RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Question 1:

Find the simple interest, when:
 (i) Principal = Rs 2000, Rate of Interest = 5% per annum and Time = 5 years.
 (ii) Principal = Rs 500, Rate of Interest = 12.5% per annum and Time = 4 years.
 (iii) Principal = Rs 4500, Rate of Interest = 4% per annum and Time =  months.
 (iv) Principal = Rs 12000, Rate of Interest = 18% per annum and Time = 4 months.
 (v) Principal = Rs 1000, Rate of Interest = 10% per annum and Time = 73 days.

Answer 1:

(i) Principal (P) = Rs 2000
Rate of interest (R) = 5% p.a.
Time (T) = 5 years

Simple interest =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(ii)  Principal (P) = Rs 500
Rate of interest (R) = 12.5% p.a.
Time (T) = 4 years
Simple interest =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii) Principal (P) = Rs 4500
Rate of interest (R) = 4% p.a.
Time (T) = 6 months 

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Simple interest =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

(iv) Principal (P) = Rs 12000
Rate of interest (R) = 18% p.a.
Time (T) = 4 months RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev (1 year = 12 months)

Simple interest =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

(v) Principal (P) = Rs 1000
Rate of interest (R) = 10% p.a.
Time (T) = 73 days =    RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Simple interest =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 2:

Find the interest on Rs 500 for a period of 4 years at the rate of 8% per annum. Also, find the amount to be paid at the end of the period.

Answer 2:

Principal amount (P) = Rs 500
Time period (T) = 4 years
Rate of interest (R)  = 8% p.a.

Interest = RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Total amount paid = Principal amount + Interest = Rs 500 + 160
                                                                         = Rs 660

Question 3:

A sum of Rs 400 is lent at the rate of 5% per annum. Find the interest at the end of 2 years.

Answer 3:

Principal amount (P) = Rs 400
Time period (T) = 2 years
Rate of interest (R)  = 5% p.a.

Interest paid after 2 years=RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 4:

A sum of Rs 400 is lent for 3 years at the rate of 6% per annum. Find the interest.

Answer 4:

Principal amount (P) = Rs 400
Time period (T) = 3 years
Rate of interest (R)  = 6% p.a.
Interest after 3 years =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 5:

A person deposits Rs 25000 in a firm who pays an interest at the rate of 20% per annum. Calculate the income he gets from it annually.

Answer 5:

Principal amount (P) = Rs 25000
Time period (T) = 1 year
Rate of interest (R)  = 20% p.a.
Annual interest =

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 6:

A man borrowed Rs 8000 from a bank at 8% per annum. Find the amount he has to pay after 412412years.

Answer 6:

Principal amount (P) = Rs 8000
Time period (T) =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Rate of interest (R)  = 8% p.a.
Interest =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Total amount paid after  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev = Principal amount + Interest = Rs 8000 + Rs 2880  = Rs 10880

 

Question 7:

Rakesh lent out Rs 8000 for 5 years at 15% per annum and borrowed Rs 6000 for 3 years at 12% per annum. How much did he gain or lose?

Answer 7:

Principal amount lent out by Rakesh (P) = Rs 8000
Time period (T) = 5 years
Rate of interest (R)  = 15% p.a.
Interest =   RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Principal amount borrowed by Rakesh (P) = Rs 6000
Time period (T) = 3 years
Rate of interest (R) = 12% p.a.
 Interest =   RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Amount gained by Rakesh = Rs 6000 − Rs 2160 = Rs 3840

 

Question 8:

Anita deposits Rs 1000 in a savings bank account. The bank pays interest at the rate of 5% per annum. What amount can Anita get after one year?

Answer 8:

Principal amount (P) = Rs 1000
Time period (T) = 1 year
Rate of interest (R) = 5% p.a.

 Interest =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Total amount paid after 1 year = Principal amount + Interest = Rs 1000 + Rs 50  = Rs 1050

 

Question 9:

Nalini borrowed Rs 550 from her friend at 8% per annum. She returned the amount after 6 months. How much did she pay?

Answer 9:

Principal amount (P) = Rs 550
Time period (T)  = 6 months =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev (1 year = 12 months)

Interest =   RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Total amount paid after 6 months = Principal amount + Interest = Rs 550 + Rs 22 = Rs 572

 

Question 10:

Rohit borowed Rs 600000 from a bank at 9% per annum for 2 years. He lent this sum of money to Rohan at 10% per annum for 2 years. How much did Rohit earn from this transaction?

Answer 10:

Principal amount lent out by Rohit (P) = Rs. 60000
Time period (T)        = 2 years
Rate of interest (R)  = 10% p.a.

 Interest = RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Principal amount borrowed by Rohit from the bank (P) = Rs. 60000
Time period (T)                                         = 2 years
Rate of interest (R)                                   = 9% p.a.

Interest =   RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Amount gained by Rohit = Rs. 12000 - 10800 = Rs. 1200

 

Question 11:

Romesh borrowed Rs 2000 at 2% per annum and Rs 1000 at 5% per annum. He cleared his debt after 2 years by giving Rs 2800 and a watch. What is the cost of the watch?

Answer 11:

Principal amount borrowed by Romesh (P) = Rs. 2000
Time period (T)        = 2 years
Rate of interest (R)  = 2% p.a.

Interest = RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Principal amount borrowed by Romesh (P) = Rs. 1000
Time period (T)        = 2 years
Rate of interest (R)  = 5% p.a.

 Interest =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1, Simple Interest, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Total amount that he will have to return  = Rs. 2000 + 1000 + 80 + 100 = Rs. 3180

Amount repaid = Rs. 2800
Value of the watch = Rs. 3180 - 2800 = Rs. 380

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Semester Notes

,

Important questions

,

Simple Interest

,

Simple Interest

,

Viva Questions

,

Summary

,

Class 7

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Simple Interest

,

study material

,

Free

,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1

,

pdf

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Class 7

,

MCQs

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Class 7

,

video lectures

,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1

,

Objective type Questions

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Exam

,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-13.1

,

Math Class 7 Notes | EduRev

;