RD Sharma Solutions (Part - 2) - Ex - 9.1, Ratio And Proportion, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions (Part - 2) - Ex - 9.1, Ratio And Proportion, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions (Part - 2) - Ex - 9.1, Ratio And Proportion, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

QUESTION 12:

The boys and the girls in a school are in the ratio 7 : 4. If total strength of the school be 550, find the number of boys and girls.

ANSWER 12:

We have the ratio boys : girls = 7 : 4.
So, let there be 7x boys and 4x girls. It is given that there are a total of 550 students in the school.
 Therefore, 7x + 4x = 550
                 11x = 550
                    x = 550/11 = 50
Hence, the number of boys = 7x = 7×× 50 = 350, and the number of girls = 4x = 4 ×× 50 = 200.


QUESTION 13:

The ratio of monthly income to the savings of a family is 7 : 2. If the savings be of Rs 500, find the income and expenditure.

ANSWER 13:

We have the ratio of income : savings = 7 : 2.
 So, let the income be 7x and the savings be 2x. It is given that the savings are Rs 500.
   Therefore, 2x = 500
                    x = Rs 500/2 = Rs 250
            Thus, the income = 7x = 7 × 250 = Rs 1750.
     Now, expenditure = Income −- savings = Rs 1750 − Rs 500 = Rs 1250.
 Thus, the income = Rs 1750, and the expenditure = Rs 1250.


QUESTION 14:

The sides of a triangle are in the ratio 1 : 2 : 3. If the perimeter is 36 cm, find its sides.

ANSWER 14:

We have the ratio of the sides of the triangle = 1 : 2 : 3.
 Now, let the sides of the triangle be x, 2x and 3x, respectively.
 Therefore, the perimeter = x + 2x + 3x = 36
                                    ⇒ 6x = 36
                                    ⇒ x = 36/6 = 6
 Thus, the sides of the triangle = x = 6 cm; 2x = 2××6 = 12 cm; 3x = 3 ××6 = 18 cm.
    So, the sides of the triangle = 6 cm, 12 cm and 18 cm.


Question 15:

A sum of Rs 5500 is to be divided between Raman and Aman in the ratio 2 : 3. How much will each get?

Answer 15:

We have
Sum of the terms of the ratio = 2 + 3 = 5, and the total sum = Rs 5500
Therefore, Raman's share = (2/5×5500) = Rs 2200
Aman's share = (3/5×5500) = Rs 3300


Question 16:

The ratio of zinc and copper in an alloy is 7 : 9. If the weight of the copper in the alloy is 11.7 kg, find the weight of the zinc in the alloy.

Answer 16:

We have
Weight of zinc : weight of copper = 7 : 9
So, let the weight of zinc in the alloy be '7x' kg and the weight of copper in the alloy be '9x' kg.
But the weight of copper in the alloy is given to be 11.7 kg.
Therefore, 9x = 11.7
                  x = 11.7/9 = 1.3
 Hence, the weight of zinc in the alloy = 7x = 7××1.3 = 9.1 kg.


Question 17:

In the ratio 7 : 8, if the consequent is 40, what is the antecedent?

Answer 17:

In a ratio a : b, 'a' is known as the antecedent and 'b' is known as the consequent.
In the given ratio, let the antecedent be 7x and the consequent be 8x, respectively,
But consequent = 8x = 40
                              x = 40/8 = 5
Therefore, the antecedent = 7x = 7××5 = 35.


Question 18:

Divide Rs 351 into two parts such that one may be to the other as 2 : 7.

Answer 18:

We have
            Sum of the ratio of the terms = 2 +7 = 9
           Therefore, first part = Rs. (2/9×351) =  Rs. 78
         Similarly, second part = Rs. (7/9×351) =  Rs. 273


Question 19:

Find the ratio of the price of pencil to that of ball pen, if pencils cost Rs 16 per score and ball pens cost Rs 8.40 per dozen.

Answer 19:

We have
 Cost of 1 score of pencils = Rs. 16
 Since 1 score = 20 items,
 Cost of one pencil = Rs. (16/20) = Rs. 0.8
 Cost of 1 dozen ball pens = Rs. 8.40
 Since 1 dozen =12 items,
 Cost of one ball pen = Rs. (8.40/12) = Rs. 0.7
 So, price of pencil : price of ball pen = 0.8 : 0.7 =0.8/0.7 = 8/7

Price of pencil : price of ball pen = 8 : 7


Question 20:

In a class, one out of every six students fails. If there are 42 students in the class, how many pass?

Answer 20:

We have
One out of every six student fails, which means that 1/6th of the total students fail in the class.
And total number of students in the class = 42.
Therefore, the number of students who fail = (1/6×  42) = 7.
So, the number of students who pass = (Total students −-the number of students who fail) = 42 −- 7 = 35.

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

study material

,

Free

,

Class 7

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Ratio And Proportion

,

Viva Questions

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

past year papers

,

RD Sharma Solutions (Part - 2) - Ex - 9.1

,

video lectures

,

pdf

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Ratio And Proportion

,

Objective type Questions

,

Class 7

,

Important questions

,

Summary

,

RD Sharma Solutions (Part - 2) - Ex - 9.1

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

Class 7

,

ppt

,

Sample Paper

,

RD Sharma Solutions (Part - 2) - Ex - 9.1

,

Ratio And Proportion

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Semester Notes

;