RD Sharma Solutions - Ex-1.1 Integers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Shiksha Academy

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex-1.1 Integers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex-1.1 Integers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Question 1:

Determine each of the following products:
(i) 12 ☓ 7
(ii) (−15) ☓ 8
(iii) (−25) ☓ (−9)
(iv) 125 ☓ (−8)


Answer 1:

(i) 12 × 7 = 84
(ii) (15) × 8 =  120
(iii) (25) × (9) =  225
(iv) 125 × (8) =  1000


Question 2:

Find each of the following products:
(i) 3 ☓ (−8) ☓ 5
(ii) 9 ☓ (−3) ☓ (−6)
(iii) (−2) ☓ 36 ☓ (−5)
(iv) (−2) ☓ (−4) ☓ (−6) ☓ (−8)

Answer 2:

(i) 3 × (−8) × 5 = 3×(8×5)-3×(8×5) = -120
(ii) 9 × (−3) × (−6) = 9× (3×6) 9× (3×6) = 162
(iii) (−2) × 36 × (−5) = 36 × (2×5)36 × (2×5) = 360
(iv) (−2) × (−4) × (−6) × (−8) =  (2×4×6×8)(2×4×6×8) = 384


Question 3:

Find the value of:
(i) 1487 × 327 + (−487) × 327
(ii) 28945 × 99 − (−28945)


Answer 3:

(i) 1487 × 327 + (−487) × 327 = 327 (1487487) = 327 ×1000 =327000327 (1487-487) = 327 ×1000 =327000
(ii) 28945 × 99 − (−28945) = 28945 (99 (1)) = 28945 (99+1) = 2894500


Question 4:

Complete the following multiplication table:

RD Sharma Solutions - Ex-1.1 Integers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev


Is the multiplication table symmetrical about the diagonal joining the upper left corner to the lower right corner? 


Answer 4:

RD Sharma Solutions - Ex-1.1 Integers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev


Yes, the table is symmetrical along the diagonal joining the upper left corner to the lower right corner. 


Question 5:

Determine the integer whose product with '−1' is
(i) 58
(ii) 0
(iii) −225

Answer 5:

The integer, whose product with −1 is the given number, can be found by multiplying the given number by −1.
Thus, we have:
(i) 58 × (−1) =  −58
(ii) 0 × (−1) =  (0×1) - (0×1) = 0
(iii) (−225) × (−1) =  225


Question 6:

What will be the sign of the product if we multiply together
(i) 8 negative integers and 1 positive integer?
(ii) 21 negative integers and 3 positive integers?
(iii) 199 negative integers and 10 positive integers?

Answer 6:

Negative numbers, when multiplied even number of times, give a positive number. However, when multiplied odd number of times, they give a negative number. Therefore, we have:


(i) (negative) 8 times × (positive)  1 time = positive × positivepositive × positive = positive integer
(ii) (negative) 21 times  × (positive) 3 times = negative ×positive negative ×positive  = negative integer
(iii) (negative) 199 times × (positive) 10 times = negative × positive negative × positive = negative integer 


Question 7:

State which is greater:
(i) (8 + 9) × 10 and 8 + 9  × 10
(ii) (8 − 9) × 10 and 8 − 9 × 10
(iii) {(−2) − 5} × (−6) and (−2) −5 × (−6)

Answer 7:

(i) ( 8 + 9) × 10 = 170   >   8 + 90 = 98
(ii) (8 − 9) × 10 = −10  >  8 − 90 = − 82
(iii) {(−2) − 5 } × (−6) = −7 × (−6) = 42  >   (−2) − 5 × (−6)  = ( −2 ) −  (−30)  = −2 + 30 = 28


Question 8:

(i) If a × (−1) = −30, is the integer a positive or negative?
(ii) If a × (−1) = 30, is the integer a positive or negative?

Answer 8:

(i) × (−1) = −30  
When multiplied by a negative integer, a gives a negative integer. Hence, a should be a positive integer.
a = 30
(ii) × (−1) = 30  
When multiplied by a negative integer, a gives a positive integer. Hence, a should be a negative integer.
a = −30


Question 9:

Verify the following:
(i) 19 × {7 + (−3)} = 19 × 7 + 19 × (−3)
(ii) (−23) {(−5) + (+19)} = (−23) × (−5) + (−23) × (+19)

Answer 9:

(i)
LHS = 19 × { 7 + (−3) } = 19 × {4} =  76
RHS =  19 × 7 + 19 × (−3) = 133 + (−57) = 76
Because LHS is equal to RHS, the equation is verified.
(ii)
LHS = (−23) {(−5) + 19} = (−23) { 14} = −322
RHS = (−23) × (−5) + (−23) × 19 = 115 + (−437) = −322
Because LHS is equal to RHS, the equation is verified.


Question 10:

Which of the following statements are true?
(i) The product of a positive and a negative integer is negative.
(ii) The product of three negative integers is a negative integer.
(iii) Of the two integers, if one is negative, then their product must be positive.
(iv) For all non-zero integers a and ba × b is always greater than either a or b.
(v) The product of a negative and a positive integer may be zero.
(vi) There does not exist an integer b such that for a> 1, a × bb × ab.


Answer 10:

(i) True. Product of two integers with opposite signs give a negative integer.
(ii) True. Negative integers, when multiplied odd number of times, give a negative integer.
(iii) False. Product of two integers, one of them being a negative integer, is not necessarily positive. For example, (−1) × 2 = −2
(iv) False. For two non-zero integers a and b, their product is not necessarily greater than either a or b. For example, if a = 2 and  b = −2, then, × b = −4, which is less than both 2 and −2.
(v) False. Product of a negative integer and a positive integer can never be zero.

(vi) True. If a > 1, then, a×b  b×a b 

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Class 7

,

mock tests for examination

,

RD Sharma Solutions - Ex-1.1 Integers

,

ppt

,

study material

,

Class 7

,

Extra Questions

,

RD Sharma Solutions - Ex-1.1 Integers

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Summary

,

MCQs

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

RD Sharma Solutions - Ex-1.1 Integers

,

Viva Questions

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Class 7

,

Free

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

;