RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 6 : RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Mark the correct alternatice in each of the following:

1. 5 more than twice a number x is written as

(a) 5 + x + 2

(b) 2x + 5

(c) 2x - 5

(d) 5x + 2

Answer: (b) 2x + 5

 

2. The quotient of x by 2 is written as

(a)RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(b) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(c) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(d) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Answer: (a) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

3. The quotient of x by 3 is multiplied by y is written as

(a) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(b) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(c) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(d) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Answer: (d) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

4. 9 taken away from the sum of x and y is

(a) x + y - 9

(b) 9 - (x + y)

(c) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(d) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Answer: (a) x + y - 9

 

5. The quotient of x by y added to the product of x and y is written as

(a) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(b) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev+xy

(c)RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(d) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Answer: (a) RD Sharma Solutions -Ex-8.3, Introduction To Algebra, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev+xy

 

6. a2b3×2ab2 is equal to

(a) 2a3b4

(b) 2a3b5

(c) 2ab

(d) a3b5

Answer: (b) 2a3b5

 

7. 4a2b3×3ab2×5a3b is equal to

(a) 60a3b5

(b) 60a6b5

(c) 60a6b6

(d) a6b6

Answer: (c) 60a6b6

 

8. if 2x2y and 3xy2 denote the length and breadth of a rectangle, then its area is

(a) 6xy

(b) 6x2y2

(c) 6x3y3

(d) x3y3

Answer: (c) 6x3y3

 

9. In a room there are x2 rows of chairs and each rows contains 2xchairs. The total number of chairs in the room is

(a) 2x2

(b) 2x4

(c) x4

(d) x44

Answer: (b) 2x4

 

10. a3×2a2b×3ab5 is equal to

(a) a6b6

(b) 23a6b6

(c) 6a6b6

(d) None of these

Answer: (b) 2x4

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Introduction To Algebra

,

RD Sharma Solutions -Ex-8.3

,

Objective type Questions

,

Introduction To Algebra

,

Class 6

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Class 6

,

Semester Notes

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

Exam

,

video lectures

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

RD Sharma Solutions -Ex-8.3

,

ppt

,

Free

,

RD Sharma Solutions -Ex-8.3

,

shortcuts and tricks

,

Class 6

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

Summary

,

study material

,

past year papers

,

Introduction To Algebra

;