the earthquake.
  6. A Number of: A number of students failed the class.
  7. plenty of: We have plenty of hot dogs, it should be enough.
  8. a lot of / lots of: I've got a lot of candies.
  9. enough: We have enough hot dogs but we need more buns.
  10. any: Did you buy any hot dogs? Yes, five of them.
  11. some: She needs to buy some books.

3-Quantifiers Used With Non-Count Nouns 

  1. plenty of: We have plenty of gas, it should be enough.
  2. a lot of / lots of: I've got a lot of cash on me.
  3. enough: We have enough gas, you don't have to worry.
  4. any: Did you spend any cash? No, I didn't spend any.
  5. some: She needs some fatherly advice.
  6. a little: Give me a little money before you go.
  7. less / more: You spend less time and lose more weight.
  8. much: We don't have so much water in the tank.
  9. a bit of: Can I have a bit of your chocolate?

Fill In the Blanks Exercise on Quantifiers

Complete the below sentences by filling in appropriate Quantifiers.

  • I have _______ friends. Ram is one of them.
  • Global warming is _______ talked about these days.
  • Would you like to have _________ tea?
  • There were __________ apples fallen on the ground.
  • _________ more salt will ruin the dish.
  • He looked _________ confused.
  • All the mammals have _________ eyes.
  • India was the _________ in Asia to have a lake tapings on Koyna dam in Maharashtra.
  • I think I have read _________ on the subject to give a presentation.
  • __________ people living in a particular area drain the resources.
  • __________ liked him because of his rudeness.
  • He was ___________ concerned about his grades as he was about his personality.
  • We had __________ fun in vacations.
  • Do you have ________ regret for what you have done?
  • He spends ________ of his time reading his favorite book.
  • The day was good except ________ hurdles.
  • There was ________ left for the late comers.
  • __________ advice from you elders will always help you in future.
  • The children were __________ excited for the fest.
  • ________ people lost their homes during the 2004 tsunami.

Answer: Fill In The Blanks- 1)many, 2)much, 3)some, 4)many, 5)a little, 6)a little, 7)two, 8)first, 9)enough, 10)too many, 11)not many, 12)not so much, 13)a lot of, 14)any, 15) most, 16)few, 17)not much, 18)a little, 19)much, 20)many  

MCQs Exercise on Quantifiers

Fill in the blanks with proper choice provided.

1) ________ is being said about pollution than done.

a) many

b) little

c) much

2) All that the children need is _________ love.

a) little

b) lots of

c) much

3) Just ________ salt is enough to spoil the milk.

a) a bit of

b) a small

c) a little more

4) There were ________ people present for the speech.

a) not much

b) not many

c) a little

5) I had _________ of your advices!

a) much

b) a little of

c) enough

6) The principal was _________ concerned about the management as he was about the grades.

a) not much

b) not so much

c) so much

7) He got ________ busy that he forgot to call his mother.

a) so less

b) not so much

c) so much

8) The chief guest was invited on the stage to say _______ words on the occasion.

a) few

b) many

c) a lot of

9) There were _________ fishes in the pond.

a) many

b) much

c) several

10) Sometimes the children are subjected to ________ of pressure to compete.

a) too many

b) too much

c) too little

11) These days _________ of the people sleep with their phones beside their head.

a) much

b) many

c) most

12) Please add _______ butter on the bread.

a) some

b) three

c) not many

13) The cake had ________ cream over it.

a) many

b) a lot of

c) most

14) He was having _________ chocolates in a day.

a) too much

b) enough

c) too many

15) We were given _________ time to read the question paper.

a) a little

b) many

c) several

16) Many governments are ________ worried about the environment.

a) several

b) not much

c) so much

17) ________ boats were docked alongside the river bank.

a) much

b) little

c) several

18) We have ________ food to feed all our citizens provided we don’t waste ________.

a) enough, any

b) much, it

c) little, much

19) I would like to have _______ coffee with a ________ cream on top.

a) little, many

b) some, little

c) little, little

20) People waste _________ of their time hoping for it to change.

a) most

b) many

c) too many

Answer: MCQs- 1)c, 2)b, 3)a, 4)b, 5)c, 6)b, 7)c, 8)a, 9)c, 10)b, 11)c, 12)a, 13)b, 14)c, 15)a, 16)b, 17)c, 18)a, 19)b, 20)a 

True or False Activities on Quantifiers

Carefully read the sentences and tell whether they are true or false. Refer to the corrections provided in the end.

1) I woke up hearing some noise.

2) Children should be given many milk every day.

3) I have many books on adventure.

4) Don’t speak much when you are surrounded by fools.

5) He spends many of his time in sports.

6) You need a little to exist but a little more to live.

7) There were a bit of apples on the table.

8) The room was adored with some paintings on each wall.

9) We had many rice in the party.

10) The river gives plenty of water for days to the city.

Answers:

1)true, 
2) false
3) true
4) true
5) false
6) true
7) false
8) true
9) false
10) true

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Extra Questions

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

English Grammar Basics Verbal Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

English Grammar Basics Verbal Notes | EduRev

,

pdf

,

Summary

,

Quantifiers / Determiners

,

Sample Paper

,

study material

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Quantifiers / Determiners

,

Free

,

Important questions

,

past year papers

,

ppt

,

MCQs

,

Quantifiers / Determiners

,

Semester Notes

,

English Grammar Basics Verbal Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Exam

;