RD Sharma Solutions - Ex-1.3 Integers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex-1.3 Integers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex-1.3 Integers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Question 1:

Find the value of
36 ÷ 6 + 3


Answer 1:

On applying the BODMAS rule, we get:
36  ÷  6  + 3
= 6 + 3  (On performing division)
 = 9


Question 2:

Find the value of
24 + 15 ÷ 3


Answer 2:

On applying the BODMAS rule, we get:
24 + 15 ÷ 3
= 24 + 5  (On performing division)
= 29


Question 3:

Find the value of
120 − 20 ÷ 4


Answer 3:

On applying the DMAS rule, we get:
120 − 20 ÷ 4
= 120 − 5 (On performing division)
= 115


Question 4:

Find the value of
32 − (3 × 5) + 4


Answer 4:

On applying the DMAS rule, we get:
32 − ( 3 × 5 ) + 4
= 32 − 15 + 4    (On performing multiplication)
=  36 − 15         (On performing addition)
= 21                  (On performing subtraction)


Question 5:

Find the value of
3 − (5 − 6 ÷ 3)


Answer 5:

On applying the DMAS rule, we get:
3 - ( 5 - 6 ÷ 3)
= 3 - ( 5 − 2)       (On performing division)
= 3 - 3                (On performing subtraction)
= 0


Question 6:

Find the value of
21 − 12 ÷ 3 × 2


Answer 6:

On applying the DMAS rule, we get:
21 − 12 ÷ 3 × 2
= 21 − 4 × 2         (On performing division)
= 21 − 8               (On performing multiplication)
= 13                      (On performing subtraction)


Question 7:

Find the value of
16 + 8 ÷ 4 − 2 × 3

Answer 7:

On applying the DMAS rule, we get:
16 + 8 ÷ 4 − 2 × 3
= 16 + 2 − 6            (On performing division and multiplication)
= 18 − 6
= 12


Question 8:

Find the value of
28 − 5 × 6 + 2


Answer 8:

On applying the DMAS rule, we get:
28 - 5 × 6 + 2
= 28 - 30 + 2 (On performing multiplication)
= 30 - 30       (On performing addition)
= 0                 (On performing subtraction)


Question 9:

Find the value of
(−20) × (−1) + (−28) ÷ 7

Answer 9:

On applying the DMAS rule, we get:
(− 20) × (− 1) + (−28) ÷ 7
=  20 + (− 4)   (On performing division and multiplication)
= 20 − 4
= 16


Question 10:

Find the value of
(−2) + (−8) ÷ (−4)

Answer 10:

On applying the DMAS rule, we get:
(− 2) + (− 8) ÷ (− 4)
= (− 2) + 2  (On performing division)
= 0             (On performing addition)


Question 11:

Find the value of
(−15) + 4 ÷ (5 − 3)

Answer 11:

 On applying the BODMAS rule, we get:
   (− 15) + 4 ÷ (5 − 3)
= (− 15) + 4 ÷ 2  (On simplifying brackets)
= (− 15) + 2        (On performing division)
= − 13


Question 12:

Find the value of
(−40) × (−1) + (−28) ÷ 7

Answer 12:

On applying the BODMAS rule, we get:
(− 40) × (− 1) + (− 28) ÷ 7
=  40 + (− 4)                           (On performing division and multiplication)
=  36 


Question 13:

Find the value of
(−3) + (−8) ÷ (−4) −2 × (−2)


Answer 13:

On applying the BODMAS rule, we get:
(− 3) + (− 8) ÷ (− 4) − 2 × (− 2)
=  (− 3) + 2 + 4                (On performing division and multiplication)
= (− 3) + 6                       (On performing addition)
= 3                                  (On performing subtraction)


Question 14:

Find the value of
(−3) × (−4) ÷ (−2) + (−1).

Answer 14:

On applying the BODMAS rule, we get:
(−3) × (−4) ÷ (−2) + (−1)
= (−3) × 2 + (−1)                    (On performing division)
=  −6 − 1                                (On performing multiplication)
= −7                                       (On performing addition)

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

RD Sharma Solutions - Ex-1.3 Integers

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Free

,

study material

,

Semester Notes

,

Summary

,

pdf

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

RD Sharma Solutions - Ex-1.3 Integers

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Class 7

,

Class 7

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Exam

,

RD Sharma Solutions - Ex-1.3 Integers

,

ppt

,

Class 7

;