RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Question 1:

Ashish studies for 4 hours, 5 hours and 3 hours on three consecutive days. How many hours does he study daily on an average?

Answer 1:

Average number of  study hours =  ( 4  + 5 + 3) ÷ 3
                                                 =  12 ÷ 3

                                                 = 4 hours          
           Thus, Ashish studies for 4 hours on an average.

 

Question 2:

A cricketer scores the following runs in 8 innings: 58, 76, 40, 35, 48, 45, 0, 100. Find the mean score.

Answer 2:

We have:
The mean score =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Thus, the mean score of the cricketer is 50.25 runs.

Question 3:

The marks (out of 100) obtained by a group of students in science test are 85, 76, 90, 84, 39, 48, 56, 95, 81 and 75. Find the
 (i) highest and the lowest marks obtained by the students.
 (ii) range of marks obtained.
 (iii) mean marks obtained by the group.

Answer 3:

In order to find the highest and lowest marks, let us arrange the marks in ascending order as follows:
39, 48, 56, 75, 76, 81, 84, 85, 90, 95
(i) Clearly, the highest mark is 95 and the lowest is 39.
(ii) The range of the marks obtained is: ( 95 - 39) = 56.
(iii) We have:
      Mean marks = Sum of the marks ÷÷ Total number of students

⇒ Mean marks =  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence, the mean marks of the students is 72.9.

 

Question 4:

The enrolment of a school during six consecutive years was as follows:
 1555, 1670, 1750, 2019, 2540, 2820
 Find the mean enrollment of the school for this period.

Answer 4:

The mean enrolment = Sum of the enrolments in each year ÷÷ Total number of years

The mean enrolment =   RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Thus, the mean enrolment of the school for the given period is 2059.

Question 5:

The rainfall (in mm) in a city on 7 days of a certain week was recorded as follows:

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(i) Find the range of the rainfall from the above data.
 (ii) Find the mean rainfall for the week.
 (iii) On how many days was the rainfall less than the mean rainfall.

Answer 5:

(i) The range of the rainfall = Maximum rainfall - Minimum rainfall

                                    =    20.5  - 0.0

                                    =    20.5 mm .            

(ii) The mean rainfall = RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii) Clearly, there are 5 days (Mon, Wed, Thu, Sat, and Sun), when the rainfall was less than the mean, i.e., 5.87 mm.

 

Question 6:

If the heights of 5 persons are 140 cm, 150 cm, 152 cm, 158 cm and 161 cm respectively, find the mean height.

Answer 6:

The mean height = Sum of the heights ÷÷ Total number of persons

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Thus, the mean height of 5 persons is 152.2 cm.

 

Question 7:

Find the mean of 994, 996, 998, 1002 and 1000.

Answer 7:

Mean = Sum of the observations ÷÷ Total number of observations

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 8:

Find the mean of first five natural numbers.

Answer 8:

The first five natural numbers are 1, 2, 3, 4 and 5. Let  RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev  denote their arithmetic mean. Then,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 9:

Find the mean of all factors of 10.

Answer 9:

The factors of 10 are 1, 2, 5 and 10 itself. Let RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev denote their arithmetic mean. Then,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 10:

Find the mean of first 10 even natural numbers.

Answer 10:

The first 10 even natural numbers are 2,4, 6, 8,10,12,14,16,18 and 20. Let RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev denote their arithmetic mean. Then,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 11:

Find the mean of xx + 2, x + 4, x + 6, x + 8.

Answer 11:

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 12:

Find the mean of first five multiples of 3.

Answer 12:

The first five multiples of 3 are 3,6,9,12 and 15. Let RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev denote their arithmetic mean. Then,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 13:

Following are the weights (in kg) of 10 new born babies in a hospital on a particular day:
 3.4, 3.6, 4.2, 4.5, 3.9, 4.1, 3.8, 4.5, 4.4, 3.6. Find the mean  
RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Answer 13:

We have:

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

study material

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Data Handling II Central Values

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Free

,

Semester Notes

,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1

,

Class 7

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

Important questions

,

Sample Paper

,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1

,

Data Handling II Central Values

,

Objective type Questions

,

Class 7

,

Data Handling II Central Values

,

video lectures

,

pdf

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

RD Sharma Solutions (Part - 1) - Ex-23.1

,

Class 7

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Summary

;